Vaarallisimpia ovat hyvää tarkoittavat

Roope Lipasti pohtii Ylen kolumnissaan tämän hetken ilmiöitä ja on sitä mieltä, että kenties vaarallisimpia ovatkin hyväntahtoiset ihmiset. Siis ne, joilla hyvä tarkoitus pyhittää kyseenalaisetkin keinot tavoitteiden saavuttamiseksi. Pahisten käytös ja teot ovat helpommin ennakoitavissa ja heidän tekemisiinsä voidaan varautua.

Tälläinen ajatus tulee väkisinkin mieleen, kun seuraa maailman tapahtumia ja käytävää keskustelua. Vaaditaan kirjarovioita, elokuvien sensurointia ja pannaan julistamista, patsaiden kaatamista jne. Suomessakin esim.  poliisin puolueettomuus instituutiona on asetettu kyseenalaiseksi näiden hyvää tarkoittavien taholta. Puhutaan poliisissa esiintyvästä rakenteellisesta syrjinnästä.

Asiat nähdään hyvin mustavalkoisina. Keskitietä ei useinkaan ole. Ääripäiden välillä jako ”meihin” ja ”teihin” tapahtuu nopeasti toista osapuolta kuuntelematta. Leimakirveet iskevät ja some täyttyy syytöksistä.

Ehdoton oikeassa olemisen illuusio saa ihmiset väheksymään muiden mielipiteitä ja luokittelemaan ne roskaksi. Eräs ministeri jopa luokitteli eriävät mielipiteet paskapuheeksi.

Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan. Tämä on mielestäni liian hallitseva ajatusmalli käytävässä keskustelussa.

Muun maailman tapahtumien myötä Suomessa on jälleen kerran herännyt keskustelu osallisuudestamme kolonialismiin ja orjuuteen. Eräät näkevät myös suomalaiset osallisina vuosisatojen takaiseen sortoon ja mielivaltaan.

Se, että jotkut suomalaiset joutuivat mukaan siirtomaatoimintaan meitä alistaneiden Ruotsin ja Venäjän toimien yhteydessä, ei saa minua tuntemaan syyllisyyttä ja esittämään joka käänteessä anteeksipyyntöjä historian tapahtumista.

Se, että brittiläisen imperiumin purjelaivat oli käsitelty suomalaisella tervalla ei tee suomalaisista riistäjiä.

Ei se, että yksi suomalainen toimi aikanaan laivurina Yhdysvalloissa  ja toimitti ammattinsa puitteissa tavaraa Konfederaation joukoille, tee nykypäivän suomalaisista orjuuden kannattajia.

Kaikesta tuosta yllämainitusta meidän kuitenkin tulisi joidenkin mielestä kantaa vastuuta ja tuntea huonoa omaatuntoa. Itse en moiseen näe tarvetta.

Meillä on kyllä tehty aikojen myötä virheitä maamme nykyisten rajojen sisällä ja nämä teot on syytä tunnustaa. Näin on tehtykin ja aiheutettuja vahinkoja on pyritty vuosien myötä korjaamaan.

Tehdyt virheet tulee tunnustaa, mutta ei meidän tarvitse kantaa vastuuta ja tuntea huonoa omaatuntoa sellaisista historian tapahtumista, joissa emme oikeastaan ole olleet edes sivustakatsojan asemassa.

 

 

10 vastausta artikkeliin “Vaarallisimpia ovat hyvää tarkoittavat”

 1. Saavathan nämä tällaista haluavat itse repiä vaatteensa, ripotella tuhkaa päälleen, pyydellä kaikilta anteeksi ja maksaa korvauksia vaatimatta muita tekemään sitä.

 2. Kieltämättä samoja mietteitä itselläkin. On moni asia, jossa haluaisi tehdä hyvää, mutta tietää että jos menee ”hyväntekijöiden” kelkkaan, tekeekin pahaa.

  Maailman ominaisuus ja ongelma on se, että se koostuu ihmisistä. Ei mustista ja valkoisista, uskovista ja uskomattomista, amerikkalaisista ja italialaisista, vaan ihmisistä.

  1. Köyhyystutkija, nykyinen sisäministeri Ohisalo katsoi aiheelliseksi jakaa twitterissä seuraavan:

   ”Best quote: “The World Economic Forum, a giant circle jerk of self important arseholes dedicated to sustaining global economic inequality.”

   En sillä, että ministerien rinnastaminen persereikiin olisi suotavaa, mutta hassua kyllä median aiheesta synnyttämä kohu jäi melkoiseksi tussahdukseksi, parista ”elvytyspaketista” huolimatta.

   Ehkä rinnastus oli isolle joukkolle ihmisiä sittenkin verrattain ymmärrettävä, mene ja tiedä.

   1. Tässä linkki Ohisalon twiittiin ja sitä seuranneeseen keskusteluun

    *
    https://twitter.com/MariaOhisalo/status/427924009141813248
    .
    Maria Ohisalo@MariaOhisalo 28. tammik. 2014
    .
    Best quote: ”The World Economic Forum, a giant circle jerk of self important arseholes dedicated to sustaining global economic inequality.”
    .
    Maailman talousfoorumi, valtaisa samoin ajattelevien tärkeilevien perseenreikien piiri, jonka tarkoituksena on ylläpitää maailmanlaajuista taloudellista eriarvoisuutta.

    ********************************************************************************

    Kurt Ekman@kurtekman 29. heinäk.

    Vastauksena käyttäjille @MariaOhisalo

    Mitä helvetin kielenkäyttöä tämä on ministeriltä?

 3. Huolestuttavinta tässä on se, että ”hyväntahtoiset” ovat näiden katusmusharjoitusvaatimustensa kanssa ihan tosissaan.

  No toisaalta kyllä itselleni on muodostunut sellainen kuva, että ”hyvätahtoisten” maailmankuva on todella mustavalkoinen ja ahdasmielinen.

 4. Minusta vaarallisimpia ovat ne, jotka sulkevat suunsa ja alistuvat itsesensuuriin näiden öyhöttäjien ja ”sateenkaarilasten” Giljotiinin pelossa.

 5. Ihmisiä kaikki tyynni. Ongelma lieneekin siinä, että nykyään kaikessa katsotaan ensin jotain yksittäistä ominaisuutta; ihonväriä, sukupuolta, etnisyyttä, uskontoa jne. ja peilataan sitten erilaisia tapahtumia ja tekoja siltä pohjalta.

  Pyrkimys on yhteiseen hyvään, mutta ihmisiä jaetaan erilaisiin ryhmiin entistä kiivaammin ja ryhmien välillä nähdään pelkästään ristiriitoja. Näitä ristiriitoja ja väärinkäytöksiä, joko olemassa olevia tai kuviteltuja, nostetaan sitten tikun nokkaan ja niillä aletaan tehdä politiikkaa.

  Syytettäköön minua värilasien käytöstä, mutta oman kokemukseni mukaan Suomessa valitsee kaksoisstandardi siinä, miten eri toimijoiden julkituloja arvostellaan ja kritisoidaan.

  Niillä, jotka perinteisesti lasketaan kuuluviksi hyvien joukkoon, on laajempi vapaus käyttäytyä huonosti ilman pelkoa julkisesta teilauksesta. Heidän kohdallaan tyydytään vain toteamaan, että henkilön puhe oli ”värikästä”. Samanmielisten kättentaputukset ja peukutukset täyttävät kommenttikentät.

  1. ”Ongelma lieneekin siinä, että nykyään kaikessa katsotaan ensin jotain yksittäistä ominaisuutta; ihonväriä, sukupuolta, etnisyyttä, uskontoa jne. ja peilataan sitten erilaisia tapahtumia ja tekoja siltä pohjalta.”

   Periaatteessa juuri tämä intersektionaaliseksi feminismiksi kutsutun uhrikultin runkorakenne.

 6. Hyvä avaus, juuri noin se minustakin menee. Ollaan rasismia vastaan mutta kun sitä ei kauheasti löydy niin kehitellään kaikenlaisia geisha -patukoiden vastaiaisia kampanjoita. Ollaan sukupuolten tasa-arvon puolesta ja vaaditaan tiettyjen sanojen muuttamista mutta vaaditaan naisille ”oikeutta” käyttää burkaa.Ja jos et lähde mukaan niin saat leiman otsaasi. Kimi Räikköstäkin ahdistellaan lehdistötilaisuuksissa koska hän ei suostu polvistelemaan muiden formulakuskien tavoin palkintoseremonioiden aikana. Rasistiksi häntä ei kyllä olla uskallettu leimata. Usein nämä ”hyvää tahtovat” käyttävät itse hyvin agressiivista kieltä vaientaakseen vastakkaiset mielipiteet vaikka ovat itse kärkkäästi syyttämässä ”vihapuheesta” eri mieltä olevia. Tuntuukin siltä että vihapuhetta on eri mieltä oleminen mutta ”turpa kiinni idiootti rasisti transfoobikko” on hyväksyttyä ja jopa kannustusta saavaa puhetta.

Kommentoi