Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, mutta ihmettelen.

Olen useasti ajatellut ja ihmetellyt kun sanotaan, että iän myötä ihmiset muuttuvat niin ajatuksiltaan kuin toimiltaankin siitä, mitä nuorena ja villinä ja viriilinä harrasti.

Kuusi,-seitsemänkymmentä luvuilla oli vallalla suuri tanssilavabuumi tangoineen ja humppineen ja nuoret valtasivat kaikki lavat, joita oli joka pitäjässäkin useita ja näin rahoittivat pääsylipuillaan urheilu,-ja nuorisotoimintaa  paikkakunnilla.

Mutta nyt, samat kuusi,-seitsemänkymmentäluvun nuoret ovat edellee ne ryhmät, jotka kuolevaa tanssilavakulttuuria pitävät pystyssä.

Jotenkin tuntuu vaan paradoksaaliselta, kun nuoret parikymppiset artistit laulavat vanhuksille tosissaan rakkauden lurituksia mikrofooniin ja huonojalkaiset yrittävät ”jorata” toisiaan tukien parkettien partaveitsinä parketilla.

En tuomitse enkä arvostele, kukin tavallaan, mutta minua ei enään saisi lavoille kuuntelemaan niitä samoja kappaleita mitä jo nuorena kuuntelin tytön korva omaani vasten ja kun en enään muuten kotioloissakaan iskelmää ja tanssimusiikkia kuuntele.

Ihmettelen myös, että vanhat ukotkin vielä noiden moottoripyörien selkään änkeävät aina kevään tullen ja elävät nuoruuttaan harmaa tukka hulmuten tienpäällä, joilla nyt vielä tukkaa on jäljellä.

Itsellänikin oli parikymppisenä Jawa, mutta enään en moottoripyörällä lähtisi tienpäälle vaarantamaan muiden tielläliikkujien terveyttä.

13 vastausta artikkeliin “Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, mutta ihmettelen.”

 1. Kummasti sitä vain iän tullen asenteet ja kohteet muuttuvat ( ei kaikilla ) kun askel lyhenee ja tukka harvenee. Nykyään on rauha se atmosfäärin tuoja jota ei vaihtaisi mihinkään.

 2. Nuo vanhat ukot ja moottoripyörät; varsinainen liikennepommi.
  Rahaa kun on, 1300cm moottoripyörä, ilman mitään aiempaa ajokokemusta on lainsäädännöllisesti mahdollinen.
  Yli kolme vuosikymmentä sitten kaikenlaisilla moottoripyörillä ympäri Eurooppaa matkanneena; ihmettelen.
  Tässä asiassa Arvi olet jälleen kerran oikeassa.

  1. Vanha ukonkäppänä sanoi, että hän juoksee edelleen naisten perässä kuten nuorenakin, mutta en kuolemaksenikaan enään muista, mitä heille sitten pitäisi tehdä kiinni saatuani. ( mustaa huumoria, jota ei pidä ottaa kuoleman vakavasti )

   1. Nuorten elämää hallitsee ilot ja riemut, vanhoilla hallitsevana on vanhuksen vaivat, niiden kanssa on vaan tultava toimeen, kuinka itse sen kohdallaan parhaimmaksi katsoo.
    Itse ajattelen, että on se jumalan lykky, että olen lapsuuteni ja nuoruuteni saanut elää 50-60 ja 70 luvuilla, kun tätä nykyistä maailman myllerrystä seuraa.

  2. Minulla on poikkeama aivotoiminnoissa. Musiikki elää vain korvien välissä. Vaikutus ei yllä varpaiden väleihin asti niin kuin eräillä.

 3. Minulla ei koskaan ole ollut moottoripyörää, enkä ole koskaan mokomalla edes ajanut.

 4. Piti sanomani, että minä ajelin hevosella silloin, kun nuo moottorokäyttöiset olivat muotia. Minä useimmiten ratsastin, mutta oli joskus rattaatkin perässä. Minulla oli ihan omakin hevonen, se oli ”Pultti” nimeltään. Sekös sitten olikin syynä, kun sillä joskus oli ihan omakin pää ja tahtoi olla sitä vikurin vikaa.

  1. Olet Pentti siinä onnellisessa asemassa ollut, että olet saanut oman hevosen omistaa.
   Suomen hevonen ja suomen pystykorva, ne kun omistaa niin saa laulaa,- OLEN SUOMALAINEN.

  2. Onhan minulla ollut oma (pv:n omistama) ratsukin, kilpailinkin esteissä sillä. J-os:n komentajalta sain hommakseni erään itsenäisyyspäivän alusviikoilla opettaa sen reen vetäjäksi; kahdet aisat katkesivat harjoitellessa mutta komentaja sitten haettiin reellä itsenäisyyspäiväjuhliin. Melkoinen kokemus tuo ratsuhevosen opettaminen reen vetäjäksi oli.

 5. Ajaa ne poliisitkin, liikennesääntöjä vaan pitää silläkin noudattaa.

 6. Mutta näin vanhana en ihan kaikkea nuorten toimintaa voi hyväksyä, että mennään istumaan ajotielle, jotta äänensä saa kuuluville.
  Jos nyt vähän ilkeä haluan olla, niin eikö parempaa tekemistä tai istumapaikkaa löydy kuin liikenteen ja muiden ihmisten häirintä, menisivät töihin ja jos ei palkkatyötä ole, niin vapaaehtoistyötä löytyy joka lähtään.
  En tiedä kuinka poliisi hyväksyy tällaisen mielenosoituksen, jossa vastustetaan muiden kansalaisten oikeutta liikkumiseen. Menisivät istuskelemaan vaikka maataloustuottajien pellolle, jonne juuri on lietettä ajettu, koska maataloustuottajien elinkeinoa kohtaan he protestoivatkin.

Kommentoi