Todellinen kotikeittiön yleistyöväline.

Tämmöiset kokin atulat ovat kotikeittiössä uskomattoman monikäyttöiset välineet eivätkä edes kalliit.

Atuloilla pystyt kääntelemään pihvejä, lettuja, nostelemaan friteerattavia paloja öljyyn ja taas lävikölle.

Salaatin sekoittamisessa aivan oivallinen työkalu.

Pihvien paiston loppuvaiheessa atuloilla on helppo nostella esim valkosipulin viipaleet pihville, kuin myöskin rosmariinin oksat.

Minulla on käytössä Heirolin 40cm pitkät atulat; mielestäni juuri sopivan kokoiset.

7 Replies to “Todellinen kotikeittiön yleistyöväline.”

 1. Noi mitkään atulat ole. Kaksi littanassa olevaa kupariputkea. Ei meitä huijata.

 2. Itse en haluaisi ostaa tässä elämässä juuri mitään, en etenkään keittiökalua. Vanhemmastakin kalustosta, jonka hankkimiseen on mennyt liian paljon mania, en kerkiä päästä eroon. Roskiin heitto ja muu hyödyntä jää pesänselvittäjän tehtäväksi, jonka toteutumiseen ei montaa vuosikymmentä mene.

  Sairaalassa, missä nyt viipyilen jatkotoimenpiteitä odotellen, on varsin mielenkiintoinen ruokailutyökalusto. Voi olla, että paremmat kalut on pöllitty tai että nykyisillä on jokin museoarvo. Veistä, jossa ei ole valmistajan merkkiä, voitaisiin käyttää maan kaivamiseen. Samaa linjaa on myös lusikka, muistaakseni merkinnällä JAY Spain (muistaakseni). Ajatukseni rientävät Espanjan sisällissodan rintamille 1930-luvulla.

 3. Mainoksissa nykyinen JAY:n tuotanto on Sorsakoskeen / Hackmaniin rinnastettavaa.
  Tuskasta parkaisten olen romuttanut pois jäänteet Sorsakosken (?) ”työkalustosta”. Veitsissä ja haarukoissa oli alumiiniset syöpyneet kädensijat ja teräosat, joissa luki ”ruostumaton”. Olisin kiinnostunut valmistusajankohdasta. Ikä ehkä satakin vuotta. Retkilläni pidin käytössä.

 4. Aika kauaksihan tämä meni avauksesta. Toisaalta, tulipahan tuossa, joskin sekaisesti suomalaista teollisuushistoriaakin. Sorsakosken nielaisi aikanaan Kauppahuone Hackman, jonka sittemmin kansainväliset rahoitusyhtiöt vuorostaan ostivat, sittemmin Fiskars-konserni yhdessä Iittalan kanssa.
  Heirol taas on kaarinalainen perheyritys, joka hankkii mm Italiasta keittiöiden pienkalustoa.
  Kommentissa mainittu JAY taas ei viittaa oikeastaan mihinkään avauksessa mainittuihin asioihin.

 5. Kommntissani ei ollut mitään sekaista, kuten huomaat lähemmin tarkastellen, vaan hajahuomioita keittiövälineistöstä. Hyvä, kun annoit lisätietoja.
  JAY lienee nykyään merkittävä ruokailuvälineistön tuottaja. Tällä tietsikalla en osaa linkata sivulle. Täällä käyttämäni JAY:n kalusto on ”puuttuva lenkki” tämän vuosisadan ja kivikauden välillä.

Kommentoi