Järjenkäyttö on sallittua, jopa toivottavaa, kriisissäkin

Tämä yksioikoinen tulkinta 70-vuotiaiden karanteenista on herättänyt kysymyksiä niiden osalta, jotka ovat todistetusti perusterveitä, hyväkuntoisia ja, jopa ilman mitään lääkityksiä. Ja, jotka pystyvät ja haluavat 70- kymppisinäkin  auttaa sairaita vanhoja ja jopa nuoria.

Tätä kysyvät jopa yksityiset eläkkeellä olevat terveysalan ammattilaiset.

Uskon, että järkeä saa käyttää, eikä siitä rangaista.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006442141.html

 

 

 

40 Replies to “Järjenkäyttö on sallittua, jopa toivottavaa, kriisissäkin”

 1. No, vilkaisinpahan tänään kummankin ”keltaisen lehdykän” otsikkoja; dramaattisia, vai karanteeniin yli 70-vuotiaat?.
  Kuitenkin valtioneuvoston tiedote puhuu ihan muusta kuin karanteenista. Suosituksiahan nuo ovat.
  Kotona sitten selasin molempien lehtien artikkelit; lööppejähän nu etusivut oikeasti näyttävät olleen (Valtioneuvoston tiedote 16.3.).

 2. Aika pitkään minäkin mietin ja mielestäni tämä on melko rasistinen laki, tai suositus. Toteutuessaan se aika tarkkaan ison osan kansasta asettaa omaan pilttuuseensa. Tekisi mieli sanoa rumasti, että se on ”pikkulikkojen” päätös, jotka katsovat vaan omaan tulevaisuuteensa.

 3. Hankala tilanne, mutta kuten Heikki jo otsikossa peräänkuuluttaa, niin järjenkäyttö on sallittua.

  Äiteen kanssa tehdään vähän erilainen ratkaisu, kun ohjehan on se, ettei yli 70-vuotiaita saisi käydä tervehtimässä ja hän kun jo hyvän matkaa 80 + , aktiivinen, sosiaalinen, mutta nyt kaikki tavalliset ”riennot” on loppumassa, niin käyn hänet iltapäivällä hakemassa meille pariksi viikkoa alkuun ja katsellaan sitten miltä näyttää.

  Pääsee ulkoilemaan, eikä tarvitse olla yksin vaikka nyt kaikenlaisia älyhärpäkkeitä onkin olemassa.

 4. Itse teen oman perheen senioreiden kanssa niin, että he toimittavat minulle ostoslistan, käyn kaupassa ja tiputan ostokset autotalliin. Sieltä he sitten hakevat ne. Käytän vielä varoiksi suojakäsineitä kaupassa käydessä ja kasseja kantaessa.

  He puolestaan pysyvät kotona ja käyvät metsälenkeillä.

 5. https://areena.yle.fi/1-50474757

  Hallituksen linjaukset koronaepidemian johdosta

  Kohta 10

  ” ..kanssa mahdollisuuksien mukaan muiden ihmisten ..”

  [Siis , mahdollisuuksien mukaan. Terveys hallinnon edustajat toivat mediassa selvästi esille, että vanhukset voivat vapaasti ulkoilla, kunhan välttelevä kontakteja muiden ihmisten kanssa. ]

  1. Pelkkää jupinaa Albaanukselta kuten tavallisesti kyllä se tuli eilenselväksi että 7 kymppiset pysyy kotona mutta kuka tuo heille evästä
   Kun tse ei saa liikkua kauppaan tuon ulkona liikkumisen aikana terv tepivaari

   1. Vaikka tarjotaan omin korvin kuultavaksi, niin ei auta mitään. Eli jänkkä, jänkka ..

    1. on se kummaa tuo Albaanuksen mesominen minä kuulin tuon asianylen kanavilta eilen terv tepivaari

     1. Jänkkä jupise mesomisesta – hah ..

      On se kumma kun pitää vänkätä asiasta, jonka voi kuka tahansa netistä tarkistaa helposti.

 6. Ulkoilla saa vaikka kuinka paljon, kusettaa koiria, käydä tarpeellisissa kaupoissa, istuskella puiston penkillä kaverinsa kanssa, kunhan välttelee tilanteen mukaan ihmisryhmiä. Suositus.

 7. Tilastollisesti ottaen yli 70 -vuotiaiden tautitapaukset ovat vakavampia ja sitovat enemmän sairaalapaikkoja ja henkilökuntaa, eli ovat tulppana kansanterveyden huollolle.
  Joten parempi olla hissukseen, ellei halua kavereita mukaansa Tuonelaan. Siinä voi alkaa Tuonelan virran lautturiakin pikkuhiljaa vituttaa. Työtä vuorotta, raskaat lastit, lautan parruilla kuolaa, paskoo ja muita tarvikkeita.

  1. Hallituksen ohje perustuu käsittääksi sovellettuun tieteeseen, jossa on käytetty havaintoja eri epidemioista, matematiikasta, psykologiasta ja muusta.

   On saatu aikaan nyrkkisääntö ja jos joku ottaa riskin laiminlyömällä sitä ja seurauksena on osallistuminen taudinlevittämistapahtumaan tai toiminta johtaa yleisen terveydenhuollon vaikeutumiseen, niin henkilö kantaa moraalisen vastuun nyrkkisäännön vastaisesta toiminnastaan.

 8. Milläs kierrät nuot isommat porukat esim keskustassa et millään ja kun kaikki ne paikat joita tarviit ovat siellä kela pankit ja plus muut virastot laprat ++++muut
  Jopa Aamuhesari vai mikä se nykyään on terv tepivaari

  1. Kyllä varmaan on ollut tilaa cittarissa sama varmaan muissakin kaupoissa terv tepivaari

 9. Ranskassa laki meni sitten ulkona liikkumis kielloksi ja sitä se on nyt jo Suomessa
  Ranskassa katuja valvoo kymmenet tuhannet poliisit koskas se tilanne saapuu Suomeen ei ole varmaan kaukana terv tepivaari

 10. En usko että suomalaisia tarvii kieltää noin järeästi. Meillä on paljon ranskalaisia enemmän järkeä tässä, emme ole jatkuvia kapinallisia. Olemme tottuneet elämään maakuopassa yksin.

 11. Tepillä on nyt tekemisen puute. Mene jonkun koiran kanssa kävelylle. Tai hae kaupasta valkosipulia, pysyvät kaukana sinusta tai Rauhaniemen avantoon, siellä ei monikaan ole kiusaksi.

 12. Ei minulla ole tekemisen puute koiruutta ei minulla nyt ole mutta hankinnassa sellanen kyllä on
  Ja nuorempana tuli uitua nässyssä liiankin kanssa talvella se oli hankalampaa mutta siinäkin onnistuin pari kertaa
  Ja kunnolla voit olla varma että vesi oli viileetä vaikka plus asteilla olikin
  Mutta kaippa tuon ulkona liikkumis kiellon ajan voi olla näinkin terv tepivaari

 13. Kuultuani hallituksen tiedonannon, minun ”hattuni” nousi hattu korkealle arvostamalla sitä selkeyttä ja jämäkkyyttä, millä kansankielellä asiat kerrottiin. Pääministeri Sanna Marin on paikkansa ansainnut erinomaisen jämäkkänä ja selväkielisenä maan johtajana presidentin rinnalla. Myös muut ministerit ansaitsevat kiitoksen.

  Olemme hyvässä tilanteessa tällaisten päättäjien ja heidän esikuntansa ohjatessa kriisivalmiuttamme.

  Nyt, kun vain itse toimisimme niin kuin pitää !

