Nyt se tuli, nimttäin se kaukoputki.

 

 

tuli nimittäin se tilaamani kaukoputki. Oli se kasaaminenkin melkoinen  projekti, ohjeet kyllä melko hyvät; silti kasaan sain.

Nyt vaan odottelen iltapäivää kun tuo aurinko asettuu tarkoitukseeni nähden hyvin.

Painavahan tuo romisko oli, yli 12 kg, pala kerrallaan sen sitten purkailin ja kasasin.

Toinen osio oli käyttöön opettelu.

Tulihan siitäkin jotain mutta saas nähdä.

12 vastausta artikkeliin “Nyt se tuli, nimttäin se kaukoputki.”

  1. Nyt sitten seuraan luonnon ihmeitä tuolla kun näkee melkoiselta matkalta niitäkin joita ei helpolla pääse lähelle terv tepivaari

  2. Paljon tehokkaampi kuin kiikari. Aiotko katsella tähtiä vai asuuko naapurissa kauniita naisia? Paljonko tuo suurentaa?

  3. Eipä ole kaukoputkesta apua kun ei ole näköyhteyttä ”naapureihin”.
    Suurennos on minun käyttööni riittävä, pienin 16x ja suurin 269x. Tämä putkeni on ns ”riisuttu malli”, ei moottoroitua jalustaa, ei kännykkäadapteria, yms. Lisälaitteina saa sitten kyllä lähes kaikkea.

  4. Uskomattoman erikoinen kehitys on monen valmistajan/-tuttajan osalta se, että tämmöinen ”riisuttu malli”, aika usein on optisesti yhtä toimiva malli kuin jopa 500€ kalliimpi saman yhtiön perusmalli.
    Oikeastaan optiikka on pääsääntöisesti samantyyppistä mutta ”päälleliimatut” lisähilpekkeet nostavat helposti yli mainitsemani verran hintaa.
    Omaan tarpeeseensa sitten voi ostaa näitä, ehkä tarpeelliseksi tuntemiaan.
    Yksi elementti on tarpeeksi tukeva jalusta (alumiini ei pääsääntöisesti kelpaa), näitä tietokoneohjelmia en kaipaa jos en moottoroitua jalustaakaan (lisää painoa).
    Minä kun keskityn ensisijaisesti luonnon tarkkailuun; ostokseni näyttäisi täyttävän liki toiveeni. Erilaisia ”kakkuloita” ilmeisesti joutunen osteskelemaan.
    Tähän asti olen melkoisen tyytyväinen ostokseeni.

  5. Onhan se komea ja vielä painavakin, ei 12kg kovin pitkälle viitsi raahata. Onko siinä sitten vielä jalustakin erikseen.

    Kannattaa myös muistaa, että linssien heijastukset näkyvät auringon sopivasti paistaessa todella kauas. Silloin naapuri, tai joku muu saattaa luulla, että häntä katsellaan salaa. Siitä sitten onkin aika kovat tuomiot, parhaimmillaan vuosi pakollista istumista.

  6. Tulihan sitä selkeätä taivasta sitten yön myötä. Tällä hetkellä tuo Venus näkyy melko kirkkaana.
    Kyllä se punapistetähtäin tuossa putken päässä on hyvin toimiva ja näinkin vaatimaton putken halkaisija kuin 114 mm ja valonkeruukyky 160, 20 mm okulaarilla, mahdollistavat jo tähtitaivaankin tarkastelua melko mukavasti.
    Tuossa tunti sitten Venus oli tuolla eteläisellä taivaalla, upea näkyhän tuo, herätti sitten ajatusta, josko tuon kännykkäadapterin hankkisi, saisi kuvia taivaalta ja maakohteissakin tuo 9 mm okulaari tuntuu käypäiseltä.
    Täytyy katsastella, kuinka syvään suohon noiden lisälaitteiden kanssa joutuukaan.

  7. Tulihan sitä vietettyä liki pari tuntia taivasta tiiraillen siitä kolmen tietämistä alkaen. Pilvetön taivas; kuu, mars ja venus näkyvät nyt tosi kirkkaina, muutaman tähtisumunkin tunnistin.
    Taas tuli mieleeni tuo adapterin hankinta … taidan kuitenkin keskittyä sittenkin noihin laadukkaisiin okulaareihin, ne kun ovat kaukoputken ehdoton ydin.
    Minulla kun on mahdollisuus avata yläkerran ikkuna, siten saan katselutilaa ihan tuonne etelä – luoteiselle taivaalle.

  8. Minä heitin kaukoputkellani vesilintua, kun sillä ei pysynyt tähtien liikkeiden mukana ja, jopa yhden etsintä teki tuskaa. Ja, kun vielä silmät ovat täysin eri paria.
    Sen pitäisi olla katsottavissa molemmilla silmillä yht´aikaa kuin kiikarilla ja näkökenttä säädettynä teräväksi molemmille erikseen.
    Tehokkailla kiikareillakin jalustalla tuettuna taivas avautuu uskomattomalla tavalla.

    1. Kyllä minun putkellani katsotaan ainoastaan yhteen okulaariin, kummalla silmällä haluaa.
      Tuosta kaukoputken ”anatomiasta”; optiikaltaan melko hyvän putken saa jo muutamalla satasella. Sitten alkaakin tuo ”kilpavarustelu”; heti alkuunsa valmistajat alkavat jalustasta, ainut oikea tripodi on teräsrakenteinen. Sitten tulee tuo suunnattavuus, ekvatoriaalinen säätö sopii minulle.
      Taas kun mennään aivan huippujalustoihin seurantamoottoreineen + yms, päästään helposti tuhanteen euroon/jalusta. Minulle riittää tuo mainitsemani ekvatoriaalinen, jalusta vain putkea siirtämällä on aivan liian alkeellinen.
      Okulaari, yleensä alle tuhannen euron paketeissa on vain yksi tai kaksi halpaa okulaaria, joilla pääsääntöisesti ei tee mitään. Laadukas okulaari sitten maksaa satasesta kolmeen ja zoomattava liki puolet lisää.
      Minun pakettiini tuli Celestronin putki ja teräsjalusta; pari erilaista okulaaria tulinkin jo hankkineeksi. Vaan se nälkä näissä hommissa kasvaa näköjään syödessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *