Talousarvio 2021

 

 

Arvoisa puheenjohtaja.

 

Näin maamme itsenäisyyspäivän jälkeisenä päivänä käsitellessämme kunnan talousarviota ja taloussuunnitelmaa, on hyvä miettiä ja suunnitella toimia joilla saamme kuntamme itsenäisyyden turvattua. Korona virus on ravistellut maatamme kohta vuoden. Toistaiseksi olemme välttyneet virukselta, kiitos kaikkien kihniöläisten sekä vapaa-ajanasukkaiden. Tästä on hyvä jatkaa sisulla, sydämellä ja yhteistyöllä kunnan kehittämistä.

 

Valtio on avittanut kuntia. Saimme harkinnanvaraista avustusta 260 000. Ensivuodelle on odotettavissa valtionosuuden nousua sekä täysimääräisiä korvauksia, tehtävien lisäyksistä aiheutuvia kustannusten nousuja varten. Hyvä niin. Myös verotulojen nousu, pienikin on plussaa. Niukkaa on liikkumavaramme ja siksi on huolella punnittu rahan käyttöä, kuitenkin palveluista tinkimättä, jos meistä on ollut kiinni.

 

Onneksi päästiin eroon myös surullisen kuuluisasta kilpailukyky sopimuksesta Kikystä.

 

Vaikka talousarvio näyttää kohtuullisen hyvältä, silti ei pidä tuudittautua hyvän olon tunteeseen, mutta ei tietenkään myöskään vaipua epätoivoon tulevaisuuden haasteita silmällä pitäen. Vältymme kriisikuntamenettelystä, mutta toimeen on ryhdyttävä, jotta saamme sen karistettua kannoiltamme.

 

Ryhmämme mielestä ehdoton lähtökohta tulee olla, ettei kuntalaisten niskaan saa kaataa talouden tasapainottamista tai nousua. Uuden vesiyhtiön perustaminen ei saa olla peruste kohtuuttomiin korotuksiin vesimaksuissa. Vaikeuksia tuntuu olevan saneerattujen rivitalojen asuttamiseksi kohonneiden vuokrien takia. On mietittävä vakavasti vuokrien laskemista.

 

Elinvoimainen kunta vaatii erinomaisia sosiaali – ja terveyspalveluita. Niistä on pidettävä kiinni. Sanna Marinin hallitus aikoo toteuttaa Sote – uudistuksen. Kunnanjohtaja avasi katsauksessaan myös uutta Sotea, siinä todetaan seuraavaa: Hankkeen kautta on tarkoitus uudistaa erityisesti palvelujärjestelmää siten, että nykyisistä terveyskeskuksista muodostetaan laaja-alaisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarjoavia sote – keskuksia.

 

Ei tarvitse olla ruudinkeksijä tai uhkakuvien maalailija, kun vetää yhteen yksi ynnä yksi. Eli, jos meillä ei ole soten astuessa voimaan 2023 toimivaa terveyskeskusta, automaattisesti palvelut siirtyvät uuteen laaja-alaisia sosiaali – ja terveyspalveluja tuottavaan sote – keskukseen Parkanoon.

 

Puheenjohtaja, hyvät valtuustotoverit

 

Tässäkö syy, miksi sairaalamme käytölle ei haluta näyttää vihreää valoa. Terveyskeskuksemme ja sairaala ovat meidän kihniöläisten yhteisen kamppailun paikka. Vajaassa käytössä oleva terveyskeskuksemme on helppo Parkanon ja Kolmostien terveyden ”myydä” tulevalle maakunnalle/hyvinvointialueelle.

 

Emme kuitenkaan pysty kauaa sinnittelemään, ellemme pysty kasvattamaan asukasmääräämme. Kannatamme lämpimästi uusia investointeja, teollisuusalueen kehittämistä, kuten myös Pyhäniemen hyödyntämistä sekä Geo Park yhteistyötä, että saisimme uusia matkailijoita, sen myötä uusia työpaikkoja ja uusia asukkaita.

