Miten käy kuntavaalien?

 

 

Puolueet ovat jo täysillä hankkimassa ehdokkaita kevään kuntavaaleihin. Pidetäänkö vaalit jos Koronavirus jatkaa jylläämistä syksyn, talven ja kevään? Jos pidetään koronasta huolimatta, niin miten reilu ja tasapuolinen siitä saadaan? Isot puolueet kyllä pärjäävät rahan voimalla, koska heillä on yllin kyllin varaa mainontaan.

 

Kevään vaalit ovat monella tapaa tärkeät. Paikallisesti kunnissa joudutaan pohtimaan keinoja joilla selvitä yhä kurjistuvista talouksista. Valtakunnallisesti taas vaaleilla on suuri merkitys, koska puolueet haluavat tukea omille päämäärilleen kuinka valtion taloutta ja koko yhteiskuntaa tulisi hoitaa ja minkälaisilla arvovalinnoilla.

 

Oma valtuustoryhmäni Kyykystä ylös yhteislista aikoo osallistua vaaleihin nykyisen ryhmän nimellä. En ole hakeutumassa muiden puolueiden ehdokkaaksi, eikä yhteislistalla voi myöskään tehdä vaaliliittoja. Nähtäväksi jää moniako ehdokkaita saamme mukaan. Kaikilla puolueilla on pienellä paikkakunnalla varmasti omat vaikeudet saada listoja täyteen.

 

Uskon, että olen omalla ryhmälläni tuonut piristystä kunnallispolitiikkaan, ulospäin suuntautumista, asioita kuntalaisten tietoon sekä asukkaiden viestiä viedyksi päättäjien tietoisuuteen. Olen otettu kuinka minuun on jatkuvasti tämän noin neljän vuoden aikana oltu yhteydessä, olen saanut yhdessä jakaa huolia ja murheita, yrittäen auttaa ja kannustaa ihmisiä. Avoin keskustelu ja mielipiteiden vaihto ovat olleet tärkeitä sekä pitämää asukkaat ajan tasalla eri asioista.

 

Mitä ensi vaalikaudella on edessä? Sosiaali – ja terveyspalvelut, niiden säilyminen kunnassamme niin kuin meille luvattiin ja sopimuksissa sovittiin, ovat yhä vankasti mukana, jos se minusta riippuu. Kihniöläiset ovat yhä käärmeissään sairaalan alasajosta ja syystä. Sitä ei pidä lakaista maton alle. Parkanoa ja Kolmostien terveyttä ei saa päästää kuin koiraa veräjästä, vaikka ehkä jotkut kuvittelevat ajankulun vievän sen unholaan.

 

Taloutemme on saatava kuntoon jotta voisimme olla tasavertaisia kumppaneita, kun edellä mainituista palveluista neuvotellaan. Vesilaitoksen yhtiöittäminen on hätälaastaria kunnan talouteen. Jo se, että kunnan palveluja yhtiöitetään ja vaikka kunta omistaa yhtiön 100 prosenttisesti oli se meidän ryhmälle vaikea päätös.

 

Jos kuitenkin yhtiöittämisellä saamme lisäaikaa korjata taloutemme siihen kuntoon, ettemme ajaudu huutolaiseksi johonkin isompaan kuntaan, emmekä saa päättää omista asioistamme, on mielestäni yhtiöittäminen ajanut asiansa.

 

Pääseekö uusi Sote maaliin tällä hallituskaudella ja mitä se taas merkitsee pienille kunnille ja niiden sosiaali- ja terveyspalveluille? Jos Sote tulee, niin mitä ilmeisimmin sopimuksemme jatkuu sovitun ajan loppuun saakka. Mutkia matkassa on edelleen, kun sopimusriidasta Parkanon kanssa ei ole edistytty, koska hovioikeudessa käsittely on kesken. Meidän päättäjien on tiukasti, jämerästi ja yhä puolustettava omien palveluidemme säilymistä ja hintojen kohtuullistamista.

 

Pyhänimeä ja teollisuusaluetta kehitetään. Kovalla ja määrätietoisella työllä voimme saada pyörät pyörimään ja niiden myötä uusia yrityksiä ja asukkaita kuntaamme. Myös koronaa on hyödynnettävä. Ihmiset hakeutuvat maalle turvallisiin asuinympäristöihin ja siihen meidänkin on tartuttava.

 

Tuulivoimaa suunnitellaan meille ja käsittääkseni valtuustoryhmät ovat yksimielisesti hankkeen takana. Olen kuitenkin toistuvasti maininnut ja kirjoittanut, että ilman laajaa kuntalaiskäsittelyä emme saisi edetä. On saatava kaikki tahot paikanpäälle jossa asukkaat saavat tentata onko tuulivoima ympäristöystävällistä, mitä kunta, kuntalaiset ja yritykset hyötyvät eli halpeneeko sähkön hinta jne.

 

Paljon on siis tapahtumassa. Toivon tietysti listallemme rohkeita ihmisiä ehdokkaiksi, jotka ovat kiinnostuneita omasta kunnasta ja sen tulevaisuudesta. Mitä vahvempi ryhmämme tulee olemaan, sitä paremmat mahdollisuudet on vaikuttaa asioihimme.

 

Hannu Tiainen

Kihniö

Kyykystä ylös yhteislistan kunnanvaltuutettu.

 

 

24 vastausta artikkeliin “Miten käy kuntavaalien?”

    1. ”Toivon tietysti listallemme rohkeita ihmisiä ehdokkaiksi, jotka ovat kiinnostuneita omasta kunnasta ja sen tulevaisuudesta. Mitä vahvempi ryhmämme tulee olemaan, sitä paremmat mahdollisuudet on vaikuttaa asioihin” Hannu Tiainen
      Kihniö
      Kyykystä ylös yhteislistan kunnanvaltuutettu.

      Jos tämä ei ole mainos niin mikä sitten, mutta minä en mainostamista ole kieltänyt, ylläpitäjästä en tiedä.

  1. Katos Arvi; minähän kerroin, miltä minusta tuntui tuon Hannun avauksen luettuani, en sitä mainokseksi oivaltanut, vaan minä kun politiikasta mitään en ymmärrä, enkä siihen vihkiytynyt ole, niin ymmärtänet.

  2. Poliittikkojen kirjoitukset ovat aina osaltaan mainontaa. Kun Jussi Halla- aho avaa suunsa, mainostaa hän samalla perussuomalaisia, kuten myös Arvin päivitykset tänne, mutta ei se minua haittaa.

  3. Mutta Kalle, mihin on jäänyt päivityksesi noista mainioista eläimistäsi? Ne vaan ovat parasta mitä täällä on.

  4. No, juuri ajattelin kirjoitella varsinkin tuosta Pikkumirristä; en olisi ikänään uskonut, että noin nuori kissa voisi oivaltaa aika monimutkaisiakin asioita.
    Meillä kun on Pikkumirrin kanssa n neljä erilaista lenkkiä tuossa pihapiirissä. Postipolku aamusella n 4.40, sitten on kanalan kierros, kanat ulos. Päiväsellä uusi postipolku ja kanalakierroksen uusinta; kanat sisälle. Kaikilla lenkeillä Pikkumirri kulkee varjona vierelläni.
    Kun sitten lähden autolla kylillä käymään, ei se minua seuraa, mistähän tietäneekään lähtöni tarkoituksen?
    Mirri taasen tulee milloin tulee pihapiiriin mutta kuitenkin tulee; muikut maistuvat. Edelleenkin sen pakoetäisyys on metrin luokkaa mutta ei poistu pihasta. Persoona mikä persoona.
    Se jos olisi naaraspuolinen, sanoisin naisen oikkuja mutta kun se on koiras.
    Vähän olen jättänyt näitä eläimellisiä juttuja vähemmälle, ettei joku taas parahtaisi; taas noista kissoistasi jaksat leperrellä. Toisaalta; minä kun pidän eläimistä, niin villeistä kuin puolivilleistäkin, vaikeahan noita juttuja iän kaiken on patoilla.

    1. Oli taas mukava lukea ja kuvitella ison miehen ja pikkukisun kulkua milloin mihinkin. Eläimistä vaan ei voi olla tykkäämättä ja on tosiaan mielenkiintoista seurata niiden elämää.

      1. Pääsääntöisesti tuo eläimen leimautuminen ihmiseen on kieltämättä kiehtovaa, jos hiukan imartelevaakin. Toisaalta, eläin leimautuu ihmiseen, uskoakseni pyyteettömästi.
        Aasinsilta politiikkaan; tuo Pikkumirrin leimautuminen minuun, olisi ikään kuin liittyminen puolueeseen, jonka uskoo ajavan hänen vaatimatonta asemaansa ja toiveitaankin.
        Olikohan liiankin uskalias vertaaminen?

  5. Hannuhan mainostaa itseään ja omaa listaansa, minä olen vain perussuomalaisia kannattava, EN JÄSEN, enkä menossa ehdokkaaksi vaaleihin kuten Hannu.
    Toivon toki menestystä perussuomalaisille vaaleissa, mutta teen sen yksityishenkilönä.

    En kinaa, annetaan ylläpidon vastata.

  6. Ihan muistin varassa totean,että kuntavaalien lykkäämisen mahdollisuus taisi mennä jo ohi, nimittäin jos oikein muistan päätös pitää olla eduskunnassa tehtynä 6 kk ennen vaalipäivää.

    Korjatkaa jos olen väärässä.

    Kuntavaalit ovat monella tapaa poikkeukselliset politiikan näkökulmasta ja Hannun mainitsema sote-uudistus (hallito-uudistus) näyttelee siinä erittäin merkittävää roolia ja näin ollen valtakunnan politiikalla on aiempaa huomattavasti suurempi rooli, vaikka tätä ei tietenkään hallituspuolueet halua tuoda esiin, jonka ymmärrän heidän kannaltaan varsin hyvin.

    Toinen monissa kunnissa hyvin merkittävän valtakunnallinen päätös on oppivelvollisuuden laajentaminen, joka jo nyt on saanut aikaan isoja kysymysmerkkejä kuntatalouden suhteen, eikä se, että valtio on laskenut kustannukset roimasti alakanttiin yhtään helpota tilannetta.

    Kuntia ei toki myöskään helpota kuin hetkellisesti kertaluonteiset lisärahoitukset, jotka vaikuttavat enemmänkin hallituspuolueiden kuntavaalikampanjoilta kuin aidolta huolelta kuntien puolesta.

    Mielenkiinnolla seuraan tulevaa enkä ainoastaan puolueiden vaan myös median osalta, nimittäin jos meillä edelleen on politikan toimittajia, niin silloin myös juuri valtakunnallisten päätösten hyvin suuri rooli kuntien tulevaisuuteen nousee esille, ehkä sen paikka olisi jopa keskiössä, sillä niin merkittäviä muutoksia on edess mikäli esim. sote-uudistus on toteutumassa.

  7. Nyt kun näyttää olevan asiantuntijoita paikalla, kysynkin visaisen jutun. Mikä on se pienen kissan näköinen eläin, sysimusta ilman merkkiäkään muista väreistä, lyhyehköt jalat ja pitkä tuuhea häntä. Pällisteli tuossa keittiön ikkunan alla nurmikolla, ihan kuin jotain olisi ollut hukassa. Minä olen yrittänyt sovittaa stä Luontoportin elukoihin, ei vaan oikein sovi, ainoastaan ehkä minkkiin. Se oli siis eilen, ihan keskellä päivää.

    1. Pentiltä vielä kysyn tästä mainostamisesta, oliko Hannun blogi vaalimainos.

  8. Ukolta oli kissa kadoksissa ja kun häneltä tuntomerkkejä kyseltiin, niin hän sanoi että, –
    MUSTA SE ON EDESTÄ, VALKONEN SE ON TAKAA JA SEN HÄNNÄN PÄÄS ON TRIPPU !

    1. ….muistin vähän väärin ukon sanonnan, hän sanoi että,-
      Musta sooli valkonen, edestä sekä takaa ja sen hännän pääs oli trippu.

  9. Arvi, ei se ole mainos, Hannu vaan kehuu itseänsä. Joskus ja jossain on pidetty rajana ehdokasnumeroa.

  10. Se numero, vielä ei sellaisia edes ole, lienee hyvä kriteeri.
    Omaa itseään toki voi kehua, vaan en Hannun sellaista ole havainnut harrastavan.
    Kaikkihan puolueaktiivit täällä kehuvat omaa puoluettaan, kuka enemmän, kuka vähemmän.

  11. 1. Minä en ole kieltämässä ehdokkaiden osallistumista keskusteluun, ja saa mainita olevansa ehdolla. Aivan suora vaalimainos ja ehdokasnumero on liikaa, mutta kuten Aamulehden blogeissa, myös täällä saa puhua siitä mitä ajaa, yms.

    2. Tämän Hannun haasteen voi nähdä toisinpäin. Jos kampanjoida pitää netissä eikä torilla, siinä kohtaa ison ja pienen puolueen ero kapenee. Perinteisesti rahalla saa torijuhlia ja vaalivankkureita ja tarjoiltavaa – nyt sitä ei saa.

    42. Itsekin ilmoittauduin että olen käytettävissä, mutta saa nähdä johtaako ehdokkuuteen. Ei elämää suurempi asia.

    1. Kyuu,- olet hyvä ja moniuloitteinen ehdokas kokoomuksen riveihin ja toivottavasti pääset ehdolle ja sitä kautta valtuustoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *