Tummuvat silmälasit.

Olen jo muutaman kymmenen vuotta käyttänyt ns fotokromaarttisia laseja. En yhtään pidä siitä, että pitäisi kuljetella ja pitää kaksia laseja.

Tuolla järvellä tuo aaltovälke on vihonviimeinen kirkkaalla auringonpaisteella.

Siksi aikanaan hankin tämmöiset tummuvat lasit. Aivan uskomattoman hyvät nykytekniikalla toteutettuna, kaiken lisäksi toimivat nykyisin autoa ajaessakin, siis auton lasin takana, ennen ei näin ollut..

Asialle tulin heränneeksi tänään kun aurinko helottaa tosi kirkkaasti ja kun uutiskissakin  varoiteltiin otsonikadosta.

Tämä siis toinen avaukseni tänään, ei yleensä kuulu tapoihini.

10 Replies to “Tummuvat silmälasit.”

 1. Ovat aivan ehdottomat vaikka toki itsellä on myös erkiseen aurinkolasit vahvuuksilla.

 2. Minäkin olen vuosikausia käyttänyt tummuvia silmälaseja. Ne ovat olleet erinomaisen käytännölliset esim. takavuosina paljonkin Välimeren maissa etelän kirkkaassa auringonvalossa liikkuessani.

  Pikku hiljaa havahduin ihmettelemään kun raitiovaunussa matkustaessani tapahtui hyvin usein että kaikenikäiset kanssamatkustajat auliisti tarjosivat minulle istumapaikkaansa täydessä vaunussa. En mielestäni ollut vielä mainittavan vanha enkä habitukseltani raihnaskaan.

  Kauan se kesti mutta lopulta luulen keksineeni syyn. Silmälasini olivat tummentuneet odottaessani vaunua pysäkillä kirkkaassa valossa ja tummennus ei tietenkään ollut hälvennyt heti vaunuun astuessani. Paikkaa tarjonneet kohteliaat kanssamatkustajat luulivat minun olevan mustia laseja käyttävä näkövammainen.

  Turhauduin tästä ja tunsin itseni petkuttajaksi niin paljon että seuraaviin silmälaseihini – näihin nykyisiin – en enää tummenemista ottanut. No niin, tätä olen jo ehtinyt katua. Seuraavat lasini ovat taas tummenevat.

 3. Kehitys noiden fotokromaattien kohdalla on viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalla ollut ällistyttävän nopeaa. Esim kovapinnoitetut fotokromaattiset muovilinssit; kevyitä ja kestäviä.

 4. Minun parhaat ovat oikean vahvuiset silmälasit päässä aina ja niiden päälle peittävät tummat erilliset aurinkolasit. Toimivat kaikkialla, missä tarvitaan. Hinta n. 60 €.

  1. Ei mitään klipsejä, vaan oikeat isot aurinkolasit, jotka pannaan koko kalustuksen päälle nopeasti ja peittävät silmälasit sankoineen. