Ylen kuusi EU-hyötyä

Nyt pitää todeta että ei ollut parasta Yleä tänään, kun luin artikkelin kuudesta asiasta joista voimme EU:ta kiittää. Kaksi on monen mielestä haittoja, kolme vähän harmaalla alueella ja vain yksi selvästi hyvä. Vastaavia listoja on ollut monella medialla ja mielestäni pystyttäisiin parempaankin.

1. ja 6. kodinkoneet

EU on todellakin vaatinut kahvinkeittimeen aikakatkaisimen, imureihin maksimitehon ja hehkulamppujen kieltämisen. Hehkulamput ovat sinänsä energia hukkaava turhake, mutta moni arvostaa tehokkaampaa imuria ja murehtii nykyisten huonosta tehosta. Harva myöskään tietää montako miljoonaa verorahoja on käytetty implementointiin. Nimittäin kaikki julkiset laitokset joutuivat heittämään pois vanhat, ehjät kahvinkeittimet kun ne piti vaihtaa uusiin, aikakatkaisimella varustettuun. En kiistä hyötyä paloturvassa, mutta tämänkin asian olisi voinut tehdä fiksummin. Olkaamme silti positiivisia: tämän myötä yhä useampi juo kylmää kahvia ja kylmä kahvi kaunistaa.

4. ja 5. Matkailijan edut

Ei rajamuodollisuuksia, halvemmat puhelinlaskut, ei tarvetta hankkia matkavakuutusta. Nämä ovat ihan totta, mutta käytännössä niiden vaikutus keskivertokansalaiseen on pienehkö. Jos matkaat jatkuvasti EU:n sisällä, näistä on paljon etua, mutta se tuppaa rajoittumaan johtoportaaseen ja varakkaampaan väkeen. Jos matkaat kerran vuodessa, vartti passintarkastuksessa, kymppi matkavakuutuksesta ja vähemmän puheluita eivät vain ole niin suuria hyötyjä. Hyötyjä, kyllä, en tätä kiistä, mutta niiden mittaluokkaa liioitellaan tavalla, joka usein tuntuu vähemmän varakkaista aika ilkeältä. EU:n markkinointi on usein vähäosaisille naljailevaa ja siitä haluaisin eroon.

3. Kuluttajaoikeudet

EU todellakin ottaa kantaa kuluttajan oikeuksiin. Jos jaksat käydä valitusprosessia läpi, todellakin voit saada erinäisistä myöhästymisistä pientä korvausta kuten kuuluukin. Harva kuitenkaan jaksaa prosessiin mennä, sillä pykälistö on vaikea. Toisaalta, samat EU:n kuluttajaoikeudet ovat myös ristiriitaisia. Suomalainen ei voi esimerkiksi enää myydä verkossa tuotteitaan suomalaisille, suomalaisessa verkkokaupassa. Kaikkien EU:ssa perustettujen verkkokauppojen pitää myydä tuotteita kaikkialle EU:hun, näin nostaen kynnystä pienen yrityksen perustamiseen. Ymmärrän erinomaisesti idean enkä pidä sitä pahana, mutta tässäkin asiassa pieni kärsii ja iso juhlii. Hirveän suuri osa EU-lainsäädännöstä suosii suuria yrityksiä ja sylkee pienten päälle. Tästäkin haluaisin eroon.

2. Viinaralli

Moni epäilemättä pitää sitä voittona että maksakirroosin voi nyt hankkia hieman edullisemmin. Rohkenen väittää että maassa jossa sahtia saa panna vapaasti, kyllä sitä keinoja löytää halpaan (ja kivuliaaseen) humalaan lähempääkin. Sinänsä arvostan miten helppoa EU:ssa on yrityksenä asioida ja hankkia tuotteita halki maan rajojen, siitä annan EU:lle täydet pisteet. En kuitenkaan ole ihan varma onko alkoholismin juhliminen se paras tapa nostaa lippu salkoon. Noh, kukin tyylillään.

Tietenkin EU:sta on ollut hyötyjä monenlaisia, toki haittojakin. Toivoisin että hyödyistä keskusteltaisiin vähän enemmän tavallisen tallaajan kantilta. Bisnesmatkaajat, rikkaiden perheiden opiskelijat ja suuryritykset kyllä nauttivat ja tästä jaksamme kertoa. EU:n kansalaisiin mahtuu muitakin ja jos päättäjämme eivät osaa astua heidän tasolle, on aivan turha ihmetellä miksi eu-kriittisiä populisteja niin kovasti äänestetään.

