Kapitalismin ylipappi on puhunut

 

Eilisen 25.1 YLE: n Ykkösaamun lähetyksen jälkeen, jonka vieraana oli itse Björn Wahlroos, ei pitäisi olla epäselvää, minkälaisessa yhteiskunnassa elämme. Wahlroos hyökkäisi sumeilematta työläisten kimppuun siihen malliin mitä häneltä ja hänen kaltaisiltaan voi odottaa.

 

Viikolla 4 YLE kertoi toimittaja Minna Pantzarin tehneen laskelmia Kikyn vaikutuksista, josta sai käydä lukemassa YLE:n verkkosivuilta. Pantzarin mukaan sosiaaliturvamaksujen sälyttäminen yhä enemmän työläisten maksettavaksi toi työnantajien pussiin arviolta 5.8 miljardia euroa. Kun lasketaan työajan pidennykset ja lomarahan vähennykset, summa kasvoi n. 7 miljardiin euroon.

 

Toisaalla taas kerrottiin 2000- luvulla työantajille eri keinoin annettujen helpotusten tuoneen heidän pussiin arviolta 22 miljardia euroa. Kuinka paljon viimeisten vuosikymmenten saatossa on jaettu osinkoja, viime vuonnakin muistaakseni noin 13 miljardia euroa. Näistä tämä kapitalistien ylipappi visusti vaikeni.

 

Mistä tämä kertoo? Siitä kun mikään ei riitä ahneudessa? Kertoo myös kapitalistien avoimesta röyhkeydestä. Röyhkeydelle antaa jalansijaa oikeistolainen yhteiskunta, joka päivästä toiseen syöttää eri medioiden kautta täyttä pajunköyttä ihmisten hämmästeltäviksi.

 

Pelotellaan, uhkaillaan (kuten Wahlroos juuri teki) ja maalataan piruja seinille sen minkä ehditään. Ammattiliittoja parjataan ja lytätään joka taholta. Ei sanallakaan muisteta kertoa mitä kaikkea meidän työläisille ja heikoimmassa asemassa oleville on vuosien saatossa AY- liikkeen toiminnan ansiosta saatu.

 

Toisaalta Wahlroosin ulostulo saattoi olla se piristysruiske jota ammattiyhdistysliike ja miksi ei myös vasemmistolainen työväenliike kipeästi kaipaa. Hyvällä syyllä voimme kysyä, mihin maamme ajautuisi Wahlroosin ja hänen juoksupoikiensa oikeistolaisten voimien aikakaudella jos ay-liike ja vasemmisto jostain syystä saataisiin nujerrettua?

 

Nyt ei työläisten ja vähäosaisten pitäisi liittyä siihen karmaisevaan kuorolauluun jota eduskunnan oikeisto yhdessä kapitalistien kanssa hyökkää yötä päivää Marinin hallitusta vastaan. Siitä ei hyvää seuraa. Ajatelkaa nyt hyvät ihmiset mihin ahdinkoon olisimme ajautumassa jos nyt lähdetään oikeiston kelkkaan vaatimaan kovaa oikeistolaista politiikkaa? Eikö Sipilän hallitusten jäljet pelota? Näinkö lyhyt on ihmisten muisti?

 

Totta mooses hallitusta täytyy ja pitääkin arvostella. Se on sitä kansandemokratiaa. Väitän hallituksen olevan mielissään kansalaisten aktiivisuudesta ja palautteesta joita se saa. Itse aion olla aktiivinen siihen suuntaan ja olenkin ollut muun muassa hävittäjähankintojen suhteen. Myös pääomatulojen verotusremonttia odottaisin hallitukselta.

 

Kuitenkin toivoisi palautteen olevan asiallista ja arvosteluissa muistaa minkälaisessa yhteiskunnassa elämme? Kovassa oikeiston puristuksessa on ollut todella vaikea ajaa pienituloisten ja työssäkäyvien asiaa. Sen olemme jo hallituksen lyhyen ajan sisällä saaneet todeta.

 

Oikeiston ja kapitalistien vyörytys on niin massiivista, että on syytä pohtia laajojen kansanjoukkojen käyttöä vastavoimana paljastamaan oikeistolaisen yhteiskunnan koko kuva.

 

Jos oikeisto yrittää eri keinoin kaataa hallituksen ajamia helpotuksia kaikille pienituloisille tai muuta vastaavaa, olen heti valmis lähtemään kaduille puolustamaan hallitusta oikeiston hyökkäyksiä vastaan.

 

Se ei myöskään tarkoita sitä, jos hallitus antaa siimaa palveluiden yksityistämisille, heikentää maaseudun ihmisten elinoloja jne., niin totta kai kerromme sen vaikka mielenosoituksin, että nyt on syytä viheltää peli poikki. Ei kuitenkaan niin, että tulisin vaatimaan vaihtoehtona oikeistolaista hallitusta. Se on jo nähty ja yhä maksamme siitä karvaasti.

 

17 Replies to “Kapitalismin ylipappi on puhunut”

 1. Erikoinen tämä Nalle, hän hankki SKP:N jäsenkirjan itselleen 1969. Nyt puhuu ”markkinatalouden äänenä”, äijähän on tulipunainen kommunisti. Tuota toveria ei kannata kenenkään kuunnella.

  1. Minäkin olen kuulunut aikoinaan kirkkoon, mutta en todellakaan ole kova uskovainen, joten se siitä Nallen kommunismista. Pitihän sitä Nallenkin naisia saada ja silloin parhaimman näköiset olivat meillä:)))

  2. Hänessä ei ole pisaraakaan kommunismia. Hän ei ikinä tahdo maailmaa jossa yhdistyneet työläiset omistavat tuotantonsa välineet

  3. Todellisuus Nallen taistolaisuudesta on siitä kiertävää myyttiä koruttomampi. Se oli myöhäisteinin kapinaa hallitsevaa isäänsä kohtaan. Nalle toimi jonkun aikaa SKP:n vaaliehdokkaan autonkuljettajana ja roudarina. Heti kun Björn pääsi Hankenille, niin kommunismi lähti kuin kuin kuppa Töölöstä.

  4. Leimaaminen kommunistiksi tai miksi vaan ”iljettäväksi” ei ole vasta- eikä myötäargumentti yhtään mihinkään. Se on vaan pelkkä solvaus.

 2. Onhan Halla-ahokin ollut vihreä joskus. Ei uskoisi nykyään. Taisin itsekkin olla sympaattinen jonkin asteen sosialismille nuorena, mutta nyt vastustan sosialismia kaikkialla missä sitä on.

 3. Björn Wahlroos kommentoi

  https://yle.fi/uutiset/3-11175630

  Finanssikonserni Sammon ja metsäyhtiö UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi lauantaiaamun Ykkösaamussa Paperiliiton mahdollisesti alkavia lakkoja.

  Björn Wahlroos lakon uhkasta: ”Jos hyväksymme ay-liikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon”

  Talousvaikuttaja sanoi Ylen Ykkösaamussa, että metsäteollisuus yrittää puolustaa suomalaisia työpaikkoja.
  *
  [ Vaikea tapaus ..]

 4. Tässä on mielestäni mielenkiintoinen Björn Wahlroos ’n kannanotto : Suomessa pitäisi luoda perustulojärjestelmä.

  Sosiaalituet pois ja tilalle perustulo, jos kansa ei tule toimeen palkallaan.

  Nerokasta, Björn Wahlroos, veronmaksajat maksavat osan pienpalkkaisen tuloista – mikä säästö työnantajalle.
  *
  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/bjorn-nalle-wahlroos-25-1-suomeen-saatava-kansalaispalkka-perustulo/

  Björn Wahlroos oli YLEn ykkösaamussa 25.1.2020. Hän totesi, että Suomessa pitäisi olla perustulojärjestelmä.

  ”Meidän pitää saada työllistettyä se työtön porukka joka ei ole kouluttautunut niihin tehtäviin jotka tänä päivänä ovat auki.”
  ”Tulonjakauman alapäässä palkalla ei tulla toimeen.”
  ”Meillä pitäisi olla perustulojärjestelmä, joka merkitsee sitä, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa!”

 5. Tuohon perustuloon en osaa ottaa kantaa. Mutta…

  Wahlroos on UPM:n hallitusen puh.joht. Paperiteollisuudessa on globaalia ylikapasiteettia, joten UPM:kin joutuu harkitsemaan, missä päin maailmaa se sulkee seuraavan paperikoneensa. Vanhala, Paperiliitto ja SAK ilmeisesti haluavat, että se olisi Suomessa.

 6. Eipä tuo Wahlroos kioskaan mitään vasemmistolaista aatemaailmaa ole omannut. Olipahan myöhäsyntyinen 60-lukulaisen
  taistolaisen opiskelijaliikkeen edustaja. Kapinoi lähinnä isäänsä vastaan.

 7. Ei noin voi sanoa, etteikö Wahlroos olisi töitä tehnyt, työt vaan ovat olleet erilaisia mitä tavallisella meikäläisellä. Niissä vaan ovat kipupisteet hiukan eri tasolla ja niin korkealla, etten ainakaan minä olisi alkanut niitä tekemään. Tosin ei niitä kukaan ole tullut tarjoamaankaan.

 8. Kun avauksen lukee niin ei voi kun toivoa sitä ettei kuuna päivänä missään enää tehdä uusia sosialistisia kokeiluja, mutta kiitos kapitalismin sosialistillakin on sekä oikeus, että varaa unelmille, sosialismissa kun ei ole ollut kumpaakaan.

 9. Ellei olisi työnantajia, siis niitä paholaisia, ei olisi myöskään työntekijöitä, eikä SAK:a.
  Siitä asti, kun olen ollut työnantaja, siis se kaikkien vihaama!? :o, olen ollut sitä mieltä, että SAK tulee ajamaan tämän maan alas!
  Suuresta osasta näistä ”työntekijöistä” ei olisi minkäänlaisiksi yrittäjiksi, mutta työnantajaa moittimaan on huonoimmastakin!

  Muuttakaa Venäjälle, Putin antaa autuuden!

Kommentoi