Kuukausia kesti, ennenkuin hesan lentokentällä saatiin jokin järjestys

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006618979.html

”Tsunamikriisiä hoitanut Husin lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo ottaa ohjat Helsinki-Vantaalla – Tarkoituksena ”palauttaa luottamus” koronaviruksen torjuntaan

Uuden tukiryhmän on määrä selkeyttää ja tehostaa takkuillen sujunutta viranomaisyhteistyötä.”

Kauan eli kuukausia kesti, ennenkuin joku sai päätetyksi, miten Helsinki-Vantaan lentokentän holtiton toiminta otetaan hallintaan.

Tämä olisi pitänyt tehdä jo keväällä, mutta hallitus lähti lomalle silloinkin, kun tämä olisi pitänyt päättää valmiiksi mahdollista toista aaltoa varten ja tulos näkyi lomien jälkeen.

Tässä asiassa on turha puolustella hallitusta, mikä ei todellakaan kyennyt asiaa hoitamaan millään tavalla.

22 Replies to “Kuukausia kesti, ennenkuin hesan lentokentällä saatiin jokin järjestys”

 1. Kyllähän pääministeri jo silloin keväällä tunnusti, ”me epäonnistuimme Helsinki- Vantaan lentokentällä”. Sikäli epäonnistuivat, jos edes yrittivät.

 2. Pari kertaa totesivat et joo, on munattu mutta siitäkin on kuukausia aikaa kun myönnettiin virheet. Ei voi jukolauta olla näin hidasta toiminta, ei vaan voi, ei tuolla rahalla.

 3. Onko syynä välinpitämättömyys vai jääräpäisyys?

  ************************************************************************
  Jääräpäisyyttä, vai?

  Miksi pitkä viive ja miksi vain kahdeksi viikoksi?

  https://yle.fi/uutiset/3-11514693

  27.8.2020

  Skopjen-lennot keskeytetään kahdeksi viikoksi – THL: Lennoilla ollut poikkeuksellisen paljon henkilöitä, jotka voivat levittää koronaa
  Skopjesta on lentänyt Suomeen loppukesän aikana yli 60 koronavirustartunnan saanutta matkustajaa.

  *****************************************************************************
  Jääräpäisyyttä, vai?

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5e1d5a03-ed8b-42cf-b199-03949e116dc0

  31.8.2020

  Unkari sulkee rajansa tiistaina, Finnair lennättää silti Budapestiin – matkustajat ihmeissään

  Tiistaista alkaen Unkariin pääsevät vain maan kansalaiset, heidän perheenjäsenensä tai ulkomaalaiset, joilla on maahan pysyvä oleskelulupa. Finnair kertoo olevansa yhteydessä asiakkaisiinsa, jotka ovat ostaneet liput Budapestin-lennoille.

 4. Oletan että ei siellä Hesan lentokentällä ole edelleenkään korona-asiat kunnossa ja tuskin tuleekaan.

  Siellä on monen eri viranomaisen tehtävä yhteistyötä, jotta homma toimisi – siksi pitäisi olla yksi ”diktaattori”, joka voi antaa määräyksiä niille eri hallinnonalojen viranomaisille ohitse eri ministeriöiden.

  On monta eri hiekkalaatikkoa.

 5. Näyttää sentään lentokenttä tulevan aisoihin vihdoinkin, mutta sisämaa mellastaa kun vasikat kevätlaitumella.
  Kohta ollaan taas häkissä, kun mikään järjestys ei tehoa koheltajille, jotka ovat pääosin nuorta välinpitämätöntä ja vastuutonta viinaan ja huumeisiin hörhöytynyttä pullamössöporukkaa.
  Ei siihen nyrkit, Niinistöt tai Lukasenkotkaan pure. Pakkopaita se on, joka näihin puree, mutta sitten siinä ollaan kaikki.

 6. Eräs hyvä tuttava tulee vuosittain vähintään 5- 6 kertaa Suomeen. Hän on aina ihmetellyt, kun tänne saa tulla lentokentälle ilman mitään kontrollia. Tänne tullaan kuin lammaslauma, korkeintaan alakerran tullissa katsotaan matkavarat, jos hyvä tuuri käy. Tänne hänen mielestään voi tulla vaikka mafiapomo ja matkalaukullinen huumeita ja konekivääri laukussa.

  1. Schengenin sopimuksen varjopuolia.

   Jos tulija on päässyt Schengenin-alueen sisälle, niin hän voi [ on voinut ?] vapaasti kulkea alueen sisällä.

   Korona on muuttanut tilannetta useimmissa Schengenin-alueen maissa – rajavalvonnat on palautettu.

   1. Mistähän vuoto johtuu? Onko syy rajavartioston johdossa vai ministeriön ohjeistuksessa?

    1. Vantaalla samat ohjeet kuin Turusssa. Ministeriöllä ei ole enää tämän kanssa tekemistä, vaan Vantaan viranomaisten saamattomuus. Toisaalta liikennemäärät eroavat.

     1. Jos miniteriö ei vastaa rajavartioston toiminasta, niin siitä ei todella vastaa kukaan.

 7. Suomessa oli eilen 56 korona tartuntaa. Suomi on luokitellut turvattomiksi maat, jossa tartuntoja on yli kahdeksan sataatuhatta ihmistä kohden. Jos Suomen tartuntaluvut pysyvät yli viidessäkymmenessä per vuorokausi, niin Suomi on hallituksen määrityksen mukaan vaarallinen. ( 14* 56/50= 15,7)
  *
  Jääräpäisyyttä, vai mitä?

  Kumikiekon pökkiminen puukepillä on monelle ammatti. Monet saavat toimeentulonsa siihen liittyvistä oheistehtävistä. Pelien lopettaminen koko ensikaudeksi olisi tietenkin ikävää penkkiurheilijoille.

  Koronan edessä on tehtävä oikeita valintoja. Muutaman viikon sisällä tiedämme jatketaanko esimerkiksi yleisötilaisuuksien kävijämäärien rajoituksia.

  *****************************************************************************************
  https://yle.fi/urheilu/3-11520823

  1.9.2020

  SM-liiga julkisti turvallisuusohjeet tulevalle kaudelle – tuomarit ja pelaajat koronatestiin ennen kauden alkua, yleisölle suositellaan kasvomaskeja ja koronasovellusta

  Jääkiekon SM-liigan sarjakausi käynnistyy suunnitelmien mukaan 1. lokakuuta. Sarja julkisti tiistaina tiivistelmän toimintaohjeistaan.

   1. Hallituksen munimista kaiken kaikkiaan.
    Keväällä tajuttiin, että lentokentät vuotavat ja tartuntoja tulee matkustajien kautta.
    Koronan laimetessa hallitus jätti hoitamatta asian omalta osaltaan ja lähti lomalle.
    Lomalta palaamisen jälkeen ei hallitus edelleenkään tehnyt mitään ja sotku jatkui.
    Oikeastaan vasta Turun toimenpiteiden jälkeen hallitus alkoi puuhastella jotain, mutta edelleenkin demarien tyyliin ”fundeeraten”.

    1. Et ole ilmeisesti seurannut tilannetta, koska THL:n ja hallituksen ohjeiden mukaisesti AVI ei ole hoitanut hommaansa Vantaalla niin kuin Turussa.

     Siis hallituksen vika, totta kai !

     1. Siis kuka selittää?
      Ensimmäiseksi THL:n ja hallituksen pitää antaa selkeä linjaus ja ohje, mitä ei ministeriöiden keskisissä hippasissa ole kyetty antamaan edes kevään katastrofin jälkeen.
      Toiseksi AVI:n pitää ymmärtää se ohje ja kyetä toimimaan sen mukaan – tarvittavat varusteet saaden.
      Jälleen THL:n ja ministeriöiden hippasten takia niitä varusteita ei ollut eikä kyetty hankkimaan.
      Kyllä tuo kaikki kaatuu hallituksen ja nirppanokkien ministereiden sekä THL:n piikkiin täysin.

      1. Ensiksi ja toiseksi. Kukaan ei ole voinut ennustaa tämä pandemian kulkua ennen eikä nytkään tulevaa. Siihen on yritetty varautua niin hyvin kuin organisaatioissa on osaamista ja kapasiteettia ja kykyä reagoida.
       Tuo syyttely on kaikki täydellistä jälkiviisautta ikään kuin ruohonjuuritaso ( oppositiossa) tietäisi koko kuvan paremmin kuin päättäjät valtakunnan tasolla. Tämä veivaamien ei johda yhtään mihinkään. Loppu !

       1. Juu, ei voinut ennustaa, mutta mahdolliseen pahempaan olisi voinut varautua, mikäli itsetyytyväisyys ei olisi estänyt.
        Varautumiseen olisi ollut kohtuullisen helppo antaa ohjeet, mutta ”ei nähty” tarvetta toimia ennen kunnon lomailua.
        Päätöksiä ja tekoja on valitettavasti mahdollista arvioida ja myös arvostella vasta jälkikäteen varsinkin, kun hallitus piti kaiken mahdollisen piilossa etukäteen.
        On nimenomaan jälkiviisautta räksyttää arvostelusta, mitä ei etukäteen voinut tehdä, mutta eihän hallitusta sokeasti ihailevalta muuta voi odottaakaan.

     2. Aktiivisuus testata Skopesta Turun lentoasemalle saapuvat perustui Turun kaupungin virkamiesten aktiivisuuteen, ei ministeriön määräykseen.

      *****************************************************************************

      https://yle.fi/uutiset/3-11485336

      Turun lentoasemalle laskeutui lauantai-iltana kello 21 jälkeen Pohjois-Makedonian Skopjesta kone, jonka 150 matkustajalle annettiin ohjeistusta koronaviruksen varalta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat
      .
      Matkustajia oli vastassa Turun kaupungin terveysneuvonnan ja Tykslabin henkilökuntaa. Paikalle saapuvat myös tartuntatautilääkärit Jutta Peltoniemi Turun kaupungilta ja Esa Rintala sairaanhoitopiiristä.

      Skopjesta saapuneen lennon kaikki matkustajat testattiin koronaviruksen varalta. Viimeiset pääsivät testiin parin tunnin odotuksen jälkeen, mutta tunnelma kentällä pysyi rauhallisena eikä kukaan halunnut jättää testiä väliin.

      https://www.turku.fi/neuvonta
      Turun kaupungin terveysneuvontapalvelu

 8. Ketjua siivottu reilulla kädellä.

  Ei pidä mennä henkilökohtaisuuksiin, kumminkaan päin. Ihmisillä on oikeus mielipiteisiin. Myös ja erityisesti ”vääriin” sellaisiin.

Kommentoi