Uusnatsit pois kaduiltamme!

Ei ole pisarankaan verran epäselvyyttä siinä, että natsitervehdyksiä ja -symboleita, rotuoppia tai demokraattisen yhteiskunnan tuhoamisen ajamista ei pidä näkyä kaduillamme. Tämä on jotain mitä kannattaa pyöristysvirheen sisään jokainen suomalainen. Haaste on silti mitä suurin ja koitan katsoa asiaa muutamalta kantilta näin sivusta seuraajana, sillä en ole koskaan itsenäisyyspäivän mihinkään marssiin osallistunut.

Järjestö on helppo kieltää, siitä eteenpäin vaikeaa

Järjestön voi kieltää, kuten on Suomessa tehtykin mm. uusnatsiliike PVL:lle ja monille moottoripyöräjengeille. Se on hyvä idea ja lopulta melko suoraviivaista toteuttaa. Tästä eteenpäin on kuitenkin juridisesti kovin haastavaa. Voit kieltää jotain symboleja, mutta sitten keksitään uusi, sitten kestää taas aikansa kieltää se ja ollaan pitkässä kissa ja hiiri -leikissä, kuten Saksassa on käynyt. Symbolien kielto siis on mahdollista mutta jo merkittävästi haastavampaa. Tästä vielä vaikeammaksi tulee kieltää henkilöiden osallistuminen julkisiin tilaisuuksiin. Henkilöllisyyksien tarkistaminen marssille osallistujilta on tilanteesta riippuen joko laitonta tai vähintään hyvin ongelmallista.

Sitten voidaan toki kysyä myös se kysymys, mitä Yleisradiokin pohdiskeli: haluavatko esimerkiksi 612-kulkuuen järjestäjät edes kieltää uusnatsien osallistumisen? Vaikkakaan de jure he eivät pystyisi jokaista natsilarppaajaa pitämään poissa, de facto he pystyisivät siivoamaan lähes kaiken kansallissosialismille haiskahtavan pois melko vähin vaivoin. Itse väittäisin että ilmiselvästi näkyvän uusnatsismin mukaan ottaminen ei aja mitään hyvää. Pieni osa minusta ymmärtää avointa ajatusta jossa kaikki saavat osallistua, mutta tämä idealistinen osa itseäni ei kestä tutkiskelua reaaliyhteiskunnan kontekstissa.

Natseja ja kommunisteja ei ole kaikkialla

Minä tunnen ihmisiä, jotka osallistuvat säännöllisesti 612-marssille. Tunnen myös ihmisiä, jotka osallistuvat antinatsimarssille. Yhtään näistä ihmisistä ei pysty kutsumaan äärimielisiksi. Silti molemmissa mielenosoituksissa on seinät leveällä ja katto korkealla. Molemmissa mielenosoituksissa heilutellaan symboleja väkivallan puolesta ja molemmista löytyy aimo pino ihmisiä jotka haluaisivat ratkaista erimielisyydet vastapuolen kanssa mieluiten joukkomurhalla. Tästä huolimatta on puhtaasti älytöntä leimata kumpaakaan marssia sormia napsauttamalla äärimieliseksi.

Itse asiassa voisimme jättää leveän pensselin laatikkoon hieman useamminkin. Ei yritys muutu natsifirmaksi jos yksi työntekijä on persuaktiivi. Ei järjestö rakasta Stalinin joukkomurhia vaikka joukossa on vanhoillinen vasemmistolainen. Menen jopa näin pitkälle: ei kansa jätä Yleisradion uutisia lukematta vaikka niissä ei jokaisen aatteen, poliitikon ja aktivismin eteen laiteta etuliitettä ”ääri-”. Suomi ei ole natsien eikä kommunistien vallassa. Natsit lahdattiin toisessa maailmansodassa ja yli jääneet Nürnbergissä, kommunistit tappoi Neuvostoliitto ja se mitä jäi aatteista henkiin on pieni, säälittävä joukko syrjäytyneitä vässyköitä joka ei kaipaa mediahuomiota.

Jotta tästä joku loppukaneetti saadaan, ehdotan ensiksi paniikkinappulan kääntämistä pienemmälle ja toisekseen kriittistä suhtautumista lööppijournalismiin. Lopulta kallistun sille kannalle, että niin 612- kuin antinatsimarssinkin kannattaisi alkaa hieman rajaamaan pahimpia toheloita ja äärimmäisimpiä symboleja pois. Päästäisiin vaan niin paljon vähemmällä.

16 vastausta artikkeliin “Uusnatsit pois kaduiltamme!”

 1. Olet oikeassa.
  Molemmat ääriliikkeet voidaan rajata ulos, jos halua on.
  Valitettavasti näyttää siltä, ettei sitä löydy kummaltakaan puolelta.

 2. Onko mahdollista nauraa kuoliaaksi tämä natsiliike??
  Tai unohtaa se totaalisesti??
  Naurunalaiseksi ei kukaan tahdo??
  Unohduksen kuoppa todella syvä??

