Koko välikysymys ja ”maskisota” perustui vääriin tietoihin

A-studiossa käytiin kipakkaa keskustelua Orvon väittämistä THL:n suosituksista, jotka tosiasiassa perustuivat vain pääjohtaja Tervahaudan sooloiluun.

Marin kumosi Orvon väitteet toinen toisensa jälkeen.

Välikysymys koski maski-infosotaa, jonka siemen oli THL:n Tervahaudan maskien käyttöopastukseen liittyvä kommentointi. Näin tulkittiin, että STM ja hallitus olisi ohittanut ja toiminut vastoin THL:n ohjeistusta.

Kirjeenvaihto viime yönä pakotti esiin THL:n virallisen kannan sitä Marinin Tervahaudan kanssa twittereissä kinatessa, että THL ei ole suositellut maskien laajaa käyttöönottoa.

Nyt herääkin kysymys Tervahaudan motiiveista ja Kokoomuksen masinoimasta välikysymyksestä. Onko kaikki tapahtunut puhtain asein ?

THL lähetti yöllä virallisen twiitin:

”THL ei keväällä esittänyt virallista maskisuosituksen antamista”

30 vastausta artikkeliin “Koko välikysymys ja ”maskisota” perustui vääriin tietoihin”

  1. Minä tunsin myötähäpeää Orpon ja Marinin sanasodassa eilen illalla A-studiossa.
    Kuin pikku lapset hiekkalaatikolla.

    1. En tiedä kumpi puhui totta ja kumpi vale…puhui muunneltua totuutta, mutta jos se oli aikaisemminkin epäselvää, niin nyt se on vieläkin epäselvempää ainakin minun päässäni.

  2. Marin ja Varhila olivat oikeassa ja tiesivät, kuinka tuollaiset soveltavat virkatieteet etenevät ongelmanratkaisussaan – ja nimenomaan silloin, kun todistettua tieteellistä kantaa ja yhtä menttelytapaa ei ole kuten tässäkin varsinkin silloin. Johtaja ei voi pelkkään virka-asemaansa nojautuen repäistä perseestään ”Tieteellistä Kantaa” , ”johon kaikken on tyytyminen” tai edes johtamansa ”Organisaation Kantaa”, vaan sellainen prosessuaalinen kulloinenkin kanta muodostetaan jossakin esittelyjärjestyksessä johtajan johdolla. Toinen juttu on jos johtaja tai joku muu pystyy tieteellisesti täysin vastaansanomattomastio opsoittamaan vaikka yksin, että ”näin se on”. SIITÄHÄN EI ollut kysymys nyt. Johtajan pitää antaa siitä prosessiata totuudenmukainen kuva, ja jos se on leveellään, sitäkään ei pidä salata.

    Yllättävän epäpatevää pöyhkeää puopskariporukkaa sielläkin vaan on ”rotumurhapierupeilineuroonia prutkuttemassa”…

  3. Ihan ensiksi kyseessä ei ollut välikysymys vaan yksittäiseen ministeriin kohdistettu epäluottamus.

    Toiseksi, epäluottamuksen esitys ei perustunut Tervahaudan lausuntoon, kuin osin.

    Kolmanneksi kyse ei myöskään ollut Tervehaudan lausunto maskien käyttöohjeista, sen Marin kyllä heitti aivan lennosta, kuin myös jälleen toistamansa viittauksen ”kirurgisten maskien” huonosta saatavuudesta keväällä, eihän ”kirurgisia maskeja” ole kukaan suositellut / vaatinut vieläkään.

    Epäluottamuksen esittäminen oli täysin perusteltu ja sen ymmärtää jokainen joka viitsii asiaan perehtyä hieman tarkemmin, eikä niele ihan joka sanaa mitä hallituksen suunnalta esitetään.

    No syystä tai toisesta Marin on kuitenkin nyt pyytänyt THL:ltä kirjallisen selvityksen kevään maskisuosituksista, vaikka avauksen mukaan asiahan on jo päivän selvä ja kaikki muut kuin Marin ovat väärässä.

    Toivoa toki sopii, että samassa selvityksessä käy ilmi onko asiayhteydessä ollut poliittista ohjausta, mutta epäilen tämän jäävän selvityksen ulkopuolelle.

    Loppukanettina totean Marinin esiintymisen ollleen jälleen kerran oppikirjaesimerkki edustamastaan ”persoonallisuustyypistä”.

          1. Onko joku diagnosoinut jonkun persoonallisuushäiriöiseksi? Toisaalta oletkohan aivan oikea ihminen leimamaamaan ketään muuta millään tavalla ääri-ihmiseksi?

              1. Voi olla, mutta pystyn perustelemaan mielipiteeni myös politiikan diagnosoinissa, ilman, että kokisin tarvetta leimata erimieltä olevia tyhmiksi jne.

  4. Marin ei sinänsä kumonnut yhtään mitään, hän vain pitäytyi aiemmin ottamassaan kannassa. Kukapa sitä kovin helposti virheitään myöntää. S. Marin nyt kenties viimeisenä.

    STM on aiemmin viestintäjohtajansa Vivikka Richtin suulla kertonut, että STM halusi tiedottaa maskien käytöstä Työterveyslaitoksen (TTL) kautta.

    Työterveyslaitos tiedotti sivuillaan huhtikuun alussa, että kasvomaskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa ei ole mahdollisuutta vältää lähikontaktia.

    Tämä oli tilanne vielä ennen 18.4. , jolloin STM tiedotti, ettei se anna yleistä maskisuositusta, koska maskien hyötyjä ei pystytä näyttämään toteen ja maskeista voi olla piemminkin haittaa.

    Tämän jälkeen Työterveyslaitos poisti sivuiltaan tuon aiemmin esillä olleen maskisuosituksen.

    Asiasta enemmän https://yle.fi/uutiset/3-11592359

    TTL:n pääjohtaja keroo asiaa tiedusteltaessa, että hän teki päätöksen maskisuosituksen poistamisesta TTL:n sivuilta itsenäisesti ilman STM:n vaikutusta asiaan.

    Iltasanomien artikkelin lopussa on kysymyspatteri, joihin vastatessaan TTL:n pääjohtaja Antti Koivula joutuu kiemurtelemaan.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006668349.html

    Toisekseen TTL on aivan vastaavanlainen STM:n alainen päällikkövirasto kuin THL:kin.

    Miksi TTL:n pääjohtaja voi yksin tehdä päätöksiä maskiasiassa, kun pääministeri Marinin mukaan THL:n pääjohtaja ei voi?

    1. Mitä enemmän Marin maskiasiaa kaivelee, sitä syvempää kuoppaa hän itsellensä kaivaa.

    2. TTL on työnantajapuolen siivu terveysvskuutussysteemistä. Mikään ei estä sitä ottamasta tiukempia kantoja kuin ”PHL”, joka taas on olevianaan tieteellinen organisaatio (mitä se ei todellisuudessa ola, mutta VOISI ja PITÄISI olla). TTL:a kiinnostaa kaikki, mistä työnatajille voi tulla kustannuksia. Sen reviiriin kuuluu,. kuinka ollaan minkäkinlaella työpaikalla työaikana – ei esimerkiksi hiekkarannalla tai diskossa vapaa-aikana (paitsi työntekijät). Se on päällikkövaltainen, koska se ottaa ohjeita työnantajaliittojen pöntöiltä maallikoilta.

  5. Turha veivata epäluottamuslauseen tai välikysymyksen eroa ja roolia- lopputulema pahassa tapauksessa on sama siis epäluottamustapauksessa ydinministeriin, joka toimi hallituksen mandaatilla.

    Marin on sen verran tarkka ja kova luu, ettei hän lähde valehtelemaan tai möhlimään tällaisia oleellisen tärkeitä asioita. Onko Marin saatu kiinni valehtelusta ja tuomittu siitä ?

    Orpohan tässä Sarkomaan kanssa orpoili oikein olan takaa.
    Oppositioille tämän jutun penkomien on erittäin kiusallista, kohta selviää miksi.

    Nythän se selviää kun asia selvitetään.

  6. Marin koittaa pestä käsiään epätoivoisesti.

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000006670041.html

    ”Marin myös totesi, ettei Tervahaudan valtuudet edes riittäisi maskisuosituksesta päättämiseen THL:ssä.”

    ”Näin laissa lukee:

    ”Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.””

    Marin:”Käsitykseni on, että @THLorg on asiantuntijaorganisaatio ja THL:n näkemyksen maskisuosituksesta ovat muodostaneet asiasta vastaavat asiantuntijat ja virkamiehet. Tämä kanta on hallitukselle esitelty THL:n kantana. Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti @mapetti?”

    Marin ei edes tiennyt, etä pääjohtaja on se, joka päättää ja perusteli hallituksen päätöstä virkamiehillä, joilla ei ollut edes päätösoikeutta.
    Nyt Marin koittaa keksiä kikkakuutosta munimisensa piilottamiseksi.

      1. Marinin itsensä esittämiä seikkoja – roskaa?
        Jo on puolustelut huipussaan, mutta sokea usko riittää.

  7. Asia oli juuri niin, kuin hallituksessa oli ymmärretty ja sanottu THL:n lausuntona ja minkä Marin myös jo A-studiossa totesi. Pääjohtaja myönsi asian.

    Lisäksi: pääjohtaja ei voi ohittaa asiantuntijaorganisaatioitaan lausumalla ulos eri mielipiteitä kuin mitä organisaation yhdyshenkilöt ja asiantuntijat ovat vieneet hallitukselle. Ne pitää hyväksyttää, puolin ja toisin ennen virallista ulostuloa.
    Eli THL ei suositellut laajaa maskien käyttöä.
    Tervahauta sekoili roolissaan, mutta tunnusti virheensä jo aikaisemmin ja asia on loppuun käsitelty.

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000006670401.html

    PS. Jos tätä episodia ei olisi ollut, tuskin myöskään epäluottamuslausetta Kiurulle olisi esitetty.
    Kokoomus ja Orpo pani itsensä naurun alaiseksi. Panisivat äkkiä ukon vaihtoon ja vaikka järki- Zyssen hommiin ja setvimään kokoomuksen tilaa, joka nyt on romahtanut.

      1. Tosiasiassa Karjalainen on hysteerisen hätääntynyt Marinin munausten julkitulosta ja Mariinin hallituksen möhlimisten vaikutuksesta hallituksen tulevaisuuteen.

  8. Tosiasiassa näin; ”Voi sitä ilon ja riemun päivää…” ( Tapio Hämäläinen Turhapurossa), jos yksikin persu voisi nähdä taivaanrannassa edes valon pilkahtavan, mutta ei, kun pimeys valtaa mielen ja sielun, ja Marin ja korona päälle.

  9. Varmasti jotkin virkamiehet sekoittaneet Marinin kalenteria, kun ei häntä ei saa median eteen:

    https://yle.fi/uutiset/3-11596803?

    Tietenkin voi olla myös niin etteivät valistuneet huhut siitä, että Marinilla oli vaikeuksia ymmärtää ns.tukipakettihuippukokouksen sisältöä, olleetkaan aivan tuulesta temmattuja.

    Ehkä Marin twiittailee taas yöllä.

  10. .. ja tämä vielä tyhmyyden täyttämistä persukommeteista:

    ”Pääministerin koronalle altistanut Packalén moittii Marinin poistumista Brysselistä lintsaamiseksi: ”No johan on vastuun pakoilua!”

    … ja, kun Marin toimii tiukkojen valtioneuvoston turvallisuussääntöjen mukaisesti.

    1. YLE:n uutisesta käy ilmi, että Marinin median välttely on toistuvaa, kyse ei siis ole tästä ”korona” tapauksesta, vaikka kyllähän tuokin hieman hassulta vaikuttaa.

      Välimatkaa 15 metriä, kaikilla maskit, eikä Packalen ole sanonut sanaakaan koko tilaisuudessa, mutta ainahan sitä voi varmuuden vuoksi.

      Mitenkähän kaikki muut paikalla olleet kansanedustajat mahtavat tilanteeseen reagoida.

        1. Jep, luin kyllä linkittämäsi artikkelin käytännösä heti kun se ilmestyi, entä sitten ?

          Jokin pointti sinulla liene on ?

  11. Taitaa persupoliisi Packalenin koronareissut olla yökerhoista tai käynneistä vier… kun niin salaista on. Varmaan esimerkillistä kansanedustajalta.
    Pääasia siinäkin on syyttää pääministeriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *