Hoitajamitoitus ei ratkaise kaikkea

Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on hyvä asia. Mutta paljon on myös kiinnitettävä huomiota hoitajien osaamiseen. Kokemuksesta tiedän, että hoitajia on hyviä ja huonoja ja kaikkia siltä väliltä.

Ensinnäkin jo asenne vanhuksia kohtaan on oltava myönteinen, Jos niin ei ole sen näkyy ja tuntuu , eikä se ole miellyttävää. Ammattikoulutuksessa on ilmiselviä puutteita. En tiedä tarkkaan mitä ammattikouluissa opetetaan lähihoitajille opiskeleville, mutta sen tiedän, että opetus on hoidettavien kannalta puutteellinen. Esimerkkinä tukisukkien jalkaan laittaminen. Esim. hoitavat tukisukat, jotka ovat kyllä hieman elastiset ovat kuitenkin tiukat, jotta ne tekisivät tehtävänsä pitää jalkojen turvotus poissa. Sukkien valmistajat ovat laatineet hyvät ohjeet siitä, kuin tiukat tukisukat saa hoidettavan jalkaan ilman kipua ja hoitajan tuskaa saada sukat jalkaan. Kukaan vastaantulleista hoitajista, joita olen kohdannut monia, ei ollut saanut mitään koulutusta tukisukkien käytöstä ja tarkoituksesta. Kuitenkin tukisukkien käyttö on hyvin yleistä ikäihmisten joukossa.

Työnopastuksella on suuri merkitys uudelle hoitajalle uudessa paikassa. Mitään työnopastusta ei Esperin paikoissa anneta edes keikkahoitajille, joita tulee ja menee kiivaaseen tahtiin kustannusten säästämiseksi.

Olen itse opettanut monta hoitajaa valmistajan ohjeiden mukaan ja kaikki ovat kiitelleet, kun eivät ole ennen tienneet, että sukat saa jalkaan paljon vähemmällä vaivalla, kun sen tekee oikein. Sydämen vajaatoiminta vaikuttaa paljon jalkojen turpoamiseen, siksi tukisukkien käyttö on pakollista.

Siis summasummarum, hoitajien koulutukseen kiinnitettävä enemmän huomiota lähtökohtana vanhusten hoito. Hoivayhtiöille velvoite antaa työnopastusta riittävästi uusille  ja keikkahoitajille.

9 Replies to “Hoitajamitoitus ei ratkaise kaikkea”

 1. Nythän soveltavuus testit tulee takaisin heille jotka hakee hoitotöihin, eli eiköhän ongelma korjaannu sillä. Monikansallinen Kokoomus ja Kepulit olisi halunneet haittamaahanmuutajia töihin hoitoalalle puoli-ilmaiseksi, se paska on nyt torpattu, katsotaan kuinka paljon epäisänmaallisia tekoja nämä rahan toivossa vielä yrittää ennen vaaleja..

  1. On pakko sanoa tähän, että meillä on myös aivan erinomaisia maahanmuuttajataustaisia hoitajia esim. Virosta, Venäjältä, Filippiineiltä..

   Soveltuvuustestien palauttaminen on aivan ehdottoman tervetullut esitys, jota on sitäkin ajettu jo useamman vuoden ajan.

   Myös itse koulutukseen pitäisi satsata, tai ihan suoraan sanoen koulutuksessa pitäisi ottaa taka-askelia. Vanha perushoitajakoulutus oli tuhat kertaa parempi kuin nykyinen lähihoitajakoulutus, samoin vanha sairaanhoitajakoulutus+ erikoissairaanhoitajakoulutus vs. nykyinen niin kovin voimakkaasti teoriapainotteinen.

   Jos tunnette jonkun pitkään alalla olleen sairaanhoitajan niin kysykää mitä mieltä he ovat juuri valmistuneiden osaamisesta suhteessa takavuosiin.

   1. Minä olen törmännyt pariin erinomaiseen Virosta olevaan lääkäriin, ei ole kansalaisuudesta kiinni todellakaan, eikä puolueesta tai muusta asiasta.

    1. Höpö höpö, miettippä karjalainen että lääkärikin voi olla persu.. 🤣🤣🤣

   1. Täyttä asiaa Markolla kyllä oli ja ei totuus muuksi muutu Pihlaja linna on yksi Alavuden Attendon mukana .
    Kepun oma lehmä o tuoda vierasta alennus myynti lääkäreitä Suomeen oppimaan hoito työtä siinä vaan voi kuolla liian monia ihmisiä . terv tepivaari

 2. Niin ja miten dementoitunut voi opastaa hoitajaa?
  Hoitajamitoitus on aina kiinni hoidettavan tasosta
  ja nyt hoidettavat ovat pääsääntöisesti 0,7 hoitajamitoituksen vaativia.
  Hoitajakoulutus ei taida vastata sitä vaativanpaa tasoa?
  Hoitajapalkkataso ei houkuttele alalle?

  1. Eihän se eräiden mielestä ole kiinni palkasta, kunhan on pois tilastoista jotta olisi työtön, parempi on tehdä melkein ilmaiseksi, siinä sitten nuoren ihmisen pitäisi perustaa jollain kumman kaavalla perhe, tehdä lapsia ja ostaa 100 000€ sähköauto,,, tämmöisiä nämä meidän päättäjät ajaa Suomeen…

Kommentoi