Minuutin äänestysopas kiireiselle

Toivoisin että kaikki äänioikeutetut äänestäisivät ja haluan tarjota vaihtoehdon niille jotka eivät ehdi paneutua pitkään tai käyttää vaalikonetta. Mielestäni jokaisessa puolueessa on hyvät puolensa ja syyt äänestää juuri heitä. Pohjautuen Täydellinen maailma -podcastiin sekä puolueiden omaan viestintään, tarjoan lyhyen äänestysoppaan, jonka avulla voit valita minuutissa ketä äänestät.

Miksi äänestäisin?

Koska se saa sinut lenkille ja lenkillä käynnin jälkeen niin ruoka, juoma kuin viihdetarjontakin maistuu paremmalta.

Valitse puolue

Tässä maassa isot päätökset tulevat puolueilta joilla on yhtenäiset suuret linjat. Siksi puolueen valinta on tärkeintä. Ohessa on jokaiselle puolueelle avainsanoina asioita jotka ovat heille tärkeitä. Valitse puolue jonka asiat ovat myös sinulle tärkeitä.

 • Keskusta: Maa-, metsä- ja biotalous, koko Suomi asuttuna
 • Kokoomus: Työperäisen maahanmuuton lisäys, vähemmän holhousta ja pykäliä, työverotuksen kevennys
 • Kristillisdemokraatit: Kristilliset arvot, konservatiivinen perhenäkemys, lapsiperheiden tukeminen
 • Perussuomalaiset: Työpaikkoja sosiaaliturvan sijaan, maahanmuuton rajoittaminen, laaja sananvapaus
 • Piraatit: Digitalisaatio, tiedekeskeisyys, kannabiksen laillistaminen
 • RKP: Ruotsin- ja saamenkielisten aseman parannus, turkistarhauksen tukeminen
 • SDP: AY-liike, lisää julkisia palveluita, maksuton 2. asteen opiskelu
 • Siniset: Yksilönvapaus, sisäinen turvallisuus, opiskelijoiden tulorajat pois
 • Tähtiliike: Pohjoismainen yhteistyö, henkiset arvot ohi materiaalisten arvojen, markka euron tilalle
 • Vasemmisto: Työajan lyhennys, kapitalismin vastustus, maahanmuuton lisääminen
 • Vihreät: Ilmastonmuutoksen torjunta, turkistarhauksen kielto, erilaisuuden kunnioitus

Valitse sitten ehdokas

Äänesi menee ensisijaisesti puolueelle, joten älä ota tästä stressiä. Jos ei ole tuttua nimeä, katso äänestyskopissa läpi valitsemasi puolueen ehdokkaiden ammatit. Valitse ehdokas joka edustaa sinulle läheistä tai muutoin tärkeää ammattia tai osaamisen alaa. Jos ei löydy, äänestä ehdokas joka on lähimpänä omaa ikääsi, hän todennäköisesti näkee vähän samaa maailmaa kuin sinäkin.

Eli: Mene äänestyspaikalle, pistä numero lappuun, palaa kotiin ja huomaa olosi paremmaksi. Ota kuppi kahvia tai teetä, tai korkkaa.

16 Replies to “Minuutin äänestysopas kiireiselle”

 1. Miksi joku äänestää kovemman verotuksen puolesta jos käy itse töissä? Ymmärrän että joku sosiaalipummi saattaa äänestää vasemmistoa.

  1. ”Ymmärrän että joku sosiaalipummi saattaa äänestää vasemmistoa.”

   Ei kannata äänestää, jos pidempään meinaa elää. Vasemmistolaisuus ei lisää valtion tuloja, vaan lisää menoja ilmastovouhotuksella ja lisäämällä avun tarvitsijoiden määrää.

   Nyt eivät rahat riitä vanhustenhuoltoonkaan. Tämä yleissivistykselle kintaalla viitanneille vasemmistopoliitikoille tavattaessa kerrottakoon.

 2. ”Miksi et saa äänestää noita” -opuksia on jo tarpeeksi. Tiedän että pöhkö ideologiani on pöhköä, mutta katson sillekin olevan tilaa. Haluan nähdä eri optioissa hyvää.

 3. Minun mielestäni on epärehellistä kertoa vain hyviä puolia. Kaikista pitäisi kertoa mahdollisimman objektiivisesti – täysin objektiivisesti ei ole mahdollista.

  1. Onko epärehellistä, että sekoomuksen puheenjohtajan johtama ministeriö jättää tarkoituksella ilmoittamatta 210 miljoonan menoerän eduskunnalle soteen liittyen….kysyn vaan.

 4. SDP:lle ja Kokoomukselle lisäisin haittamaahanmuuton kannatramisen suomalaisten verovaroin. (mm Mykkänen (KOK), haluaa 10 000 haittamaahanmuuttajaa / vuosi Suomeen, on sen julkisesti sanonut) (Rinne antaisi laittomasti maassaoleville kansalaisuuden ja työpaikan, sanoi eilen YLE tentissä) Hyvin samanlaisia agendoja ajavat.

 5. Juhani, tietenkin pitää kertoa ongelmistakin ja olen usean blogin sitä tehnyt. Mutta ihan joka henkilön ei ihan joka tekstissä tarvitse niitä kirjoittaa. Ei viha maailmasta lopu.

  Kokoomuksen osalta työperäisen maahanmuuton tuossa mainitsinkin. On äänestäjästä kiinni pitääkö asiasta vai ei. Työperäisen maahanmuuton täydellistä nettovaikutusta ei ole niin laajalti ja puolueettomasti tutkittu että siitä voisi antaa absoluuttisen vastauksen. Vihreillä on yksi väite, persuilla toinen, mutta molemmat perustuvat varsin pinnalliseen ja yksiuloitteiseen asian katsantaan, vailla kokonaiskuvaa.

  1. Kyuu, meillä on eri näkökulma asiaan. En minä halua, että kirjoitetaan mitään vihapuhetta mistään puolueesta. Haluan mahdollisimman totuudenmukaista tietoa.

   Yksipuolisesta tiedosta, eli valehtelusta, on erinomainen esimerkki kommunistien tiedonvälitys Venäjästä Jatkosodan jälkeen ainakin neukkulan kemahtamiseen ja yleisesti paljon sen jälkeenkin.

   Se oli yksipuolisesti kehuvaa – kaikki oli aivan erinomaisesti kommunistisella Venäjällä ja kommunistisen Venäjän miehittämissä maissa. Pienintäkään vihjettä ei kerrottu, että mikään asia voisi jossakin olla paremmin kuin Venäjällä oli.

   Sellainen ”tiedonvälitys” on yksinkertaisesti yököttävää. Tiedän, että motiivisi on hyvä.

 6. Suomessa ei kommunisteja näissä vaaleissa juuri ole, se on paskapuhetta ja luulosairautta.

  1. YLE tentti eilen näytti ketkä oli apinoita ketkä ei. Sari Essayh ja Jussi Halla-Aho keskusteli normaali äänellä, loput möykkäsi kuin vajaaälyiset, en ymmärrä tuommoista käytöstä.

 7. Juhani, asenteesi on ihan oikea ja kieltämättä varoituksen sanasikin saisi kuulua.

  Vaaleissa on kuitenkin myös iso määrä makuasiaa ja eri lähtökohtia. Elämä näyttää erilaiselta työttömälle, duunarille, yrittäjälle, opiskelijalle, yms…

  Seppo, en ole varma mihin vastineeseen viittaat.

Kommentoi