 

Pienten kuntien on kamppailuissa elinvoimasta isoja kaupunkikeskittymiä vastaan tehtävä yhteistyötä. Mielestämme Kihniö on rohkeasti mukana monien ympäristökuntien kanssa, yhteisissä hankkeissa, vaikka ne harvoin nousevat esille.

 

Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Uudet investoinnit vaativat aikaa, rahaa ja ainakin ennen vanhaan tupakkia. Siksi meidän tulisi olla myötämielisiä kuntaamme haluaville, yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Meidän tulee ottaa vastaan lapsiperheitä jotka ovat vailla työtä jne. He kuitenkin jättävät palvelujen muodossa roponsa kuntaan. Koulu saisi tarvittavia oppilaita. Eikö ole parempi, että asunnot ovat käytössä kuin olisivat tyhjillään?

 

Ryhmämme ihmettelee miksi kunta on sanonut irti vuokrasopimuksen Ihantolasta Kihniön Nuorisoseuran kanssa. Me kyllä laadimme hyvinvointikertomuksia ja kuntastrategiaa joissa arvostetaan yhdistysten toimintaa ja kiitellään heitä jotka jaksavat pyörittää kuntalaisille vapaaehtoistoimintoja. Eikö tässä ikään kuin vedetä mattoa alta heiltä, jotka vielä muiden kiireiden ohella ovat jaksaneet olla mukana yhdistystoiminnoissa?

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuustotoverit.

 

Kyykystä ylös yhteislista hyväksyy talousarvion sekä taloussuunnitelman.

 

Lopuksi:

Edessä ovat työntäyteiset vuodet. Tämä valtuustokausi päättyy keväällä. Kevään vaalit käymme, kuten ennenkin reilussa hengessä, toisiamme kunnioittaen. Hyvää joulunodotusta teille kaikille jotka tavalla tai toisella olette olleet mukana kunnan toiminnassa sekä tietysti kuntalaisille.

 

Hannu Tiainen

Kyykystä ylös yhteislista

8 vastausta artikkeliin “Talousarvio 2021”

 1. Siinä olet niin kovin oikeassa että työllä se tulevaisuus tehdään. On ihailtavaa nähdä tätä asennetta. Nykyään kommunismin nimissä puhutaan työtä vastaan, mielestäni rehellinen puhaltaminen yhteen hiileen, avoimin mielin ja yhteistä etua varten ei saa olla paheksuttavaa vaan kunnioitettavaa.

 2. Luin vielä Hannun jutun FB:stä, joka koski turpeen yksisilmäistä alasajoa ja, mitä se merkitsee pienyrittäjille nopeana ”pakkona” koneineen ja investointeineen.
  Ei se noin saa mennä, vaan pitkän ajan kuluessa.
  Täytyy muistaa, että turpeella on ollut iät ja ajat valtava merkitys oleellisena maanparannusaineena ja on edelleen.
  Ks. yrttiruukut kaupoissa, puutarhakukat, puutarhamullat, nurmikkojen ylläpito jne…

 3. On tuo Hannun valtuustotyö vaativaa homma, jos sen näin pieteetillä ottaa.
  Siellä kun täytyy tasapainoilla erilaisten vastakkaisten näkemysten kanssa. Ei käyp katteeks ! Minulta palasi kyllä hihat, jos valmista ei tulisi.

 4. Hannulla tuntuu olevan kyky kertoilla yhteiskunnallisista asioista ilman poliittista painotusta ja sovinnollisin sanankääntein; sietäisi monenkin täällä ottaa oppia.

 5. Hannulla on hienot puheenjohtajan ominaisuudet koota rivijäsenien huutelijat samalle orrelle.
  Työelämässä asia on helpompaa, kun tavoitteet ovat yhteneväiset. Politiikassa tavoitteet lentävät kuin varpusparvi eri puolueiden kanssa.
  Minusta ei tuohon olisi.

Kommentoi