Trumpin ihailu vetää häpeään myös suomalaiset ihailijansa – Yrjö Rautio -HS

No, totta maar, alkaa syytösten ryöppy tulemaan Yrjöä kohtaa, koska hän on ollut entinen Kansan Uutisten päätoimittaja, Apu-lehden ja HS:n jne.  kolumnisti ja, tietenkin siksi, että tunnen hänetkin. Ja siksi, että se ihailu Suomessa kohdistuu pääasiassa yhteen puolueeseen ja joihinkin oikeistokristittyihin.

Siihen ihailuun liittyy populismilaiset ja Unkarin Orbanin ihailijat sekä itse Trumpin valheilta ja muilta hänen ominaisuuksiltaan silmänsä sulkevat ihmiset.

Juttu on lukemisen arvoinen, lieneekö vai tilaajille, mutta kirjastostahan se printistä sitten voi lukea.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007630139.html

 

49 vastausta artikkeliin “Trumpin ihailu vetää häpeään myös suomalaiset ihailijansa – Yrjö Rautio -HS”

 1. Jotensakkin tämän laatuisiin mietteihin olen päätynyt; toisaalta, ei minua nuo USA:n jos eivät Venäjänkään asiat paljon kiinnosta.
  Ihan omassa elämässänikin on riittävästi tekemistä.

 2. Paljolti Rautio kirjoittaa aivan asiaa, ei siinä mitään. Toki Raution taustaa ei sovi unohtaa, vaikka avaaja sitä toivookin.

  Pari huomiota.

  Onkohan vasemmistopopulismi jollakin tavalla demokratian kannalta parempaa kuin oikeistolainen populismi?

  On myös hyvä, että Rautio tunnustaa myös omat syntinsä. Oman (puolue)historiansa perusteella hän on myös ihaillut ja ablodeerannut yksinvaltiasta, joka aiheutti miljoonien ihmisten kuoleman?

  Kaikeksi lopuksi. Rautio syyttää Trumpia rehellisyyden puutteesta: No osin aivan oikeutetusti.

  Mutta mitä voi sanoa miehestä, joka itse irtisanoutuu lehden päätoimittajan paikalta ja sen jälkeen syyttää työnantajaansa laittomasta irtisanomisesta? Missä tällöin on rehellisyys piileskellyt, kun on oikeuteen asti riita viety?

  1. No, arvasinhan sen, että Raution vika, että trummppeli, on hullu ja sinä vain arvostat. Mutta, että Rautiolta puuttuu arvostelukyky. Ja, kun työnantaja, jonka tunsin silloin henkilökohtaisesti oli henkilöstöpolitiikaltaan törkeä.

   1. Onhan se vaikeaa välillä ymmärtää lukemaansa. Mielestäni en tuossa kommentissani millään lailla ylistä Trumpia ja hänen toimintaansa.

    Niin Raution työnantaja oli Kansan Uutiset. Rautio erosi, koska hän joutui riitoihin Vasemmistoliiton silloisen puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen kanssa. Rautio erosi samalla myös puolueesta.

    Oikeushan tuo ratkaisi työnantajan eduksi, joten se siitä.

    1. HUOM. Aiempi kommenttini alkoi sanoilla ”Paljolti Rautio kirjoittaa aivan asiaa, ei siinä mitään.”

     Syyllistänkö siis Rautiota ja puolusta trumpia?

 3. Kyllä Raution kirjoituksessa jotain asiaakin saattaisi olla, ellei se se peittyisi henkilökulttikulttuuriin nojautuvan ajatusmaailman aiheuttaman täydellisin mustavalkoisuuden alle, jonka kruunaa vanhan änkyrän natsi ja stalin viittaukset.

  1. Niinhän se menee että, kun laajasti arvostettu kriittinen journalisti arvostelee, niin syyllinen on hän, eikä itse arvostelun teema. Ja vieläpä instituution sivuilla, jonne kuka tahansa ei pääse kirjoittamaan.
   Sama juttu on ollut jopa oikeuslaitoksessa, joka on tuominnut persun, niin oikeus on puolueellinen ja väärässä.

   1. Niin, en tiedä kuinka laajasti Yrjö Rautiota arvostetaan ja kenen toimesta, enkä kyllä Helsingin Sanomia osaa instituutiona pitää.

    Arvioinnin yläpuolella sen enempää Rautio kuin Hesarikaan eivät kuitenkaan ole, molemmat kunnostautuvat mielipidekirjoituksilla.

 4. Kyllä tuollainen äijä on jääköön sanomatta mutta ankara onhinku vallankahvassa pysymiseen. Taitaa housut tutista mitä on edessä kun ei ole pressan virka suojana. HS=Marraskuun 3. päivän vaalit hävinnyt Trump kutsui perjantaiksi Valkoiseen taloon Michiganin osavaltion republikaanipoliitikkoja, joita hän yrittää todennäköisesti painostaa kääntämään osavaltion äänestystuloksen päälaelleen. Aiemmin hän oli ottanut yhteyttä yksittäisen piirikunnan yksittäiseen vaalivirkailijaan, mitä pidettiin ennennäkemättömänä puuttumisena vaaliprosessiin.

  Tiedotustilaisuudessa torstaina Trumpin asianajaja Rudy Giuliani esitti kollegoineen – ilman todisteita – väitteitä, joiden mukaan Venezuela, Kuuba ja mahdollisesti Kiina olisivat ”kommunistisen rahansa” avulla onnistuneet peukaloimaan Yhdysvaltain vaalit demokraatti Joe Bidenin hyväksi.

 5. Rautio on trumppelista aika oikeassa, mutta terän asiassa vie se, ettei hän koskaan ole arvostellut vasiúreita/kommunisteja, jotka pyrkivät täsmälleen samaan.
  Tuosta oikeuslaitoksesta voi todeta, että puolueellisuutta siitä löytyy ainakin tuon ”kansankiihoituksen” osalta, koska kaikenlaiset mamu-demarit saavat sanoa mitä tahansa eikä syytettä tule vahingossakaan.

 6. Olen lukenut ennenkin Yrjö Raution kirjoituksia, ja pirskatin sujuva kynämies hän on. Mutta astian maku ja toistetun trumphaukkumisen sävy hänen kirjoituksessaan nyt on. Yrjömäinen huumori loistaa nyt poissaolollaan.
  Ja kyllä, henkilöpalvonta ei kuulu ei-kommunistiseen filosofiaan. Kaiketi HItleriä palvotiin aikanaan Saksassa, mutta kansallisosialismihan on kommunismin sisaraate.

  1. Lasse, miten nämä nyt liittyvät itse Raution kirjoitukseen. Hesariin ei varmasti pääse mikään politrukki miltään laidalta aatemarkkinointiin. Yrjö toimii neutraalina journalistina useassa eri mediassa.
   Ja, niin kuin täällä on jo ”ylistetty”, hän jo aikanaan irtosi puolueesta.

   Mistä olet eri mieltä suhteessa trumppiin ja bideniin ja demokatiiaan usa:ssa ja mainittuun yhtäläisyyteen mm. Suomessa ?

   Ja niin kuin jo avauksessa ennustin, kirjoittaja tässä on syyllinen, ei asia.

   1. Vai toimii Rautio neutraalina journalistina useassa eri mediassa, missä medioissa hän mahtaa tuollaisena toimia, kun Hesarissa hän on puhdas mielipidekirjoittaja.

 7. Mediaa ei kiinnosta ollenkaan onko vaalit rehelliset. Kunhan oma ehdokas voittaa.

 8. Jäi Karjalaisen alustuksesta hämäräksi se, että kuka nyt on kohdistanut meihin ihailunsa.

  Sen kun ihaileepi vain, en minä sillä.

 9. Ykällä voi olla rasistisia asenteita tyyppijenkkiä kohtaan. Pitäisi kunnioittaa Trumpin ihmisoikeuksia, vaikka Trumppi ensi viikolla julistaisi:”Kunniamurha päivässä, kaks parhaassa!”.

 10. HS lukijakommentti=Trumpin selostukset ja valheet alkavat mennä henkisellä tasolla ballistisiin korkeuksiin ja tavoittamattomiin. Toivottavasti joku kenraali on ottanut häneltä pois sen asiakirjasalkun jossa on ydinaseiden laukaisukoodit.

  Trumpin selostus ja valhe siitä, että USA:n presidentinvaalien äänet laskettaisiin Venezuelassa, Kuubassa ja Kiinassa, tai venezuelalaisten, kuubalaisten ja kiinalaisten agenttien toimesta, on sinänsä jo niin huvittava, että jos tällaisia hassuja ja päättömiä väitteitä ei esittäisi USA:n presidentti, tätä voisi luulla komiikaksi.

  Trumpin show alkaa saamaan jo niin outoja piirteitä, että niin Trumpin omien lähimmäisten kuin republikaanisen puolueenkin pitäisi jo puuttua Trumpin puheisiin ja toimintaan, Trumpin oman ja Republikaanisen puolueen edun nimissä.

  1. Kyseessä lienee jenkkilandian sisäpiirivitsi.

   Ehkäpä sosialistien voitto aikoinaan Venezuelassa selitettiin sikäläisen tietokonetekniikan ansioksi.

 11. Hyvä on tuon äijän puhua soopaa Trumpin laskuun kun sa 20 000 dolariaa päivä. Eihän mies muuta tee kuin noudattaa työnantajan määrääyksiä. mtv=Trumpin kampanjan tiedotustilaisuudessa erikoinen käänne: Vaalivilpistä vouhkanneen lakimiehen kasvoilla valui ruskeaa mönjää

 12. Yrjö Rautio ei nähdäkseni ole koskaan ollut neutraali vaan uskollinen ideologialleen. Eikähän lojalisuudessa mitään vikaa ole, en sillä sano.
  Se, ettei Helsingin Sanomiin pääsisi toimittelijaksi mikään politrukki, vastaan vinolla hymyllä ja viittailen kysymään sitä asia vaikkapa Mikko Pauniolta, mieshän on sosiaalidemokraatti.
  Lauri Karenin kirja Aatos Erkosta on kyllä jäänyt lukematta, mutta sen sivistysaukon aion paikata, ja olenhan Juha Ahvion kirjasta ”Sananvapaus uhattuna Suomessa” (2018) saanut jonkinlaisen yleiskuvan tästä salaperäisestä miehestä Aatos Erkko. Nimimerkki Älkää ampuko viestintuojaa.

  1. Nyt puhut omalla asenteellasi väritettyä tietoa. Niin kuin alustuksessa sanoin, asia kääntyy Raution viaksi juuri PS-porukassa hänen kuvatessaan, että trumppi on hullu. Ja, mistä puolueesta hänen tukihuutajansa Suomessa ovat.
   Paljastat kyllä myös, ettet tiedä riippumattoman lehdistön toimittajan etiikasta yhtään mitään, et myöskään puolueriippuvaisten.
   Minä tiedän niistä vaatimuksista, koska olen ollut Suomen suurimman aikakauslehden kokonaisvastuullinen julkaisujohtaja. Sanomalehdet Sanomalehtien liiton kautta siinä junassa myöhemmin mukana koko lehdistö laajasti.

   1. Kun kerran olet ollut Suomen suurimman aikakausilehden julkaisujohtaja, niin miksi et osaa erotella mielipidekirjoitusta journalismista?

    Olet Raution kanssa samaa mieltä siitä, että Trumppi on hullu, mitä se tarkoittaa, miten määritellään se, kuka on hullu?

    Julkaisujohtajana sinulla on liene vastaus valmiina ?

 13. HS kiittävä arvostelu John Le Carren kirjasta Vielä yksi tehtävä ja sitaatti=”Trumpista täytyy ymmärtää, että hän on synnynnäinen jengipomo. Hänet on kasvatettu kusettamaan kansalaisyhteiskuntaa kaikin mahdollisin tavoin ­eikä olemaan osa sitä”, jenkeissä operoiva brittitiedustelupomo sanoo.

  Entä miten venäläiskollega näkee Donald J. Trumpin roolin? ”Hän on Putinin paskahuussin siivooja. Hän tekee pikku Vladin hyväksi kaiken mitä pikku Vladi ei itse pysty tekemään: kusee ­Euroopan yhtenäisyyden päälle, kusee ihmisoikeuksien päälle ja kusee Naton päälle.” Raaempiakin ilmaisuja löytyy.

 14. Tuli katsottua suora Trumpin lähetys, siis, oikeesti. ”Like miracle” tämä on vieläkin varma kuinka hän voittaa vaalit.

  Tässä linkki, en tiedä näkyykö jäljestä mutta on tämä ihme tyyppi.

  https://youtu.be/HjwV4f8vEpA

 15. Heikki Karjalainen: ”Nyt puhut omalla asenteellasi väritettyä tietoa. Niin kuin alustuksessa sanoin, asia kääntyy Raution viaksi juuri PS-porukassa hänen kuvatessaan, että Trumppi on hullu. Ja mistä puolueesta hänen tukihuutajansa Suomessa ovat”, jne jne.

  Neuvostoliitossakin leimattiin toisinajattelijat (ne, joita ei heitetty vankilaan/tuohoamisleireille) hulluiksi.

  Minulle, CNN:n neljä vuotta kestäneestä sitkaasta tiedottamisesta huolimatta, ei ole selvinnyt millä tavalla Trump on hullu tai ”hullu.”

  Sigmund Freud on määritellyn normaalin ihmisen: Pystyy rakastamaan ja pystyy tekemään työtä (minusta aika hyvä määritelmä).

  1. Meni juuri niin kuin kuvasin. Kirjoittaja, kolumnisti Rautio tässä on ”syyllinen”, eikä kohde, mistä jutun aihe oli, Trump.
   Ja meni juuri niin kuin kommentoin. Rautio osoitti sormellaan Trumpin kannattajiksi Suomessa persuja. Se tässä koko Raution kriittisessä jutussa kalahti nyt osaan persukollegiosta täällä. Onneksi täällä on kriittisiä persuja, jotka näkevät Trumpin siinä valossa, miten sen Rautio kuvasi. Siihen ei tarvita freudeja eikä mengeleitä.

   Jos sinulle ei ole selvinnyt sanan ”hullu” merkitys, kerro omin sanoin miten Trump on persoonaltaan normaali ihminen ?Ja tee siitä hänen persoonansa poikkeavuudesta psykoanalyysi, mitä se ero tarkoittaa.

   … ja näyttää siltäkin, että minähän tässä jutun jakajana olen varsinainen syyllinen koko teemaan.

   1. Ei voi samaan aikaan vaatia psykoanalyysia ja todeta ettei tarvita Freudia, yhtälö ei vaan toimi.

    Toisekseen psykoanalyysin tekeminen ensinnäkin vaatii koulutuksen ja toisekseen sitä ei voi tehdä tapamaatta kohdehenkilöä. Edesmennyt Claes Andersson sortui Trumppia analysoimaan ja sai psykiatriliitolta välittömästi huomautuksen.

    Persoonallisuus häiriön toteamiseen ei taasen tarvita psykoanalyysia.

    Persoonallisuushäiriöt itsessään ovat verrattain yleisiä ja esim. poliitikoista persoonallisuushäiriöisiä löytää vaikka kuinka ja paljon, eikä tarvi mennä edes ison meren toiselle puolelle.

 16. Karjalainen kompuroi oman näppäryytensä kanssa. Yrjö Raution esittämät kiliseemäiset Trump-syytökset on moneen kertaan kuultu CNN:n kanavalta ja sen myötäjuoksijalta Suomen median tuutista neljän vuoden aikana. Ja tietenkin Trumpia pitää haukkua vieläkin, jotta huomio kääntyisi pois Yhdysvaltain erikoisia piirteitä sisältäneestä ääntenlaskennasta vastakkoisissa presidentin vaaleissa ja tietenkin myös huomion kääntäminen pois Joe Bidenin korruptio – ja pedofiliaepäilyistä. Ilmeisesti myös Kamala Harrisin ja George Sorosin yhteisymmärryksestä pitää olla mahdollisimman vaitonainen. Samoin kuin Harris, multimiljonääri Soros kannattaa amerikkalaista uuskommunismia, jonka peitenimenä on ”demokraattinen sosialismi”.

  Tuo Sigmund Freudin määritelmä normaalista ihmisestä sopii kaiketi liiankin hyvin (?) Donald Trumpiin – pystyy rakastamaan ja pystyy tekemään työtä. Trumphan on kuulemma samanlainen kuin isänsä, tarmokas ja erittäin työteliäs. ja eikö Trump ole pitänyt hyvää huolta niin naisistaan kuin lapsistaan, niin taloudellisesti kuin muutenkin.

  Vai onko Trumpin perimmäinen huonous se, että sen lisäksi että mies on menestynyt, hän ei käytä päihteitä, ei ole tiettävästi väkivaltainen eikä ihannoi väkivaltaa? Onhan hän toki enemmän tai vähemmän arroganttinen ja ilme on monesti kuin yrmeyden perikuvalla, mutta pitäisikö Amerikan presidentin sitten olla hiiri.

 17. Heikki Karjalainen. ” …ja näyttää siltäkin, että minähän tässä jutun jakajana olen varsinainen syyllinen koko teemaan.”

  Eikö uhriutuminen ole etupäässä naisten hommia?

 18. Tätä on turha jatkaa äärilaidan kanssa. Rautio kirjoitti asian Suomen lehdistössä HS:ssa suomalaisille ja on näkemyksessään oikeassa uskokoot persut mitä omaa mediaansa tahansa.
  Kiitos kuitenkin. Hahmottuu se, kuinka kaukana toiset ovat omien mediaraamattujensa kanssa.

 19. Rautio on näkemyksessään aivan yhtä oikeassa kuin kaikki muutkin asiasta näkemyksensä esittäneet.

  Katsos kun mielipide on vain mielipide, lausui sen sitten kuka tahansa.

 20. Mikä on toiselle äärilaita, on toiselle keskitie. Tämäkin on mielipide.

  1. Niin varsinkin jos on itse äärilaidassa niin jo keskelläkin kulkevat vaikuttavat olevan toisessa äärilaidassa.

   1. Vielä kysymys persuille ? Mihin sijoitatte itsenne, jos politiikan asiantuntijat sijoittavat teidät äärioikealle, mutta myös Eduskunnan istumajärjestys.

     1. Asiantuntijoista puheen ollen ..
      .
      Mikan antaman linkin takaa:
      .
      https://www.verkkouutiset.fi/ps-on-kokoomuksesta-kiistatta-vasemmalla/#96777942
      .
      Verkkouutiset kysyi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkoselta ja Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilältä, pitääkö Juhana Vartiaisen arvio kutinsa.
      .
      – Kokoomuksesta katsottuna perussuomalaiset on kiistatta jonkin verran vasemmalla. Yleisesti ottaen Suomen poliittisessa kentässä se on hyvin keskimääräinen puolue. Tällä mittarilla se on keskustavasemmistolainen puolue, Juho Rahkonen arvioi Verkkouutisten haastattelussa.

Kommentoi