Netflix kokeili interaktiivista TV-viihdettä

Netflix-videopalvelun uusi tuotanto, Bandersnatch, on mainittu lähes joka mediassa (esim. Ylellä) – mutta ei vielä Pirkan blogeissa. Korjataanpa asia ja koitan kuvailla mistä on kyse, mitä pidin ja mitä tämä voi tarkoittaa TV-viihteen tulevaisuudelle. Väittäisin, että Netflix on tehnyt jotain varsin tuoretta ja kiintoisaa.

Kaukosäätimelle käyttöä

Niille jotka eivät tunne Netflixiä, kyseessä on muutaman euron kuukausihinnalla toimiva verkkopalvelu, josta voi katsella lukuisia TV-sarjoja ja elokuvia. Se toimii tietokoneiden ja mobiililaitteiden lisäksi isolla osalla nykyaikaisia televisioita ilman lisälaitteita, vanhemmilla telkkareilla pienen lisälaitteen avulla. Netflix julkaisee monia pienten ja isojen studioiden hittisarjoja ja -leffoja, mutta tuottaa niitä myös itse. Henkilökohtaisesti väitän sitä laadukkaaksi palveluksi erinomaisella hinta-laatusuhteella.

Tuore julkaisu on interaktiivinen TV-elokuva nimeltä Bandersnatch. Tarina sijoittuu vuoteen 1984 ja kertoo tietokonepeliä ohjelmoivasta nuorukaisesta ja genreinä voisi käyttää sanoja kuten dystooppinen scifi, ehkä varauksin myös psykologinen trilleri. Alat katsomaan sitä kuin TV-elokuvaa, mutta pian huomaat ruudun alareunaan tulevan monivalintakysymyksen. Mitä muroja päähenkilö syö aamiaiseksi? Mitä musiikkia hän kuuntelee? Ottaako hän työtarjouksen vastaan? Loppua kohti kysymykset muuttuvat vakavammiksi. Kysymyksiä on noin yksi minuutissa, ajoin tiuhemmin ja ajoin harvemmin. Valintani vaikuttivat siihen mitä ruudulla tapahtui ja totta puhuen se oli aika vänkää. Sarja on kuvattu ja tuotettu fiksusti, kysymykset ja vastaukset eivät keskeytä toistoa hetkeksikään. Vastaukset vaikuttavat tuleviin tapahtumiin, ohjelman kestoon ja loppuratkaisuun. Seassa on myös ns. vääriä vastauksia, jotka johtavat umpikujaan ja tällöin katsoja pääsee valitsemaan uudestaan. Mitään ihmeellistä teknologiaa ei siis ole, kaukosäätimen nuoli vasemmalle tai oikealle on ainoa mitä tarvitsee tehdä.

Viihteen tulevaisuus?

Kuten Ylen artikkeli muistuttaa, idea ei ole täysin uusi televisiollekaan. Tarinapohjaisissa tietokonepeleissä usean eri loppuratkaisun toteutukset ovat olleet mukana jo kauan. Olohuoneeseen, perusaikuisten viihteeseen tätä ei ole kuitenkaan aiemmin tuotu tällä tavoin. Ounastelen, että tämä ei jää viimeiseksi kerraksi, mutta tuskin tästä valtavirtaa tulee. Käsikirjoitus ja tuotanto muuttuvat täysin, eikä tällaista voi lähettää perinteisillä TV-kanavilla. On kuitenkin useita paikkoja missä tämä voisi toimia ja myös tarjota uudenlaisia haasteita viihteen tuottajille.

Minä nautin todella paljon Bandersnatchista, vaikka genre ei aivan omiin suosikkeihini kuulukaan. Huomasin aivan eri syvyyden tason verrattuna moniin muihin sarjoihin, sillä juoneen todella liimaantui. Toivoisin näkeväni jotain vastaavaa toistekin. Olen myös suunnattoman ilahtunut juuri Netflixin toteuttaessa tämän, he kun ovat nettivideopalveluista oikeastaan ainoa jolla on vähänkin riippumattomuutta ja halua uuden kehittämiseen. Heidän yritystoimintansa ei myöskään ole erityisen likaista, joten en koe antavani rahaa ikävyyksiin. Jos saman olisi tehnyt vaikkapa Disney tai Amazon, tulos olisi tuskin ollut näin kiintoisa.

Television kuolemaahan on nyt luvattu jo iät ja ajat. Muodot muuttuvat, mutta televisio elää ja voi hyvin. Tuoreimman muodonmuutoksen perusteella ounastelen rauhallista tulevaisuutta sohvien ja perunalastujen myyjille.

4 vastausta artikkeliin “Netflix kokeili interaktiivista TV-viihdettä”

  1. Kiitos.
    Tuo pitää kokeilla. Kuulostaa ovelalta toiminnalta netflixissä.

  2. Muistaakseni juuri tuosta tuli hiljan sähköpostiini puolen vuoden kokeilutarjous. Siinä vaan oli niin kamalan monta sivua ja pientä tekstiä, että en jaksanut innostua, enkä oikein saanut edes siitä selvää.
    Paljonhan sitä nykyään tulee nykyään markkinoille, kun Teliakin on vallannut kanavia jääkiekolle jne.

  3. Tarjontaa on reilusti, se pitää vain löytää se mistä itse pitää. Kun minä en halua urheilua, enkä mitään tiettyä nimettyä hittisarjaa niin netflix sopii. Jokaisella on ne omat juttunsa mitä haluaa.

  4. Minusta Yle-Areenan tapaan voisi olla kaikki tarjonta, josta voisi valita aikaveloituksella sitoutumatta mihinkään kiinteään maksuun. Miksi esim samat uutiset tulee moneen kertaan noilta pakkomaksukanavilta.?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *