Sääennusteet ovat vain ennusteita – tietyllä todennäköisyydellä

Ilmatieteenlaitoksen paikallissääennusteet ovat yleensä pitäneet kohtuullisen hyvin paikkansa lyhyellä aikavälillä. Varsinkin säätutka on aivan mainio apuväline – siitä näkee hyvin suurella todennäköisyydellä onko aivan lähitulevaisuudessa odotettavissa sadetta niskaan.

Edelliselle yölle ja vielä täksi aamuksi oli luvattu Varkauteen mukavaa pakkasta (-14), joten jo eilen valmistauduin kantamaan heti herättyä pakasteet pihalle ja sulattamaan pakastimen.

Todellisuudessa aamulla noin kello 6.05 oli lämpötila vain noin -6 astetta. Kun olin jo odottanut pakastimensulatuspakkasta ”kieli pitkällä”, niin sulatin sen kuitenkin suunnitelman mukaisesti. Mahdollisimman nopeasti, eli käytin kuumailman puhallusta sulatukseen. Sitten pakastin taas kylmenemään täysillä ja pakasteet taas ulkoa pakastimeen.

Tätä kirjoitettaessa on perjantai-aamuksi luvattu -14. Saas nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

3 Replies to “Sääennusteet ovat vain ennusteita – tietyllä todennäköisyydellä”

  1. Aika hyvinhän nämä ennusteet osuvat todellisuudessa. Nyt täällä on mittarin mukaan – 7 astetta pakkasta näin torstaiaamuna, kun Ilmatieteen laitos ennusti -8 ja Foreca muistaakseni – 7 astetta. Nämä siis yölämpötiloja.

    Kumpaa me nyt elämme myöhäissyksyä, vaiko varhaiskevättä, näin kun talvesta ei ole mitään tietoa.

    1. Kyllä tämä nyt jotensakin talvesta käy, kun on lunta maassa, -10 astetta ja aurinko paistaa aivan upeasti.

      Ne oikeat noin -25 asteen pakkaset ovat kuitenkin unohtuneet jonnekin – tuleekohan kylmä heinäkuu?

  2. Talvi ollut harvinaisen leuto, mutta luulen että ottaa takaisin jossain vaiheessa. Tänään ollut Lahdessa hieno ulkoiluilma. Vähän pakkasta ja aurinkokin näyttäytyi.

Kommentoi