Optimaalinen savustin.

Kaikenlaisilla laitteilla on tullut savusteltua.

Ohessa nykyinen kalustoni. Laitteisto muodostuu savugeneraattorista ja se yhdistettynä yhdysputken kautta itse savukaappiin. Savukaapissa sijaitsee lämpövastus ja näinollen laitteistolla voi samoin varustein myöskin kylmäsavustaa. Savukaappiosan tilavuus on 70l.

Olen tutkiskellut yli sata vuotta vanhoja savustuslaitteita, todetakseni ainoastaan, että peruslaitteisto ympäri maailman on samalla systeemillä toimiva ja on oikeastaan aina ollut.

Elektroniikka ja ylipäätään sähkötekniikka on tuonut kaappeihin säädettävät sähkövastukset, savunkehittimeen syöttöruuvin, joka työntää polttoalustalle savustuspurua. Savu siirtyy painovoimaisesti savukaappiin, siis savustus alkaa toimia niin kauan kuin purua riittää säiliössä; yleensä n 8 tuntia.

Viimeiset 30 vuotta on sitten näitä erilaisia savustinkaappeja ja savustusputkia ilmaantunut markkinoille; halpoja toteutuksia, joissa PAH-yhdisteitä syntyy mittavasti.

Ensimmäisen savustuslaitteeni tein kuvaamallani systeemillä Masutin petroolitynnyristä, savukanava tiilestä; toimihan se mutta vaati jatkuvaa läsnäoloa.

Vanhimman suomalaisen kuvan olen löytänyt viimevuosisadan alkupuolella Aug Mäkeläisen kirjoittamasta Kalastajan kirjasta. Mäkeläinen toimi Mustialan Kuninkaankartanon kalastusmestarina 1910 – 1956. Kirja on kirjoitettu 19167.

Otsikko oli optimaalinen savustin; itseasiassa keksitty varmaan satoja vuosia sitten. Noita kansainvälisiä kuvia savustimista kun olen selaillut; valtaosa toimii juuri artikkelikuvan tyyppisellä rakenteella. Eroja lienee ehkä vain tuossa elektronisessa varustelussa.

Yhtä tärkeä lähes tuossa savustuksen onnistumisessa on savustajan kokemus savustuksesta ja sitä ei hankita kyllä kymmenessäkään vuodessa.

One Reply to “Optimaalinen savustin.”

Kommentoi