Tulevan hallituksen ohjelma on tärkeämpi, kuin pohja

Nyt spekulodaan  paljon tulevan  hallituksen pohjasta eli siitä kuka kenenkin kanssa muodostaa hallituksen. Se on tyypillistä poliitikkojen valtataistelua, joka ei kansalaisia paljoa kiinnosta. Sen sijaan kansalaisia kiinnostaa tulevan hallituksen ohjelma eli mitä hallitus aikoo tehdä kansalaisten hyväksi.

Yksi asia ylitse muiden, on ikäihmisten kannalta tärkeä ja se on vanhusten hoito. Vanhusväestö kasvaa jatkuvasti. Vuoden 2018 lopussa oli Suomessa yli  65 vuotiaita n. 1.2 miljoonaa.

Samalla elin-iän odote kasvaa, joka tarkoittaa, että hoidon tarve myös kasvaa.

Koko viime talven on vellonut vilkas keskustelu vanhusten hoidon ala-arvoisesta jopa epäinhimillisestä tasosta. Vain yksi asia on noussut pintaan lääkkeeksi hoitotason parantamiseksi ja se on hoitajamitoitus eli käsiparia lisää hoitotyöhön.

Nyt on geriatrian professori Jaakko Valvanne nostanut kissan pöydälle. Hän sanoo tänään Hesarissa, että ”VANHUSTYÖSSÄ OVAT PIELESSÄ ASENTEET, AMMATTITAITO JA JOHTAMINEN”.

Olen ollut  vanhusten palvelutalojen asiakkaana nyt n. 14 vuotta ja allekirjoitan professorin näkemyksen. Vanhusten ala-arvoisen työn ainoa ongelma ei ole hoitajamitoitus, vaan aivan erikoisesti johtaminen, jonka professorikin nostaa tärkeimmäksi.

Johtaminen on ammatti ammattien joukossa, Jos joku on hyvä sairaanhoitaja, e i hän välttämättä ole hyvä johtaja.

Vanhushoidon asennetta Valvanne haluaisi muuttaa ihmislähtöisemmäksi. Sekin on täyttä asiaa. Monesti jää tunne hoitajakäynnin jälkeen, että hoitaja kohteli asiakastaan, kuin puunukkea unohtaen, että kohteena on elävä ja tunteva ihminen.

Hoivayhtiöista oli Esperi Care se, josta kaikki häly alkoi. Nyt on Esperi palkannut professori Valvanteen kehittämään palvelun laatua, joka on myönteinen asia. Kaikilla Suomessa olevilla vanhusten hoivapalveluyrityksillä on nyt sama edessä.

Mutta ennenkaikkea tulevan hallituksen ohjelmassa täytyy olla toimenpidesuunnitelma vanhusten hoidon valvonnaksi, sillä juuri valvonta petti ja aiheutti paljon kärsimyksiä vanhuksille. Aiemmin valvonta perustui vain ns. omavalvontaan, mutta se  ei toimi. Valvontaa on suoritettava kentällä ja riittävän usein.

3 vastausta artikkeliin “Tulevan hallituksen ohjelma on tärkeämpi, kuin pohja”

  1. Ohjelman kuin pohjan yhteensopivuus ratkaisee.
    Ehdottomuus vaiko nurkkien pyöristämistä, joista syntyy kompromissi, jos ei mitään_ei aihetta kabinettiin.

  2. Ja yksityisten hoivaajien valvontaa riittää. Luinko viime Surasta että valtio oppisopimus kouluttaa Esperille hoitajia joten ammattilaiset älköön vaivautuko?
    Toivokaamme että pikakoulutetut osaavat ainakin suomen kieltä – niin tekevät tietysti halvemmalla.

  3. Itse olen lukenut myös mistä Niilo mainitsee mutta että esim.pikakoulutus olisi laadun tae ”ilman kielen täydellistä osaamista” on jopa vastuutonta ”hoitopolitiikkaa”.

    No tulevaisuuden keinoälyt robotteineen lienee jo menevän ”tuonpuoleiseen hoitosuhteisiin”.

    Ihmiset ovat kuin työllisyydenkin ”riippikiveksii”kun työnkuvat muuttavat muotoaan näyttö päätteiden että tietotekniikan ympyröissä.

    Se perustyökin muuttunee bittiavaruuksien temmellyskentäksi ja jos kuolemakin teknillistyy” 😉 näkymättömäksi suoritteeksi”.

    Työttömyys vain jatkaa kulkuaan että ylätasoilla riittäisi toimintaa – että mitäs työttömille nyt tehdään kun pukkaa alijäämää.

    Mutta ei hätää : Siniset turvaa ja suurpuolueet turvaavat etupiirinsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *