9 vastausta artikkeliin “Heinäkuun satoa näin aluksi”

  1. ”Maatuore sipuli” on kuin karamellia ja jos varret eivät ole kärsineet niin sehän on herkkua ihan koko paketti, samoin kuin varhaisperuna, merisuolaa ja kattilaan, silliä ja voita! Ei ihminen eläissään lähemmäs taivasta pääse!

    1. Ei ole silli sitten -76 vuoden jälkeen uinut meidän pöytään, pl Uusikaupunkilaisen Sillikonttorin sillin kokeilu. Silloin loppui, -76, aidon Saukon sillin valmistus. Viimeinenkin Sillikonttorin kilpailijan myynti Puolaan ei suinkaan, mielestäni parantanut Suomessa myytävän sillin tasoa. Sillikonttori muuten käyttää edelleen ikivanhaa puutynnyreissä kypsyttämistä ja purkkien käsinladontaa.
      Boy, Orkla, yms, eivät valmista sellaista silliä, joka olisi minun makuuni.

      1. Minä ostan matjes- ravintolafileitä joko Prismasta tai Lidlestä. Kun ne pätkii ja lisää hiukan mausteita kuten valkosipulia ja tai sipulia ( myös varren pätkiä) ja tillin tuoreita varsia murskattuina maustumaan, niin a´vot !
        Aitoa voita uusien perunoiden kanssa.

        1. No, se vaan on, että tuohon Rymättylän säilykkeen silliin olen aina tykästynyt. Sitenkin kun yhden 2kk:n reissun tein Petteri Suomisen kipparoimalla Saukolla Pohjanmerelle. Jungmanin jobi, kuten kaikilla kalastajilla, Pohjanmerelle päästyä jobi siirtyi ”pyttypalkkaan”.
          Kaiken kaikkiaan ulosmaksu oli silloin ihan hyvä, silliä kun saatiin.

  2. Just noin !

    Mitä tuo kannattaa, kaupastahan noita saa, sanovat jotkut. Niin saa, mutta ei sitä laatua ja mukana tulevaa viljelyn henkeä. Alla oma kasvukalenterini suurin piirtein:

    Varhaisperunat panin mullavaan maahan 23.4. Kasvu kestää ilman mitään harsoja ja katteita noin 70 päivää, avomaa antaa maun.
    Puna- ja tavalliset sipulit 5.5. Nyt isoja mollikoita vihreine varsineen.
    Tillit ja muut ryydit 20.5. Lehtikaalit 21.5. ja niitä on syöty jo kuukausi. Retiisit ja porkkanat ovat niin työläitä ötököineen, että antaa olla. Salaattia tuleee aina liikaa ja kelpaavat erityisesti kirpuille.
    Tilliä istutettaan uudelleen pari kertaa uudelleen.
    Kirsikkatomaatit reiällisiin ruukkuihin suojatulle avomaalle 22.5. ( vielä raakoja ). Samoin chilit 26.5. ruukuissa. Ei kasvihuoneessa.

    Myöhään syksyllä marraskuussa maahan talvivalkosipulin kynnet ja kukintojen siemenistä kasvatettavat uudet sipulit ( kestää kaksi kasvukautta). Samoin maa-artisokat, jotka ovat jo komealla varrella ja korjataan loka-marraskuussa ja istutetaan uudet maahan.
    Yli talven maassa yrteistä salvia, ranskalainen rakuuna, timjami ja persilja sekä minttu. Pari sinne jäänyttä perunaakin on varrella.

    Muuten aito palanut hevosen p varovasti on hyvän kasvun ydin. Kaikille kasveille se ei sovi, koska se kasvattaa liikaa vain vartta, ei mukulaa kuten peruna. Puutuhka ei sovi perunalle, koska se tuo ruvet.

    Nokkosvesl ja levälannoite till.
    Mäntysuopaliuos ruiskutettuna pitää kirput pensaista loitolla.
    Nyt odotellaan marjoja ja papuja.

    Näyttävät herkut kiinnostavan myös rusakoita ja lintuja. Rusakoilta ”herkut” on aidattu teräsverkoilla. Linnunpelättimenä pari yökerhon diskopalloa kiilumassa.

  3. Minä laitoin mansikkamaatani kassettinauhoja kiertämään ( taisi olla Eero Avenia ja Reijo Taipaletta ) ne kun kireälle pingotettuna pitää ääntä, jolloin rastaat muuttivat muualle herkuttelemaan ( naapurissa 30 ha mansikkatila )
    Nokkoslannoitetta minäkin käytän lähes joka kasville ja en ole huomannut kenenkään siitä ”nokkiinsa” ottaneen, seoksen pitää kuitenkin olla ”kohdillaan”.

    1. Haisoo pirulainen tuo nokkonen, jos antaa hiukan useamman päivän ”käydä” vesiastiassa.
      Moni käyttää vanhoja cd-kiekkoja pelättiminä.

  4. Se on kyllä tehokas kasvisloisten häätäjä tuo nokkosvesi, toimii myös muurahaishäätäjänä.
    Lannoitteena käytän kompostoitua kanankakkaa veteen liotettuna; parempaa ja varsinkaan halvempaa lannoitetta saa etsiä; edellytyksenä, että omistaa kanoja.

  5. Kiertäkääpä marjapensaiden ympärille rallien keltaista sulkunauhaa, sehän on luonnon oma varoitusväri. Meillä ainakin on pysynyt lokit poissa laitureilta ihan koko kesän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *