Kepun syntilistaan vielä paskalakikin

Paskalaki ei laki jätevesien puhdistuksesta edellyttää, että kaikki pienetkin mökit ympäri Suomen piti aloittaa jätevesien puhdistuksen. Lain esitteli eduskunnalle RKP.n ympäristöministeri Jan Enestaman. Lain mukaa pienen mökin pienen mummonkin pikkukikkaratkin piti puhdistaa, että ei Itämeri saastuisi.

Lakia ryhdytiin soveltamaan Vanhasen hallituksen aikana, Paula Lehtomäen ollessa ympäristöministerinä vuosina 2007-2011. Jokaiseen taloon ja tölliin oli hankittava melko kallis puhdistuslaitos, joiden valmistukseen osallistui Juha Sipilän omistama firma. Laite maksoi useita tuhansia euroja ja oli selvää, että että koko hanketta vastustettiin ankarasti. Lehtomäki joutui suureen epäsuosioon samoin koko Kepu.

Matkan varrella paskalakia lievennettiin, mutta edelleen on paljon mökkejä, joissa ei ole puhdistuslaitetta. Nyt mökkiläisten joukossa  muhii kapina, kun päivä on lähellä, kun laite pitäisi olla kaikkialla. Paskalaki uhkaa levitä käsiin.

Mainittakoon, että Paula Lehtomäki putosi eduskunnasta vaaleissa 2011 juuri paskalain vuoksi, Niin paljon häntä vihattiin. Mutta Paulan pelasti hyvä kaveri J.Sipilä, joka teki Paulasta pääministerin ykkösavustajan valtiosihteerin korkealla palkalla v.2015. Siitä tehtävästä nyt kun hallitus olisi joka tapauksessa eronnut huhutikuussa Paulalle järjestettiin hyvä virka Pohjoismaiden neuvostossa ministerineuvoston pääsihteeriksi Kööpenhaminassa ja tietty korkealla palkalla. Eräänlainen rintamakarkuri hänkin.

Uskoakseni paskalaki ja kepulien toiminta sen täytäntöönpanossa vaikuttaa osaltaan kepulien alhaiseen kannatukseen.

9 vastausta artikkeliin “Kepun syntilistaan vielä paskalakikin”

 1. Toden totta kepun paskalaki sai minulle aikaan 16.000,- paskalaskun ja silloinen omakotitalo oli kuivalla maalla kaukana vesistöstä. Jätehuolto ennen sitä maksoi vuosittain 180,-. Nyt siellä menee jäte putkeen ja se maksaa vuosittain n 400,-. Puhdistuslaitos sitten vatkaa ja työntää liemen vesistöön joka on mielestäni pahempi jopa kaloille.

 2. Paskalaki on on osoitus kepun vieraantuneisuudesta maaseudun todellisuudesta.
  Monen asumiskuntoisen mökin hylkäämisen ja myyntikelvottomuuden Lehtomäen junailema paskalaki aiheutti.

  Kaiken huipuksi paskakirnuihin hukattiin merkittävä määrä uusiutumattomia luonnonvaroja muovin ja polttoaineiden muodossa.

  Samanlaista pölhöyttä edustaa idea rakennuttaa tuuligeneraattoreita pakkasolosuhteisiin, jossa ne eivät tyyninä pakkaskausina tuota vaan kuluttavat sähköä, kun se on kalleimmillaan. Ja voi tulla vaurioita laitteisiin, jos sähköä ei tulekaan. Kyse on siis sekundasähköstä, jonka tuotannon lisäämisessä kepu on ollut vahvasti mukana.

 3. https://yle.fi/uutiset/3-9364171
  20.12.2016

  Ympäristöministerien iisakinkirkko, jätevesisääntely tuli maaliin – Lehtomäki (kas) kovimmassa kiirastulessa

  Ote:
  Hajajätevesisääntely on pyörinyt päätöspöydillä 2000-luvun alusta asti ja vuoden 2004 alusta lähtien ”paskalaki” on kuumentanut tunteita tavallisten suomalaistenkin kahvipöydissä. Silloin tuli voimaan tämänpäiväisenkin lakimuutoksen kantaäiti, asetus jätevesien käsittelystä haja-asutusaluella.

  Asetuksen esitteli ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.) kesällä 2003, mutta se oli pitkälti valmisteltu jo hänen edeltäjiensä Jouni Backmanin (sd.) ja Satu Hassin (vihr.) ministerikausilla vuosituhannen alussa.

  Enestam ymmärsi lain ongelmat melko pian ja yhtä selviä ne olivat uudistuksen maksumiehille, maaseudun ihmisille. Alkoi vuosien jurputus rahastuksesta ja parin ”mummon kikkareen” turhasta pakkopuhdistuksesta kymppitonnin vehkeillä myös kaukana vesistöistä.

  Haukkuja omastakin puolueesta

  Enestam saa osansa haukuista ja ympäristöministereinä pyörähtävät myös Stefan Walllin (r.) ja Kimmo Tiilikainen (kesk.) 2007-2008. Todelliseen sontatuleen joutuu ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.). Vuonna 2008 haja-alueiden jätevesiasiat nousevat lehtien yleisönosastoista poliittisen keskusteluun. Rapa lentää ja jätevesiasetus jököttää sitkeästi otsikoissa. Puhdistusvaatimuksia pidetään ylimitoitettuina. Ilta-Sanomat kertoo syyskuussa 2010, että miljoonan suomalaisen maksettavaksi tulevalla 2-3 miljardin euron sijoituksella Itämeren fosforikuorma vähentyisi 0,8 prosenttia. Siis mitättömän vähän.

  Haukkujien kuorossa seisovat myös monet oman puolueen kellokkaat. Marraskuussa 2010 Lehtomäki haukkuukin heidät oman edun tavoittelusta ja puolueen edun vahingoittamisesta. Tulilinjalla ovat etenkin Paavo Väyrynen, Jarmo Korhonen ja Hannu Hoskonen.

 4. Paskalailla työnnetään vesistöön enemmän jätevettä toki vatkattuna, mutta esim lääkejäämät menevät vesistöön ja syömme ne lääkkeet uudelleen kaloissa sikäli kun kalat elävät pyydystysikään.

 5. Lakihan astui. voimaan monin tavoin lievennettynä vasta 2019. Onko nyt syyllinen Krista Mikkonen ?

Kommentoi