Kävin ”isoveljen” valvovien silmien takana- yllätyin !

Minulla, niin kuin lähes kaikilla, on Google asennettu älykännykkään automaattisesti sekä Google Maps. Edelleen turvallisuuden tähden paikannus on päällä aina autolla ajaessani ja muuallakin niin usein kuin haluan.    Hätäjärjestelmä 112 on asennettu ikoniksi ja se on aina taustalla päällä. Eli käytännössä isoveli on paikalla lähes aina.

Sain raportin kesäkuun liikkeistäni, kävellen, pyörällä tai autolla. Se ilmoitti tarkasti paikat, kuten kaupat, ajan ja kulkuvälineen ja kilometrit. Lisäksi siinä oli markkinointitietona ne palvelut, joita lähellä oli. Raportti tuli automaattisesti läppärilleni ja kännykkään yhteenvetona. Olihan mielenkiintoinen ja tarkempi kuin päiväkirjani.

Nyt on kehitteillä Covid-19 jäljityssovellus. Kysymys: mitä sillä tehdään, jos ja kun Google tietää jo minun liikkeistäni ja kellonajoista kaikki. Jos muilla on samat Googlet kännykässä, siitä selviää päällekkäisanalyyseinä keitä on ollut saman aikaisesti samalla alueella tai paikassa. Ja pirulainen voi hälyttääkin kaikkia samassa paikassa olleista mahdollisesta tartuntariskistä viestein.

Kieltämättä mielenkiintoinen yhteenveto. Minulla ei ole sitä vastaan mitään, kun ei ole salakapakoita tai salaisia käyntiosoitteita. Täytyy panna vain paikannus päälle aina, vaikka se virtaa kuluttaakin.

9 Replies to “Kävin ”isoveljen” valvovien silmien takana- yllätyin !”

 1. Minulla tuo paikannus ja 112-ikoni aina päällä kun poistun vaikkapa tulonne etelä-naapuriin; minä kun en ole mikään suuri kansainvälinen sotilasjohtaja, en enää sotilaskaan, ei minulla mitään salattavaakaan ole, hyötyä saattaa ollakkin.
  Toisin ovat nämä suuret sotilasjohtajat, jotka jättävät kännykänkin kotiin kun esim Georgiaan tai Balttiaan lähtevät sotilashommiin. No, noihin reissuihin joku saattaa uskoakkin, minulla on oma käsitykseni.
  Esim tuo nopea 112 on hyvä ominaisuus, kerran olen jopa tarvinnutkin.

  1. Itse jätän kännykän varsin usein kotiin, vaikka ei minkäänlaista sotahommaa olisi mailla eikä halmeilla ja vaikka olisikin niin jättäisin silti.

   Ymmärrän hyvin, että ihmiset haluavat käyttää paikannusta ja 112 :sta, mutta itse en käytä kumpaakaan, enkä tule käyttämään.

   Tiedän missä olen käynyt ja googlelle se ei taasen kuulu, enkä kaipaa sen enempää heidän kuin kauppojen mainoksia.

   Onneksi tällaiset palvelut ovat ainakin toistaiseksi vielä vapaaehtoisia ja jokainen saa toimia mielensä mukaan.

 2. Minulle, varsinkin reissussa tuo kännykkä on ehdoton ja kovin orpoa olisi, jos sitä ei olisi mukana. Milläs soitat sitten taksin, onnettomuustapauksessa poliisin, ambulanssin tai muuta kiireellistä apua.
  Autoni navigaattori kyllä kertoo paikkani ja siihen en kännykkää tarvitse.
  Taas se klassinen tapaus, tuttava ei olekkaan kotona ja pitäisi kysäistä; missäs oot?
  Onhan sekin kun meillä on tapana reissussa ollessani tehdä vaimolle ilmoituksen; esim laivalla ollaan, majoituksessa ollaan, kotiintuloaika jne.
  Viimeksi juuri tarvitsin kännykkää kun parkkipaikan maksulaite kiukutteli. Soitin Parkla Officiin ja portti avattiin .

 3. Minulla ei ole mikään noista mainituista käytössä, yleensä vielä vastaan ei, kun kysytään sallitko paikannuksen.

  Metsään otan aina puhelimen, minut on puhelin kerran pelastanut ja sain apuun naapurin. Ei se, että olisin soittanut 112 olisi ollut mikään apu, kun olisi kestänyt ainakin tunnin. Naapuri tuli muutamassa minuutissa ja vei terveyskeskukseen ja siitä ensiavun jälkeen anbulanssilla.

  Minä en muutenkaan pidä enkä luota tähän I Phone kännykkään, yleensä se tekee mitä itse tykkää, minä heitän kohta järveen, mellastakoot siellä.

 4. Eihän se 112 aina mikään apu ole. Toisaalta, suurilla paikkakunnilla, johon Tallinnankin lasken, apu tulee joutuin.
  Minulla on ollut iphone vuosikausia ja kyllä olen siihen ihan tyytyväinen.

 5. Olen ollut paikannusteknologian kanssa tekemisissä niin kauan kun se alkoi nousemaan 1990 lopussa laajaan käyttöön, josta jo silloin kehitetyistä malleista on vain osa käytössä erityisesti autoissa.

  Mutta tuo 112 on vain pieni murto-osa hätäpalvelun osana, mutta ehdottoman tärkeä. Siitäkin on konkreettinen esimerkki Kurun korpimaisemissa, jossa eräs henkilö sai epilepsiakohtauksen. Kukaan paikallinenkaan ei osannut neuvoa ambulanssia paikalle. Tarvittiin sekä 112 että vielä pakallistuntemusta metsätien perukoille.

  Mutta tuo varsinainen asia olivat nuo isonveljen muut asiat. Niistä on vaikea keskustella, jos kukaan ei ole niitä käyttänyt.
  Minusta ne ovat mielenkiintoisia, käyttökelpoisia ja jopa erittäin hyödyllisiä huolimatta siitä, ja siksikin, että google tietää sen, missä olen liikkunut.

  Muuten älkää luulko, ettei ”isoveli” tiedä, jos teillä on vain älykännykkä mukana. Siinä on paikannus aina ”pimeänä” käytössä, josta poliisitkin rikostapauksessa voivat hakea lokitiedot.

  1. Jospa puhuttaisiin tosiasioista.
   Google ei tiedä, missä olen puhelimeni kassa liikkunut, ellen ole sallinut sen tehdä sitä.
   Erityisesti, kun en käytä Google-tiliä enkä Google-mapsia, se ei saa minulta tietoja.
   Puhelimissa ei ole paikannusta ”pimeänä” ja on aivan sama, onko kyse älypuhelimesta tai vanhasta 2G-puhelimesta.
   Puhelimien tietoja on operaattoreilla siitä syystä, että puhelin on yhteydessä johonkin tukiasemaan ja sen yhteyden tiedot ovat aseman lokissa.
   Niillä tiedoilla ei pysty paikantamaan puhelinta kuin vahingossa ja tarkkuus on 0,5-1 km suunnilleen ja pelkkä etäisyystieto.
   Suunta on jo arvauksessaan, koska tukiasemalla on useita säteilykeiloja eikä tieto yhteydestä kerro mitään suunnasta.
   Toki on olemassa joukko tietoja, joiden avulla paikannusta voi tarkkuuttaa, mutta niiden pyytäminen ja käyttäminen vaativat koulutusta ja kokemusta puhelintekniikan tietynlaisissa töissä.
   Poliisi voi pyytää operaattorilta tiedot paitsi rikostapauksissa myös katoamistapauksissa.
   Poliiseissa ei kuitenkaan ole yhtään sellaista ammattilaista, joka osaisi pyytää paikantamiseen tarpeellisia ja saatavilla olevia tietoja saati, että osaisi niitä edes käyttää.

 6. En itse pidä päällä paikannusta, mutta 112-sovellus on ja sen sallin käyttää paikannusta, jos sitä joskus tarvin.
  Olisi ihan asiallista, että kaikilla olisi tuo 112-sovellus.
  Olisi poliisilla ja Vapepalla vähemmän turhia etsintöjä, kun terveet ja tervejalkaiset pääsisivät häken opastamana itse kävellen ulos metsästä.
  Lisäksi liikuntakyvyttömiäkin voisi vain noutaa ilman tuntien etsintöjä.
  Toki muistisairaita ja älypuhelinta omistamattomia edelleen pitäisi etsiä, mutta ainakin osa etsinnöistä poistuisi.

 7. Tampereella en laita paikannusta päälle ja paikka jossa se on päällä on kun menen marjametsään olipa se metsä tuttu taikka vieras
  Muulloin se on poissa käytöstä terv tepivaari

Kommentoi