  1. Meikää naurattaa nämä armeijaa käymättömät ”natsit” 🤣🤣🤣, pellejä koko porukka. Sama koskee vassareiden ääriliikkeitä, popcornit kehiin ja kokoillan kotimainen….

 3. Koko ajan pitäisi ottaa huomioon voimassa oleva Suomen Perustuslaki.

  Sen mukaan Suomessa on mielipiteenvapaus, sananvapaus, julkaisuvapaus, yhdistymisvapaus (perustaa yhdistyksiä), kokoontumisvapaus (mielenosoitusvapaus), jne.

  Niitä oikeuksia EI saa mielestäni loukata.

  Se, että jotakuta ei miellytä kommunistien julistukset, ei ole riittävä peruste estää sitä julistamista.

  Se, että jotakuta ei miellytä uusnatsien julistukset, ei ole riittävä peruste estää sitä julistamista.

  Vasta sitten, jos joku tekee rikoksen – vaikkapa pahoinpitelee toisen, tai tuhoaa toisen omaisuutta – siitä on seurattava rangaistus.

  Vasta sitten jos joku yllyttää rikokseen – vaikkapa tappamaan jonkun – siitä pitää seurata rangaistus.

  1. ”Suvaitsevaistemme” ja persukammoisten mielestä eri mieltä olevilta saa poistaa sananvapauden, koska nämä kyseenalaistavat heidän ”ainoan oikean totuutensa”.

   1. Tähän on tultu. Kaikki vanhat fakkiutut puolueet on PS puoluetta ja samalla 25% äänestäjiä vastaan. Suomessa ei toteudu demokratia vaan olemme luisumassa Venäjän politiikan tapaiseen maailmaan missä totuus murretaan.

    1. Persut parhaitakin kommentoijia, koska ääri-isänmaallista SOS porukkaa siipeilee persujen varjossa. Aamulehti siitä kirjoitti taannoin, jonka julkaisin. täällä.

 4. Juhani on hyvin oikeassa – perusoikeudet ovat selviä. Se ei silti tarkoita että ihan kenen tahansa pitäisi ottaa omaan porukkaansa ihan ketä tahansa.

  Joskus on väliä sillä miltä asiat näyttää. Ja kun aatua ihailevat, eri mieltä olevia murhaavat hullut saavat hillua porukoissasi, se näyttää kovin pahalta.

 5. Henkilökohtaisesti en jaksa ymmärtää miksi höyrypäiden puuhasteluihin kiinnitetään niin paljon huomiota, edustivat he sitten mitä tahansa ideologiaa.

  Symboleja voidaan toki kieltää, jos se nyt sitten jotakuta helpottaa, itse kun en koe minkäänlaista kiihottumista mistään symboolista.

  Ajatusten kieltäminen onkin sitten jo vaikeampaa, enkä kyllä koe sitä edes kovin järkeväksi, vaikka sitäkin suuntausta ihan avoimesti ajetaan.

 6. Symboleilla on symboliarvoa – ne ovat yllättävän iso juttu markkinoinnissa, myytiin sitä sitten saippuaa tai diktatuuria. Siinä mielessä ymmärrän miten vakavasti ne otetaan. Pienemmässä määrin näkyyhän tuo firmojen logoissakin. Jos firma on tunaroinut pahasti, heidät logonsa heijastelee sitä pahuutta. Vaikkapa jos näet hesburgerin logon, tulee melkein ensimmäisenä mieleen lasten hyväksikäyttö.

  Vaan lopulta se lääke mitä tarvittaisiin olisi lisää järkeä ihmiseen. Mistähän sitä saataisiin?

 7. Olihan meillä joskus ”vanha-natsejakin” kun oli Pekka Siitoin ja kumppanit. Noille naureskeltiin, ihan sirkusta oli se touhu. Vaikka tekivät jotain tihutöitäkin. Ei natsismi saavuta Suomessa koskaan suurta suosiota, mutta aina löytyy kaikenlaisia hurahtaneita. Puheenaihe natseista on tullut varmaan enempi sen takia, että joku toinen porukka katsoo elämäntehtäväkseen hyökätä natsien kimppuun. Kokevat olevansa oikeita hyväntekijöitä. Aiemmin, kun natseja ei ollut, niin ilmeisen sama porukka kokoontui mellastamaan presidentin itsenäisyysjuhlien kieppeille.

  Tavalliset ihmiset voisivat katsoa vähän tarkemmin menevätkö marssimaan natsien tai anarkistien kanssa. Tosin osa ei taida erottaa tuota porukkaa kun tunnukset eivät aina ole niin selviä.

  Moottoripyöräjengejä ei tietääkseni ole kielletty ainoatakaan, saavat elvistellä avoimesti liiveissään ja pelotella muita.

 8. Siitoimelle naurettiin juu, nykyajan natsilarppaajia panikoidaan kuin olisi musta surma liikkeessä.

  Minulla oli käsitys että rikolliset moottoripyöräjengit olisivat saaneet kieltoja mutta ehkä olin väärässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *