Arkisyötävää.

Ostin saarioisten roiskeläppiä jotka olivat keltaisella leimalla(-50%) s-marketissa. Niiden päälle mustaleima -emmentaljuustoraastetta, mustapippurirouhetta ja punasipulia. Uuniin 200 asteeseen kymmeneksi minuutiksi, niin ei hassumpia.

20 Replies to “Arkisyötävää.”

 1. Kyllä näistä roiskeläpistä saa tuunaamalla parempaa kun mitä ovat terv tepivaari

 2. Timo, on tietysti täysin Sinun asiasi mitä Sinä syöt ja mitä et syö – siihen ei ole muilla mitään sanomista.

  Huomautan kuitenkin ystävällisesti, että minun mielestäni kannattaisi valmistaa ihan oikeaa ruokaa suurehkoja annoksia kerralla ja sitten yleensä syödä sitä oikeaa ruokaa – niiden roiskeläppien sijaan. Alennusmyynnistä ostettuja ja tuunattuja roiskeläppiä voi toki silloin tällöin syödä vaihteluksi.

  Siis vaikkapa jauhelihaa tarjouksesta, lisäksi perunaa, tai makaronia, tai riisiä, tai kaalia.

  Niin, aikaahan Sinulla on valmistaa ihan oikeaakin ruokaa.

  Ystävällisesti, Juhani

  1. Juhani
   Tänään tein fileekalapuikkoja ja paistettuja perunoita. Niistä riittää ateria vielä huomiselle. Iltapalaksi on voileipäkeksejä mätitahnan kanssa.

   Mukavaa viikonloppua.

 3. Isojen erien teossa on aina paikallaan kertoa että omistaa pakastimen no aivan kaikilla ei pakastinta kyllä ole jotenka missä se tehty ruoka sitten säilyy terv tepivaari

 4. Iso erä ruokaa säilyy jääkaapissa helposti viikon. Jääkaappi on lähes joka asunnossa.

  Jos valmistaa niin suuren annoksen, että sitä ei saa syötyä viikossa, niin osan voi pakastaa vaikkapa maitotölkeissä, joten sekään pakastaminen ei maksa juuri mitään.

  Taitaa olla melko yleistä, että asunnossa on jääkaappipakastinyhdistelmä.

 5. Nyrkkisääntö yleensäkkin elintarvikkeiden ja valmisruokien osalta; +3 – +6 asteisessa jääkaapissa keskimääräinen säilyvyys on 2 – 3 vrk, kalalla 1 vrk, jauheliha 1 vrk, pizzat 2vrk, keitot 2 vrk.
  Lisätietoa jääkaappisäilytyksestä löytyy helposti netistä.
  Jääkaapin pakastelokero ei pakasta, vaan vähentää pakasteen sulamisnopeutta.

  1. En todellakaan kannata noita isoja valmistusmääriä paitsi jos on paljon syöjiä. Olen kerran itse erehtynyt valmistamaan riisiruokaa viikoksi. Kolmantena päivänä tuli sairaalareissu kun pötsi meni ihan sekaisin. Lääkäri kertoi, että esim. riisiruokia ei pitäisi tehdä kuin korkeintaan kahdeksi päiväksi. Riisi alkaa pilaantumaan jo toisena päivänä valmistamisesta vaikka on jääkaapissa. Olen ottanut opiksi eli päivittäin valmistan tarvitsemani ateriat.

   1. Riisiä ei tosiaankaan kannata valmistaa varastoon, se ei vaan yksinkertaisesti säily.

    Meillä syödään riisiä aika vähän ja silloinkin kun syödään niin valmistetaan juuri se määrä, joka kerralla menee.

    No riisipuuro on poikkeus ja sitä riittää myös toiselle kerralle, mutta sekin on 24 tunnin sisällä valmistamisesta.

 6. Viimeksi tein suuremman annoksen ruokaa kuuden litran kattilassa 25.12.2019. Se oli risotto, jossa lihana oli melkoinen määrä viljapossun ulkofileetä. Söimme sitä ensin poikieni kanssa 25.12. Sitä kuitenkin riitti vielä itseni syödä päivittäin muistaakseni vielä 1.1.2020 saakka. Aivan erinomaisen herkullista sapuskaa riitti noin melko tasan viikoksi, vaikka molemmat poikani ottivat sitä suuret santsiannokset alkuperäisten suurten annosten lisäksi. Sapuska oli jääkaapissa koko viikon. Usein vastaava annos on jääkaapissani paljon kauemman aikaa kuin viikon – ilman mitään ongelmia.

  Siten punikki Pohjola puhuu tapansa mukaan paskaa.

  1. Tuon kommentin viimeinen lause ei epä-älyllisyydessään pysty mollaamaan kohdettaan. Lausujaansa kylläkin.

   Mielenkiintoista on havaita miten ylläpito tämän ilmiselvän toisen kirjoittajan henkilöön käyvän tölväisyn suhteen ei reagoi, vaikenee. Jos henkilöt, tölväisijä ja tölväistävä olisivat olleet toisin päin, olisi heti kohta ylläpitäjiltä kuultu että ”taas mennään kielletylle alueelle ym, ym.”

  2. Juhani, kyllä Kallen kommentti perustuu ihan tutkittuun faktaan ja kannattaa huomata ”säilyy keskimäärin”.

   On aivan päivänselvää, että jotkin ruoat säilyvät kauemmin, jotkut lyhyemmin ja ihan yhtä päivän selvää on se, että jotkin ihmiset reagoivat ”säilytettyyn” ruokaan eri tavoin.

 7. Minulla on tapana valmistaa nimenomaan suuria annoksia (6 litraa) kerralla ja syödä sitä samaa sapuskaa enemmänkin kuin viikon – säilytettynä jääkaapissa:

  – Risottoa;
  – Makkarakeittoa;
  – Kaalikeittoa;
  – Riisipuuroa;
  – jne.

  Kuinka ollakaan olen edelleen ihan terve – ei ole minkäänlaisia sairauksia, eikä minkäänlaisia lääkityksiä.

  1. Tu suurien erien tekeminen edellyttää että käytössä on pakastin muutoin siihen ei pidä mennä jos tekee viisi litraa mitä hyvänsä ruokaa
   voi olla varma ettei yksi ihminen ei syö sitä ennen kun se alkaa käymis tilan ja silloin se puolet menee roska koriin
   Isoissa erissä on hyvä tehdä ruokaa sitä kuitenkin edellyttää että on pakastin jossa se ruoka sitten pysyy terveenä
   No kaikilla ei kuitenkaan ole pakstinta käytössä sellasta jossa olisi tilaa pakastaa Itselläni on kolme pakastinta ja tilaa on aina jonkin verran
   Ja siksi voin tehdä ruokaa sinne talteen kun huomaan että ruoka tarvikkeiden hinta on sopivalla tasolla
   Vaaransa tuollakkin on no sähkökatko mutta se riski on Tampereella aika pieni maaseudulla eri juttu terv tepivaari

 8. Eilen nakkiekettioa ja tänään myös, siihen kun lisää hiukan mustapippurijauhetta sekaan toisena päivän niin on huippuhyvää. Ylijäämänakit uudenvuoden pirskeistä, loput annoin koiralle

  1. nakkikeittoa 😉

   Muuten, monesti kun tekee keittoruokia lihasta niin seuraavana päivänä se on parasta, hätäisenä sen ekan sopan aina maistaa ja syö sitten 🙂

 9. Keittoruoat ovat maukkaita, jos ovat ollakseen. Niiden suhteen jääkaappisäilyttäminen tuottaa muutamia ongelmia mikäli säilötään isoa massaa (esim 5l). Keitto pitäisi aterian jälkeen nopeasti jäähdyttää ja se onnistuu oikeastaan vain siten, että jaetaan se kannellisiin päiväannoksiin; meillä kerta-annos on n litra.
  Kerta-annokset kannelliseen koriin ja ulos, helppoa näin ”kylmänä” vuodenaikana.
  Hyvä apuväline lämpöjen mittauksessa on sisälämpömittari tai ruokalämpömittari, digitaalinen.
  Suomen Lämpömittari oy:n verkkokauppa tarjoaa hyvän valikoiman jokaisen tarpeisiin.

Kommentoi