STM ja THL ovat pihalla – hallituksen maskinkäytön hyötyjen selvitys viipynee

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006507120.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=6&utm_source=tf-other

”– Jos puolet väestöstä käyttäisi kangasmaskeja, niin se laskisi tartuttavuuskerrointa yhden RO-yksikön verran, toteaa tutkimusprofessori Ali Herlin VTT:stä.”

Nyt sitten on tutkittu ja todettu, että kangasmaskeista olisi merkittävästi hyötyä.

STM ja THLovat väittäneet, ettei kangasmaskeista ole hyötyä ja ne olisivat jopa joillekin vaarallisia.

Kyllä tuo ”ammattitaito” on taas loistanut ja hallituksen maskinkäytön hyötyjen selvitys viipynee vielä pitkään

14 Replies to “STM ja THL ovat pihalla – hallituksen maskinkäytön hyötyjen selvitys viipynee”

 1. Vai että merkittävää. No ei ite tartuta muita jos on saanut tartunnan. Vaan kas kas pitää vaihtaa maskia oikein urakkavauhdilla puolen tai tunnin päästä. Kellähän semmoisia maskivarastoja on.? Tai tarpeeksi paksua lompakkoa ostaa niitä? Jos jostain saa. Jos osaa ommella voi tehdä toki ittekin. Tai tehdä sellaisen suodatinpussista.

  1. Kukahan sitä maskia jatkuvasti ja tuntitolkulla käyttää muualla kuin terveydenhuollossa?
   Vain joku ääliö.
   Pääosalla tuo maskin käyttö on silloin, kun menee julkisella kulkuneuvolla tai käy kaupassa.
   Se tarkoittaa sitä, että maskia tarvii korkeintaan tunnin kerrallaan ja pari kertaa päivässä eli parilla maskilla pärjää päivän.
   Kotiin päästyä on aikaa pestä ne maskit ja ne kuivavat seuraavaan aamuun mennessä.

 2. HS=Kankainen maski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta, tiedottaa Teknologian tutkimuskeskus VTT toukokuun alussa aloittamiensa kokeiden tuloksista. Maskin avulla voi kuitenkin suojella lähellä olevia.

  Teknologian tutkimuskeskus VTT käynnisti toukokuun alussa kokeet, joissa etsittiin tutkittua tietoa kangasmaskien käyttökelpoisuudesta koronaviruksen torjunnassa.

  Torstaiaamun tiedotustilaisuudessa VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin arvioi, että kankaiset kasvomaskit eivät toimi suojaimina.

  Niiden käyttö kuitenkin lyhentää pisaroiden lentomatkaa yskäisyn jälkeen, jolloin pisarat eivät saavuta helposti muita läsnäolijoita.

  1. Ei tuhonnut Mayoja, vaan valtava kuivuuskausi, joka hävitti vesivarastot.

 3. Esimerkiksi busseissa ja muissa paikoissa missä on paljon ihmisiä eikä välejäkään voida pitää maskista olisi varmaan hyötyä. Nyt kun bussin perällä joku yskii niin pisarat leviävät.

 4. Olennainen asia on se, mitä joku ei näytä ymmärtävän: Suojata muita saamasta tartuntaa, kun itse sairastaa ja usein tietämättään.
  Se, että yksi tautinen voi tartuttaa jopa satoja muita, vältetään maskeja käyttämällä.
  Kuinka vaikeaa on ymmärtää tämä hyöty?????

 5. STM ja THL kiertävät selitellen tuota ongelmaa, koska maskeja, ainakaan riittävän hyviä, ei ole riittävästi saatavilla.

  Ei voida tai uskalleta ääneen sanoa, että maskeista kyllä olisi tietyissä tapauksissa hyötyä, vaan kun ei niitä meillä ole. Sori siitä.

  Se on kuitenkin mielestäni vastuutonta, jos kategorisesti väitetään, että maskeista on haittaa.

 6. Käytän itse FFP2-maskia kaupassa käydessä. Kertakäyttöisiä, reilut euron kipale. Kertakäyttöisestä saa monikertakäyttöisen lämpökäsittelyllä, jolloin tuolla noin euron investoinnilla pärjää viikon.

  Aika halpa tapa suojella muita ihmisiä ja vähäsen itseäkin.

  1. Onko jossain myynnissä tosiaan jo FFP2 -luokan maskeja? Luulin, että ovat loppuun myytyjä. Eivätkös ne jo suojaa käyttääjäänsäkin? Silmät pitäisi vielä suojata tiiviisti niin sitten olisi virukselta suojassa, koska ei se nahan läpi pääse vaan pitää päästä limakalvolle.

 7. Norppa, kyllä on. 20 kappaleen paketteja on myyty ympäri Suomen tukkuportaan kautta ainakin viisinumeroinen määrä. Tampereella ainakin Tammer Brands Outletista saa mutta aika monista muista kaupoistakin. Saatavuus ei ole loistava, mutta kohtuullinen.

  Tuoteseloste sanoo: EN 149:2001+A1:2009 standardin mukainen CE-hyväksytty FFP2-hengityssuojain

Kommentoi