Kielitaitoa voi ja pitää voida vaatia maahantulijoilta

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/4f5c6447-ae85-4481-88ee-bba75cbcd255

”Kristillisdemokraateilta lakiehdotus: Työttömyystuesta 10 prosenttia pois, jos ei osaa riittävästi suomea tai ruotsia

KD:n kansanedustajien lakialoitteen mukaan työttömillä maahanmuuttajilla tulisi olla rahallinen kannustin hankkia parempi kielitaito, jotta he pääsisivät helpommin tukiriippuvuudesta eroon. ”

Tämä sinänsa asiallinen ja työllistymistä edistämään tarkoitettu esitys saanee ”suvaitsevaisilta” ja vihervasureilta jyrkän tuomion.

Kuitenkin maan kielen osaaminen tai ainakin asiallinen opiskelu on monessa Euroopan maassa vaatimuksena erilaisille tuille ja oikeuksille, mutta Suomessa sellaista ei saa vaatia.

18 Replies to “Kielitaitoa voi ja pitää voida vaatia maahantulijoilta”

 1. Kieliopintoihin osallistuminen tulisi astettaa pakolliseksi, oli se ”tekninen menetelmä” mikä tahansa.

  Yhtä tärkeää olisi myös se, että osallistuminen olisi pakollista sukupuolesta riippumatta, koska ainoastaan sillä saataisiin poistettua se ettei perheen mies kiellä vaimoaan osallistumista.

  Kuulostaa suorastaan hassulta, että tämä on arkipäivää Suomessa vuonna 2020, enkä kyllä ole kuullut ”lässytystä” vakavampia kannanottoja niiltä tahoilta, jotka muuten ovat aktiivisia tasa-arvon ajajia.

 2. Puhutte ihan asiaa, mutta tästä puuttuu se toinen puoli, nimittäin kielikoulutusta ei ole saatavilla!

  Tunnen parikymmentä maahanmuuttajaa, jotka ovat toivoneet kielikursseja että pärjäisivät paremmin töissä. Osa on Lähi-Idästä, osa Euroopan maista, osa Amerikan maista, osa Aasiasta. Sama ongelma: muutaman viikon peruskurssin saa, mutta vain aniharva pääsee sen pohjalta liikkeelle. Kielemme on melko vaikea ja sitä pitäisi saada opiskella hieman pidempään.

  Tiesittekö muuten, että TE-toimisto asentaa maahanmuuttajan karenssiin, mikäli hän opiskelee omilla rahoillaan suomen kieltä esim. kesäyliopistossa? Tuskinpa tätä kovin moni tiesi, vaan näin se on.

  On aivan oikein vaatia kielitaitoa. Olisi myös oikein tarjota koulutusta siihen.

  1. Kyuu, mikäli olen yhtään perillä niin sinun kuin ymmärtääkseni edustamasi puolueen Kokoomuksen linjoista, niin miksi kannattamanne maahanmuutto ja maahanmuuttajat olisivat TE-toimiston asiakkaita ja näin ollen sidoksissa TE-toimiston tarjoamiin kielikursseihin?

 3. Kielen oppiminen on ennen muuta kiinni ihmisen halusta panostaa opiskeluun. Hyvä englanninkielen taito voi olla hidastava tekijä oppimiselle, mutta ei välttämättä työpaikan saannille. Aikuisille ihmisille, jotka eivät osaa lukea edes omaa kieltään, voi olla huomattavan vaikeaa opiskella mitään vierasta kieltä – ainakaan omatoimisesti.

  ”On paljon maahanmuuttajia, jotka eivät osaa suomea nimeksikään vaikka ovat asuneet täällä kymmenenkin vuotta..”

  Hmm .. Luulisi olevan aika rankkaa asua maassa osaamatta maan kieltä.

  ******************************************************************
  https://yle.fi/uutiset/3-7121993
  6.3.2014

  Maahanmuuttajien kritiikkiä suomen opetukseen – näin vastaavat asiantuntijat

  On paljon maahanmuuttajia, jotka eivät osaa suomea nimeksikään vaikka ovat asuneet täällä kymmenenkin vuotta ja käyneet kursseja. Mistä tämä johtuu?

  Tämä on totta. Siihen on monta selitystä. Useimmiten kyse on siitä, että ihminen ei itse ole panostanut silloin, kun yhteiskunnan puolelta on mahdollisuus annettu. Kaikkien ei ole helppoa oppia. Ne, joille englannin kieli on vahva, on suomen oppiminen vaikeampaa. Kymmenen vuotta sitten opetus oli myös erilaista mutta paljon on kehitytty 10 vuodessa.

  Kielikurssille on vaikea päästä.
  Vannela: Osittain totta. Kaikki halukkaat eivät pääse työvoimapoliittisille kurssille, varsinkaan pääkaupunkiseudulla. Sitten on omaehtoista koulutusta, jota on aika eritasoista. TE-toimisto voi maksaa omaehtoisen koulutuksen, mikäli se on rinnastettavissa työvoimapoliittiseen opetukseen. Ongelma on, että maahanmuuttajat eivät tunne näiden eroa.

  ************************************************************************

  P.S.
  Kielenopiskelussa halu oppia on tosia merkittävää. Onhan meillä jopa kahdeksan vuotta ruotsia opiskelleita ihmisiä, jotka eivät osaa ruotsia nimeksikään.

  No, pakkoruotsi onkin kuin veden kantamista tyhjään kaivoon.

 4. No tuonkin kommentin osasi arvata tulevan . Jos ei osaa lukea, kieltä oppii puhumalla niinkuin lapsi. Ei siihen kirjaa ja kielioppia heti tarvita. Merimieskaverini osasi puhua hyvin ymrrettävästi 8 eri kieltä eikä lukea ja kirjoittaa niitä. Hän hoiti itse asiansa myös kiinaa puhumalla Kiinan satamissa. Ja taas tämä persuruotsi kivenä kengässä.

  1. ”On paljon maahanmuuttajia, jotka eivät osaa suomea nimeksikään vaikka ovat asuneet täällä kymmenenkin vuotta..”
   *
   Minäkin tunnen ihmisen, joka osaa kahdeksaa kieltä. Tämä tuskin auttaa niitä tuhansia mamuja, jotka eivät osaa suomea kunnolla.

   ***********************************************************************************
   https://www.univaasa.fi/fi/news/kotoutuminen/
   26.11.2013.

   Kielen oppiminen ennen kaikkea kiinni maahanmuuttajan omasta motivaatiosta

   Kielen oppimisessa haasteita

   Maahanmuuttajien suomen kielen oppiminen ei ole aina helppoa: joskus liikkeelle täytyy lähteä jopa luku- ja kirjoitustaidon opettelusta.

   Kielenoppimisessa on myös omat haasteensa, sillä kir¬joitettu ja puhuttu kieli eroavat monella tapaa toisistaan.


   [Heikki Karjalainen: ”Jos ei osaa lukea, kieltä oppii puhumalla niinkuin lapsi. ..” – Kaiken parhaiten tietävän Heikki Karjalaisen juttuja ..]

   1. Eipä lainkaan. Minulla on paljon tuttuja maahanmuuttajia, moni heistä puhuu kieliopillisesti oikeampaa suomenkieltä kuin muutamat täällä kirjoittelijat mutta eivät osaa kirjoittaa, muutamat eivät edes auttavastikkaan.

   2. Kadulla tulee vastaan sellasia jotka ei osaa Suomea sanaakaan ja eivät ole mamuja
    Ne on aivan muualta länsimaista eikös niidenkin pitäisi osata edes puhua Suomea terv tepivaari

   3. Ala oleva lause on maahanmuuttajien parissa työskentelevän lausunto:

    ”On paljon maahanmuuttajia, jotka eivät osaa suomea nimeksikään vaikka ovat asuneet täällä kymmenenkin vuotta..”
    *
    Kun pujutaan maahanmuuttajista, niin tällaisten omien kokemusten –

    ”. Merimieskaverini osasi puhua hyvin ymrrettävästi 8 eri kieltä eikä lukea ja kirjoittaa niitä.”[ kopio hk:n kommentista]

    ovat turhia.

    ***********************************************************************
    Tunteekohan tällaisen kommentin lähettäjä montakaan maahanmuuttajaa?

    ”Minulla on paljon tuttuja maahanmuuttajia, moni heistä puhuu kieliopillisesti oikeampaa suomenkieltä kuin muutamat täällä kirjoittelijat mutta eivät osaa kirjoittaa, muutamat eivät edes auttavastikkaan.” [ Onkohan kyseessä m.m. Kalle Pohjola?]

    [Huom : auttavastikkaan p.o. auttavastikaan ]

  2. Freudenthalilaisen wannabe-hurrin katkeruus pakkoruotsikeskustelusta on ymmärrettävää, koska eihän ilman sitä voi olla muita parempi ja henompi.
   Alemmuudentunto luo karmeita tauteja, kuten hysteerisen persukammon.

   1. Perustin 1998 koekielikoulun erään kielitoimiston kanssa. Siinä valinnaisia olivat useat pääkielet. Teema oli seuraava: alkuperäiskielen hallitseva opettaja soittaa 3 krt/viikko puhelimitse 12 min. soiton opiskelijalle.Teemat oli etukäteen sovittuja. Oli myös nettipohjainen reaaliopetus opettajan kanssa. Tulokset olivat erinomaisia. Ongelmaksi osoittautui riittävän määrän opettajia saanti.
    Täälläkin kantaansa markkinoivat etnonationalistit erään puolueen propagandan vangit.

 5. Ammattitaitoiset halutut eivät ole innolla tulossa suomeen ja oppimaan kulttuuriamme kieltämme ja etenkin heidän perheensä. Uutisoitiin äsken.

 6. On niitä Tampereella tullut kadulla vastaan yliopiston professoreita joilta ei Somen kieli onnistu ei sitten millään konstilla terv tepivaari

  1. On pääsääntöisesti korkeakoulutetuille työpaikkoja, missä kaikki hoidetaan englanniksi ja niihin töihin palkatuilta ei tarvitse vaatia suomen kielen taitoa työn takia.
   Sen sijaan asioiminen mm. viranomaisten kanssa edellyttää ainakin pysyvästi Suomeen jääviltä sen kielitaidon eikä kansalaisuutta pidä myöntää ilman sitä.
   Sen sijaan pääosa noista elintasopakolaisista voisi sijoittua vain sellaisiin työpaikkoihin, minkä hoitaminen edellyttää suomen kielen taitoa jo muiden työntekijöiden kanssa asioiden hoitamiseksi.
   Pysyvää oleskelulupaa tai kansalaisuutta ei pidä myöntää ilman sitä ja kielen opiskelun pitää olla pakollista ja ohjattua.
   Opiskelusta luistaminen riittää perusteeksi tukiaisten leikkaamiselle.

 7. Ei työn vuoksi mutta aika olematonta elämä on jos ei tule jotenkin toimeen kansan keskuudessa
  Ja ne jotka eivät edes aio Suomeen asettua niille suon oman kielen käytön eivät he ole Suomessa kun lyhyen ajan
  Jotenka professoritkin alkaa Suomen kielen opiskelun siinä kun muutkin tulijat eikä työ ketään vapauta Suomen kielen opiskelustakaan terv tepivaari

Kommentoi