Basturmi.

Laitan tähän reseptin, miten basturmia tehdään, jos jotain saattaisi kiinnostaa.

Lihaksi käy lähes mikä liha hyvänsä, mielestäni parasta tulee naudanlihasta sekä sian sisäfileestä.

BASTURMA.

1 kg

Umpisuolaus

3vrk suolaus

1vrk kylmä vesi

 

Maustetahna

43g        fenugreek

14g        suolaa

43g        paprikajauhe

43g        valkosipulijauhe

43g        mustapippuria

14g        maustepippuria

14g        kuminaa

Haaleata vettä lisätään vähitellen sekoittaen.

Lihat, jotka ovat sivellyt tällä maustetahnalla, ripustetaan ilmavaan, viileään paikkaan koukkuun roikkumaan. Sopiva aika on n puolitoista – kaksi viikkoa.

Ei tuon tekeminen paljon taitoja vaadi mutta sopiva maustetahna antaa kyllä paljonkin liikkumisvaraa.

Tärkein asia valmistuksessa on ehdoton puhtaus.

6 vastausta artikkeliin “Basturmi.”

 1. Se tuo kirjoittamani resepti ei todellakaan ole tarkoitettu orjallisesti noudatettavaksi, onhan vain ohjeellinen; luova ruuanlaittohan perustuu omaan kokeilunhaluun, pääsääntöisesti.

 2. Mielenkiintoinen on resepti, aika äkeältä vaikuttaa maustetahma lihalle. Mitähän lie tuo fenugreek, ei ole kaupan maustehyllyssä pistänyt silmään.
  Sitä ihmettelee ja ihaileekin intoa, yritystä ja mielikuvitusta mitä Kalle ruuanlaitossa osoittaa kun itse on ehkä noin tusinaan ruokalajiin kokkauksessaan rajoittunut.

  Yksi omassa suussani parhaista tässä:

  Sian ulkofile tai naudan paistinpalat hakataan litteiksi. Asetetaan siivu hyvälaatuista pekonia leikkeen päälle, pikkusormen kokoinen pala pippurijuustoa ja luumu, suolaa sirotellaan päälle ja mustapippurirouhetta, kääritään rullaksi ja kiinnitetään hammastikulla (puisella).
  Ruskistetaan voissa, lisätään vesi, sekaan sipulia, valkosipulia ja laakerinlehti. Keitetään kypsäksi, siivilöidään keitinliemi ja suurustetaan siitä kastike joka aateloidaan smetanalla ja lisätään tarpeen mukaan mustapipuuria.

  Yksinkertaista eikä kukaan vieraista joille olen tarjonnut ole kehdannut moittia saati jättää mitään lautaselle. Viime sunnnuntaina yksikin naapuri vielä leipäpaloilla tarkkaan pyyhki lautasen.

 3. No, ei sitten mitään, basturmi on kuivatussysteemi, johon liittyy suolassa tapahtuma nesteen poistaminen, sen jälkeinen ilmakuivaus.

Kommentoi