Muutetaan maalle.

Vuosikymmeniä vanha illuusio mutta nyt jo toteutumistakin ainakin jossain määrin  ilmenee. Ihmiset alkavat arvostaa elämisen väljyyttä, luonnon rauhaa ja sanoisinko ainakin haja-asutusalueilla elämän seesteistä rauhallisuutta.

Tietenkin löytyy näitä; muinaisuskohörhöjä, korpisotureita, luontaistalousihmisiä yms. Valitettavasti se ei nyt vaan toimi. Et voi leikkiä esim intiaania, et talvisodan sotilasta, et elämää ”koskemattomassa” korvessa; leipää pitää saada ja leivän päälle särvintä. Järvet esim tarjoavat lisuketta mutta taitoakin pitää löytyä sen hyödyksi saamiseksi.

Maaseudulla, varsinkin haja-asutusalueella pitäisi ensisijaisesti löytää toimeentulon eväät.

Etätyöt lienevät vain osaratkaisu, jos sitäkään, taajamissa ehkä töitä löytyy, yhtälö ei ole vähintäänkään helppo.

Pitkät yhteydet vaativat auton jopa kaksi, palkat maaseudulla tietenkin pienemmät, tosin elämisen taso ylittää helposti elintason.

Jos haluaa tai ehkä osaa, luonto tarjoaa sieniä, marjoja, yrttejä yms, sekin lisää talouden saantoa. Joka tapauksessa, et voi läheskään kaikkea hyödyksesi käyttää. ilman ko osaamista.

Maalla asuminen/eläminen on kombinaatio erilaisista yksityiskohdista.

Yli 30 vuotta täällä Tammelan haja-asutusalueella, en vieläkään jaksa olla ihastumatta pieniin yksityiskohtiin. Esim ”meidän Mirrin” päivittäinen ilmestyminen syönnöksilleen, kanamme; ken onkaan saanut seurata untuvikon kehittymistä munivaksi kanaksi, se on minusta mielenkiintoinen projekti.

En sitten voi olla mainitsematta klo 07.30, kaksi kukkoa ja kaksi kanaa ulko-ovella vastassa; päättelivät kait, että pitää sitä ukkoa lähteä herättelemään kun ruokaa ei ole kuulunut.

Se tästä maalaiselämästä tällä erää.

13 Replies to “Muutetaan maalle.”

 1. Tuo maalaiselämä, pitkän monenlaisen elämän kokemuksella on todella upeaa, jos sen ottaa oikein. Mutta oikea-aikaisesti !

  Nyt, niin kuin meillä aina, ovat harrastukset niin monialaisia, että käytännössä on mahdotonta asua etäällä maalla. Musiikki, teatterit, taide, tapahtumat, viljely-yhteisöt, harrasteyhteisöt jne..
  Mutta myös laajat ihmiskontaktit, vaikka naamatusten ei tönitäkään toisiamme näinä aikoina.
  Sitten nämä terveyspalvelut, jos tarvitsee. Eilen nypin punkin hauiksestani, joka oli hyvin pureutunut kiinni. Pinsetiltä punan keskeltä pois ja kävin muutaman kilometrin päässä Hatanpäällä näyttämässä ilman ajanvarausta terveyspalvelujen neuvonnassa. Katsoivat ja sanoivat, että ei vaadi nyt mitään, ellei ala tulemaan valkoista rinkiä ympärille. Projekti matkoineen kesti kolme varttia.
  Nuoret perheelliset muuttavat, mutta kuitenkin ”maalle”, Pirkkalaan, Lempäälään Kangasalle, Ylöjärvelle tms. lähelle erilaisia perheiden tarvitsemia palveluja kulkemisenkin vuoksi.

 2. Nuo ihmiskontaktit; markkinakauppiaisaikana niitä riitti, vaimo taas harrastaa tätä paikallista toimintaa.
  Nyt kun lopetin kauppiasurani, nautin siitä, että kanoineni ja Mirrin kanssa seurustelemme ihan tässä pihapiirissä; kulttuuri, anteeksi vaan Heikki, se ei minulle ole koskaan ollut mitenkään merkittävä.
  Kalastus, eräänlainen kulttuurimuoto sekin; minulle uskomattoman tärkeä.

 3. Kuten olen aikaisemminkin tainnut todeta, niin tämä korona on aiheuttanut kansalaisissa vain ohimenevän tunnetilan ja ”helppo elämä” kaupungissa vie voiton havuntuoksuisesta todellisuudesta.

 4. Hyvä kirjoitus Kalle. Uskon vahvasti ja taisi tänään tutkijakin todeta, että maaseudulle hakeutuminen ei ole vain väliaikainen ilmiö. Ihmiset todella ovat alkaneet miettiä mikä elämässä on tärkeää. Tietenkään ei heti odotettavissa massiivista maallemuuttoa, mutta uskon yhteiskunnan reagoivan uudella tavalla maaseudun asuttamisen tarpeellisuudesta. Ja kun ilmiöstä tulee maailmanlaajuinen, niin se totta kai heijastuu myös kansanivälisen politiikan suunnanmuutoksena. Eri asia on näenkö minä sitä tai moni meistä ”vanhuksista”.

  1. Maallemuuttoa vastustetaan ”ympäristösyistä” ja virheet näyttävät ainakin haluavan kaikki betonikoppeihin keskustaan.
   Minusta kuitenkin tuo maallemuutto on jonkinlaista järkiintymista ja vaatii yhteiskunnalta palveluita niiden jatkuvan lopettamisen sijaan.

 5. En olke tuota maallemuuttoa kovinkaan ymmärtänyt politisoituneesti. Se vain mielestäni on yksilön valinta.
  Palveluluista puheenollen, en minä nyt ihan oikeasti erityisesti kaipaa. Kauppa on tuolla runsaan viiden kilometrin päässä, samoin terkkari ja apteekki, mitä muuta kaipaisin.
  En osaa kaivata elokuvia, en muuten edes kesäteatteria, kaiken maailman konsertit jopa hirvittävät.
  Ei, lienen ehkä poikkeava yksilö mutta tyytyväinen.

   1. Sade on mun kyyneleeni, tuuli on mun itkuni, pakkasyö on kuolemani, lumipeite hautani/
    Kesä kerran kaiken kuivaa, kevät lumen sulattaa, aurinko on ystäväni ja se mua vain rakastaa.
    ( tälläkertaa lainattua )

 6. Tänään luin Reetta Rädyn kolumnin maaseudusta; kannattaa lukea.
  Eilen tyttäreni kanssa (asuu Tilkanrannassa) keskustelin mm etätöistä, kertoili miehensäkkin jääneen etätöihin, it-alan virtuoosi Helsingin pelastuslaitoksella, siis ovat molemmat etätöissä 100%:sti.
  Minäpä heitin ajatuksen, muuttakaa maalle, sain selvityksen asian lähes mahdottomuudesta; 4g yhteydet kun eivät mahdollista kummankaan tapauksessa maalle muuttoa, lienee sama, josta Kyuu:kin mainitsi.
  On tuossa maallemuutossa muitakin vaikeuksia, esim kesämökin muuttaminen vakinaiseksi asunnoksi voi tulla yllättävänkin kalliiksi. Toisaalta, jos kiinteistö on ollut asuntokäytössä, kustannustaso muotoutuu täysin omien halujen mukaan.
  Lopuksi mainitsi tyttäreni; eikä meillä maallemuuttohalujakaan oikeasti ole.
  Niinpä niin, eivät kaikki suinkaan halua maalla elää.

 7. Vielä tyttäreni kertoili myöskin etätyöläistä rasittavasta uudesta ilmiöstä.
  Etätyöpaikan kun ei tarvitse sijaita välttämättä Suomessa, seurauksena siitä on ilmennyt muutamia tapauksia, että työpaikka onkin siirtynyt esim Balttiaan, kyse on ollut siitä, että työnantaja on taloudellisista syistä poistanut palkanluonteisia erilliskorvauksia ja kun työntekijä ei ole suostunut, tehtävää on muutettu ja tilalle on tullut toinen henkilö esim Balttiasta, kyseessä kun ovat olleet tehtäväkohtaiset lisät.

 8. Mistähän mahtaa johtua, kun tällekin blogille ja monelle muulle olen parin päivän aikana kirjoitellut kommentteja, yksikän ei tunnu tulevan perille. Muuten netti toimii ihan normaalisti, mutta tämä sivusto ei, jos ei sitten blogin kirjoittaja niitä poista. Minä vaan en tunnista siihen mitään syytä.

  Mennään asiaan, tuota maahanmuuttoa minä olen jo monta vuotta ennustanut, näilläkin blogeilla. Viimeksi taisin sanoa, että kyllä palvelut tulevat ihmisten perässä, jos eivät sitten ihan samaan aikaan.Nettiyhteydet on iso puute ja jo niiden hitaus, kumma kun operaattoreita ei kiinnosta rakentaa verkkoa kuntoon. Tosin niitäkin ajan tulee myötä kuten meillä, nyt pitäisi tulla ensi kuun aikana uusi valokuitu seinään asti ihan eri operaattorin toimesta ja Telia jää unohduksiin. Näiltä isoilta yrityksiltä pyydettiin tarjouksia koko kunnan alueelle, eipä vaan kiinostanut tehdä edes tarjousta.

Kommentoi