Tähtitaivaalla tapahtuu.

Mielenkiintoinen ilmiö tähtitaivaalla juuri tähän ajankohtaan sopien.

Ip klo 16.00 eteenpäin etelä-lounaisella taivaanrannalla näkyy mielenkiintoinen ilmiö; saturnus ja jupiter ovat maasta katsoen lähes samalla linjalla, muodostaen melkoisen kirkkaan tähden.

Puolen yön aikoihin tähti on jo melkoisen korkealla. Tuo tähti on niin kirkas, että esim saturnuksen kuutkin näkee ihan tavallisella kiikarillakin, minun kohdallani 10×50 kiikarilla.

Muutamia lähes pilvettömiä alueita kun tähtitaivaalla on ollut, putkineni olen silloin ollut asemissa. Upea näkymä.

Joulun ihme ei ole totta: Betlehemin tähti ei ollut tähti – Tiede | HS.fi

Edellisen kerran planeetat ovat olleet yhtä lähellä toisiaan v 1220 ja seuraava kerta on v 2080, siis ei ihan jokavuotinen näytelmä.

 

4 vastausta artikkeliin “Tähtitaivaalla tapahtuu.”

  1. Tulisi vaan pilvetöntä niin näkyisi.
    Mahdotonta sanoa onko tuo ilmiö ”Beetlehemin tähti”. Koko joulukertomusta on pidetty myös myyttinä. Siinä kyllä esiintyy historiallisia henkilöitä, keisari Augustus ja Herodes sekä Kyrenius, mutta historioitsijat eivät ole saaneet heitä sopimaan samaan aikaan. Mene tiedä, toisaalta jotkut epäilevät kaikkea, toisaalta kuka tuo tuntuu legendan tapaiselta tähtineen ja enkeleineen.

  2. Valitettavasti näillä seuduilla oli kaikkiin suuntiin yhtä tasaisen harmaata ja vesitihkuista, ei toivoakaan nähdä mitään.

  3. Meillä oli eilisillan alussa hieman taivaalla selkeitäkin paikkoja ja planeetat näkyivät liki tunnin verran. Katselin 55×65 putkella.

  4. Tänään näyttäisi tähtitaivas melko puhtaalta, aion hyödyntää jo iltapäivästä. 29.12. sitten planeetat (jupiter ja saturnus) ovat sitten jo erillään.

Kommentoi