  1. Tähänastisen jahkailun, päätösten lykkäilyn ja virkamiesten selän taakse piiloutumisen jälkeen vihdoinkin Marinin sakki sai tehdyksi tarpeellisen päätöksen, millä voi antaa arvoa.

   1. Tuskin oli mistään jahkailusta kysymys, vaan ihan konkreettisesta lainsäädännön valmistelusta ja seurannasta, missä järjestyksessä asiat pitää hoitaa, ettei koko maa mene kerralla aivan sekaisin. Iso rulettihan tämä on, jota on taustalla jo valmisteltu viikkoja.

 14. Joo ja saivat aikaan ulkona liikkumiskiellon 70 vuotta täyttäneiltä ja minkä vuoksi eduskuntaa saa kokoontua yli kymmenen ryhmiin kansalta se ryhmä on max ihmismäärä ja eduskunnassa istuu 200 hemmoa terv tepivaari

  1. Älä nyt viitsi jankata tuota ulkona liikkumiskieltoa. Kukaan ei sitä ole sinulta kieltänyt paitsi porukoissa, jos et ole karanteenissa. Taidat muuten olla, kun koko ajan tuota samaa veisaat.

  2. Onhan se jo opittu – kun jänkä on keksinyt jonkin väittämän, niin ei hän siitä millään luovu. Kuvitteleeko hän tällä tavoin voivan julistautua kinan voittajaksi?

 15. Mahdoinkohan jo sanoa, että minä kävin tankkaamassa auton. Polttoainehan se on se ensimmäinen asia, jolla helposti säännellään meidän liikkumistamme. Alkuun saatetaan ottaa ”korttti”, tai joku muu digitaalinen keino, mutta säännöstely alkaa varmasti.

 16. Moni ikäihminen on kuriton kuin pieni lapsi. Tosin ohjeista piittaamattomuutta esiintyy kaikissa ikäluokissa.

  **********************************************************************************
  https://www.pirkanblogit.fi/2020/marko_suutari/valmiuslaki-kayttoon-nyt-se-saastaa-tulevaisuudessa-henkia/

  Tämmöistäkin tuotiin k.o blogin kommenteissa esille:

  ”Kyllä se varautuminen on joka ihmisen itse tehtävä ja oikeasti ei tuo korona asia ole lainkaan hallituksen asia eikä joka asiaan pidä sensekaantua lakipohjaisesti.”

  *************************************************************************************
  Tämmöistä järjen käyttöä.
  ****************************
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006443414.html
  17.3.2020

  Mummot kokoontuvat kahville kauppakeskuksiin eivätkä korvaansa lotkauta hallituksen ohjeille, valittavat monet aikuiset lapset. Jopa kansanedustajat ovat joutuneet opastamaan vanhempiaan tilanteen vakavuudesta.

 17. Kulta-Kallen logiikkaa : Kun on käynyt läheisessä tavaratalossa, niin virus ei voi tarttua kuntosalin laiteista.

  Kulta-Kalle: ” Olen ajatellut jatkavani kuten ennenkin ja tämä on puolestani vähän protesti.”

  Ulkonaliikkumiskielto voisi ehkä estää Kulta-Kallen viikoittaiset visiitit kuntosalilla – ”No sitten ehkä, nippa nappa.”

  ***********************************************************************************
  https://www.is.fi/muutlajit/art-2000006443963.html

  Kulta-Kalle Kangasniemi, 79, protestoi hallituksen ohjeistusta: ”Olen juuri lähdössä kuntosalille”

  Hallituksen maanantaisen linjauksen mukaan yli 70-vuotiaiden suomalaisten on nyt syytä pysyä kotonaan ja vältellä sosiaalisia kontakteja.

  Minusta hallituksen maanantainen päätös oli huono juttu. Olen juuri lähdössä kuntosalille, ei virukset tartu raudoista. Ja kävin tänään jo kaupassa, ihan samalla lailla läheisessä tavaratalossa oli väkeä kuin ennenkin, ”Kulta-Kalle” sanoo.
  *

  1. Virukset leviävät ja tarttuvat todistetusti jopa 70 % ihmisistä mistään iästä huolimatta riippuen ovatko ihmiset mihinkin kontakteissa; toisiin ihmisiin, pintoihin, kuntosalilaitteisiin, jne, jne..
   Ne vaan voivat olla oireettomia erittäin suurella osalla täysin perusterveillä ja, jopa ei- täysin terveilläkin.
   Oireettomat voivat tartuttaa lähi ym. kontakteissa viruksen heikon vastustuskyvyn omaavaan henkilöön.

   Siksi on erittäin tärkeää noudattaa annettuja ohjeita lähikontakteista olipa minkä ikäinen tahansa.

   1. Heikki juuri näin on mutteipa nuot hysteerikot sitä taida ymmärtää ja missä ovat ne nuoret joita tuli keskieuroopasta pöpö hiihtokeskuksesta Helsinkiin
    Niitä oli n kahdesta kympistä molemmin puolin
    Ei siellä rinteitä laskenut varmaan montaakaan 7 kymppistä kuitenkaan menen silti huomenna kaupunkille
    Haluan auttaa vanhaa tuttua kauppa asioissaan hänelle se on hiukan vaikeaa yksin tehdä terv tepivaari

  2. Albaanukselta lähinnä propakandaa eipä ole suuri ihme mitenkään Kallen tavoin aion elää kuten ennekin koronaa
   En silloinkaan tupannut isoihin ryhmiin en nytkään
   Taitaa Albaanus olla näin että terve asiaan suhtautuminen antaa silti parhaan suojan
   Muutenkin inhoan toisien ihmisten tuppautumisen iholle ja niitäkin on aika paljon niiltä voi saada vaikka hyppykupan nykyään terv tepivaari

   1. Tuo Kangasniemen Kallen juttu on ihan hanurista. Ihmettelen IS:a, että viitsivät edes lehteen panna. Se vaan aktivoi tyhmiä menemään tartuntamekanismin piiriin eli paikkoihin ja lähikontakteihin.

    On se kumma, että suomalainen on suomalainen, vaikka halolla kalloon hakattaisiin ja, että se virus voi olla jo iholla oireettomana ja, että se voi heikommalle tartutettuna olla kohtalokas.

    Itse lopetin kuntosalilla käynnin jo ennen kuin siellä harjoitteluja rajoitettiin.

   2. jänkkä, jänkkä j.n.e

    ********************************************************************
    Levittääkö Iltalehti propagandaa?

    Jänkkä : Liittyykö jänkäyksesi jotenkin tähän? :

    Kulta-Kallen logiikkaa : Kun on käynyt läheisessä tavaratalossa, niin virus ei voi tarttua kuntosalin laiteista.

    Kulta-Kalle: ” Olen ajatellut jatkavani kuten ennenkin ja tämä on puolestani vähän protesti.”

    Ulkonaliikkumiskielto voisi ehkä estää Kulta-Kallen viikoittaiset visiitit kuntosalilla – ”No sitten ehkä, nippa nappa.”

    ***********************************************************************************

    https://www.is.fi/muutlajit/art-2000006443963.html

    1. No itse lasken ilta ja iltasanomat juoru lehdistöön kuuluvaksi samaan sarjan seiskan kanssa
     Ei minulta tule muidenkmmentoijien lainaamista jotenka arvioini on omaa tekoa terv tepivaari

 18. Itse asiassa ne kaikkein heikoimmat ovat jo esim koukkuniemessä ”suojassa” ja odottavat seuraavaa infuenssa aaltoa joka sitten poistaa heitä leipä vahvuudesta
  Ja tuo on joka kevät ja syksy sama asia jotenka voihan sen sielläkin kohdata elonsa lopun ja tuo on fakta tietoa ei luulottelua mistään kohtaa terv tepivaari

Kommentoi