Alzheimer-potilas, 90-v ryhtyi ”balettitanssijaksi” uudestaan- käsittämätön on ihmisen muisti

Sosiaalisessa mediassa kiehtoo video, jossa muistisairas vanhus muuttuu hetkessä upeaksi ballerinaksi – ”En ole nähnyt vastaavaa”, sanoo neurotieteilijä ja kertoo, mitä musiikki tekee aivoille

”Liikkeiden rytmi, sormien viimeistellyt asennot, eleganssi – En ole nähnyt vastaavaa aiemmin”, sanoo neurotieteilijä ja tanssija Hanna Poikonen.

Hän oli nuoruudessaan balettitanssija ja, vaikka hän muistinsa on mennyt, hän muistaa ”Joutsenlammen”  eleet ja liikkeet tahdilleen oikein invatuolissaan. Kertoo siitä, että ihmisen aivot on ehtymätön ja selittämätön tietokone, josta tiede kertoo selvittäneensä  sen, että kapasiteetista on käytetty vain n. 5 %. Epäilen, että edes sitäkään. Koska tuskin ihminen pystyy selvittämään koskaan omien aivojensa kokonaiskapasiteettia omilla aivoillaan.

Juttu valitettavasti on vain tilaajille.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007632320.html

3 vastausta artikkeliin “Alzheimer-potilas, 90-v ryhtyi ”balettitanssijaksi” uudestaan- käsittämätön on ihmisen muisti”

  1. Mielisairaaloissa soitettiin kaiuttimista aikoinaan Mozartia, en tiedä miten nykyään on asian laita.

  2. Mielimusiikki tallentuu joitakin neuroverkkoja pitkin aivojen syövereihin ja luo myös uusia verkkoja, mitä vastaavia ei synny muilla värähtelyillä. Muutoin kyllä kaikki uusi ja monipuolinen ”uusi”, varsinkin lapsilla rakentaa uusia ja uusia neuroverkkoja aivoihin. Laulut tai mitkä tahansa mielibiisit saattavat tulla sanoineen ihan täsmällisesti muistiin kymmenien vuosien takaa.

    Sama koskee nuorena opittuja liikkeitä, liikeratoja kuten voimistelussa, soittamisen tekniikassa jne., jotka satojen ja satojen toistojen jälkeen tallentuvat ”selkäytimeen”.
    Tuo baletin Joutsenlampi on tällä ballerinalla harjoiteltu ”tuhansilla” toistoilla sinne selkärankaan ja, nyt se putkahti sieltä ihan täydellisenä niin kuin vielä pystyy.
    Pianistit kuten esimerkiksi Olli Mustonen ja monet muut soittavat 2 tunnin konserttoja täysin ulkoa millintarkasti koskettimilla tai Kalevi Kiviniemi uruilla vielä jalat mukana.

    Mozart luo iloa kauneudellaan ja vivahteillaan. Joku Bach, Händel tai Beethoven surua, juhlallisuutta ylevyyttä niin kuin Sibeliuksen Finlandiakin. Musiikilla voidaan vaikuttaa mielialoihin erittäin taitavasti. Porilaisten Marssi luo isämaallisuutta ja voimaa. Wagneria ihailivat mm. Hitler ja monet muutkin valtion päämiehet- miksi ? Miksi Sibeliuskin ?
    Niitä käytetään moniin eri tarkoituksiin mielialaan vaikuttamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *