Saara leipoo.

Näinhän se meidän emäntä taiteili ja maistuvaa. Ruispuolukkasurvoksella täytettyjä karjalanpiiraita; on muuten ja mielestäni maailman paras karjalanpiirakkaversio ja perinteinen.

Moni sekoittaa tämän kainuulaiseen rönttöseen; rönttösen ulkonäkö on hieman samanlainen mutta täyte koostuu imelletystä perunasta ja  puolukkahillosta; oikein maukas tämä kainuulainenkin perinneleivonnainen.

Puolukkahillo on sokerin kanssa säilötty mutta puolukkasurvokseen ei lisätä sokeria ja teollinen puolukkahillo ei minulle  maistu, vaan puolukkapiiras kyllä maistuu.

4 Replies to “Saara leipoo.”

 1. Enpä ole ennen tämmöstä karjalanpiirakkaa nähnyt. On sinulla mainio emäntä. Aika jännä, että just eilen mietin karjalanpiiraasta kirjoittavani päiväkirjaani. Kypsyttelen sitä vielä.

  1. Kannattaa tehdä kirja niistä ruoka-aiheista, jotka kiinnostavat. Minä tein sellaisen, mutta laajasti erilaisista ruokaherkuista viineineen. Mukana olivat alan harrastaja Anja Heikkiä Hollolasta ja huippukokki Heikki Valtanen Lahdesta.
   Anjan erikoisalue oli kotiherkut niin kuin minullakin. Huippukokki kaimalla taas sovelletut ravintolaherkut ja viinien valinta. Oli myynnissäkin laajasti ml. Akateeminen. Ei ruokakirjalla tiliä tehdä, koska alan kirjatarjonta on valtava.
   Ruokakirjojen yksi tärkeimmistä asioista on tietenkin itse asia eli reseptit selkokielisinä, mutta korkeatasoiset kuvat ja hyvä taitto.
   Oikeastaan kaikista tärkein projektissa oli se ruoanlaitto porukassa, maistelu- erityisesti juomat laajasti. Huh-huijaa, kun oli mukavaa ja masu täynnä.

 2. Älähän Hannu liiallisen perusteellisesti kypsyttele; olisi mukavaa lueskella aiheesta monenlaisia mielipiteitä.
  Karjalanpiirakka sekä yhdistää, että jakaa suomalaisia, vähän kuin kalakukko/vastaavat.

  1. Kadehdin avoimesti niitä hyväosaisia joiden emännät osaavat leipoa erilaisia piiraita. Samoin heitä jotka asuvat Itä-Suomessa tai maissa joissa on rikas ja elävä piirakkaperinne. Itse osataan ja kaupoista sekä kuppiloista voi ostaa monimuotoisia piirakoita, perinteisillä ja myös mielikuvitusrikkailla täyttteillä siunattuja.
   Täällä länsirannikolla ei juuri muuta ole tarjolla kuin muodoltaan karjalanpiirakan näköisiä hajuttomia ja mauttomia leivonnaisia.

Kommentoi