Avainsanat

18 Replies to “Ylen kuusi EU-hyötyä”

 1. En noista isommin hyötyjä löydä ja isojen firmojen hyväksi pienten kustannuksella?
  – Ajetaanko pienet harmaan talouden piiriin jota saattaa olla monessa maassa.

 2. Pankkitiliuudistuksessa kustiin tavallisen kansalaisen päälle, jotta suuret fitmat ja pankit pärjäisivät paremmin.
  Ei niitä tilinumeroitakaan muista nykyään, joten aina pitää olla se tilinumero lapulla mukana ja siksi riskillä.

 3. ”Hehkulamput ovat sinänsä energia hukkaava turhake,”

  Voi voi, miten onkaan tekniikan lisenssiaatti Satu Hassi onnistunut vetämään sinua huulesta raskaamman jälkeen.
  Hehkulamppu säästää energiaa sähkölämmitystalossa, koska säteilylämpö säästää energiaa. Hassi teki hullun hommat ajaessaan kyseistä direktiiviä.

  Hehkulampun valo myös koetaan miellyttävänä.

  Hehkulamppu voidaan heittää sekajätteeseen.

  Hassin hölmöily herätti minut epäilemään vihreitten täysijärkisyyttä, ja sama linja tuntuu energiakysymyksissä vihreillä jatkuvan sattumasähkön ja sähköautojen merkeissä. Kumpikaan ei sovi pohjolan olosuhteisiin.

  1. Samoin minun silmääni hehkulampun valo miellyttää.
   Onneksi niitä riittää vielä vuosia eikä tarvitse elohopeamyrkkylamppuja ja hirveitä valkoisia ledejä käyttää.

  2. Voi olla, että esimerkiksi märkätiloissa kannattaisi polttaa hehkulamppua jatkuvastikin hehkulampun säteilyn kohdistuessa märkiin ja kosteisiin pintoihin, mutta sähköalaa opiskelleen tekniikan lisensiaatti Hassin on tällaisia hienouksia mahdoton ymmärtää, koska vihreä.

   1. Vihreitten kannattaisi liisata kokoomukselta puheenjohtajakseen vaikka tohtori Korhola, ettei tulisi hölmöiltyä enempää.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Eija-Riitta_Korhola

    ”Marraskuussa 2014 hän väitteli tohtoriksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan ympäristötieteiden laitokselta aiheenaan ilmastopolitiikka. Väitöskirjan otsikko oli ”Climate Change as a Political Process : The Rise and Fall of the Kyoto Protocol”.”

    1. On se sen verran älykäs, että tuskin kokoomuslaiset häntä EU-parlamenttiin äänestävät. Olisi kannattanut yrittää PS:n porukassa.

 4. Kahvinkeittimessä on (ja tulee olla) ylilämmöstä laukeava sulake.

  https://yle.fi/uutiset/3-9818284
  18.9.2017

  Mitä tapahtuu, jos kahvinkeitin jäi päälle? Ei välttämättä mitään, mutta asiantuntijat eivät itse ottaisi riskiä

  Vanhemmista kahvinkeittimistä ajastustoiminto yleensä puuttuu. Kahvinkeittimestä lähtevä tulipalo ei ole todennäköinen, mutta mahdollinen se kyllä on.

  Kahvinkeittimet ovat kehittyneet viime vuosina myös palo- ja sähköturvallisuuden osalta. Kodinkoneliikkeissä saattaa kuitenkin edelleen olla myynnissä vanhempaa mallistoa, joista puuttuu automaattinen virrankatkaisuominaisuus.

  Kahvin- tai vedenkeittimet aiheuttavat palokunnan hälytyslähtöjä parikymmentä kertaa vuodessa eri puolilla Suomea.

  ***
  Tukesissa yritettiin kerran saada kahvinkeitin syttymään tuleen koetilanteessa. Se onnistui lopulta, kun sulake ohitettiin sähkötaulusta ja myös laitteen omavarolaitteet ohitettiin.

  1. Leivänpaahdin on kahvinkeitintä vaarallisempi. Leipäkonekin voi olla vaarallinen, jos hiiva pullauttaa taikinaa yli laidan vastuksien päälle.

 5. ”Ei rajamuodollisuuksia, halvemmat puhelinlaskut, ei tarvetta hankkia matkavakuutusta. Nämä ovat ihan totta, mutta käytännössä niiden vaikutus keskivertokansalaiseen on pienehkö.”

  Hiilimonomaaniselta kannalta katsoen matkailu on kuolemansynti eli unionin pitäisi tehdä matkailu vaikeaksi.

  Esimerkiksi:
  Matkailijan pitäisi ostaa maahan tullessaan passi, joka pitäisi leimauttaa jokaisen matkan varrelle osuvan kunnan viranomaisen toimesta.

 6. Totta, hyvin pieni jopa lähes olematon keskivertokansalaisen, eikä voi vähentää valtionverotuksessa.
  Eurooppa kovin rauhallinen, joka elää Prinsessa 🌹 Ruususen 😴 unta.

  Totta kuitenkin osaltaan se että yhtenäisempi Eurooppa olisi ehkä vakaampi kuin itsenäisten valtioiden suljetut rajat omine määritteineen myös ilmastollisesti.

  💣 Pommina mm. Aasian/Idänmaat.

  Ei liittovaltiota Eurooppa taholta kuitenkaan !

 7. Blogin avauksesta:
  ”Hehkulamput ovat sinänsä energia hukkaava turhake, mutta moni arvostaa tehokkaampaa imuria ja murehtii nykyisten huonosta tehosta.”

  ***
  Pölynimuri 1600W v.s. 900W

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/eu-kielt%C3%A4%C3%A4-syyskuun-alusta-huipputehokkaat-p%C3%B6lynimurit-muruset-imett%C3%A4v%C3%A4-matolta-korkeintaan-900-watin-teholla-1.194353

  Huipputehokkaat pölynimurit kieltävä EU-direktiivi tulee voimaan ensi syyskuun alusta. Imurin teho saa olla korkeintaan 900 wattia.
  Kikkareiden on lähdettävä jatkossa matoilta direktiivin mukaisella 900 watin teholla, kun vielä muutamia vuosia sitten tehokkaimpien imureiden tehot olivat jopa 2 000–2 200 wattia.
  Vuoden 2014 syyskuun jälkeen EU:ss: on saanut myydä korkeintaan 1 600 watin imureita.

  *
  EU:n järjettömyyksiä – energian säästöä muka. Kun siivous 1600 W:n pölyimurilla kesti 30 minuuttia, niin 900W :n pölyimurilla siivous kestää 53 minuuttia. ( 1.77 kertaa)

  ***
  Hehkulamppu

  Hehkulamppua ei sai mollata. Hehkulamppu palveli ihmiskuntaa hyvin yli sata vuotta. Itse asiassa palvelee edelleenkin suuressa osassa maailmaa.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/25/kun-sahko-tuli-suomeen
  Ensimmäiseksi sähkövalon tuottamista kokeiltiin Suomessa vuonna 1877 VR:n konepajalla Helsingissä. Vuonna 1882 oltiin jo niin pitkällä, että Tampereen Finlaysonin tehtaan kutomosali valaistiin pysyvästi.

 8. Niin ja missä tehdään ne energiaa säästävät lamput?
  Muutokset ovat usein kauppapolitiikkaa
  kuten nykyiset tuotteet joita ei voi korjata ja kestävät vain muutaman vuoden.

 9. Hassin hölmöily on tullut kansakunnalle kalliiksi. Paljon on myyty lamppuja, joiden myynti olisi pitänyt kieltää. Myös monet hehkulamppuja korvaavat valaisimet ovat olleet silkkaa sontaa ja vieläpä kallista sontaa. Ja nyt pitäisi rakentaa sattumasähkövoimaloita ja ostella sähköautoja piittaamatta niiden aiheuttamasta ympäristötuhosta.

 10. Kyllähän uutta tekniikkaa pitää kehittää ja kokeilla, mutta ei pakolla, eikä valtion tuhlaavalla tuella. Mutta vihreillä on hirveä pomottamisen himo asioissa, joista eivät mitään ymmärrä.

 11. Ilmastonmuutos on askel globaaliveroon. Ensin EU-veroa, sitten globaalivero jota yritetään kokoajan, jonka Trump torppasi. Ihminen joka matkustaa kerran vuodessa ulkomaille ei hyödy EU:sta.

Kommentoi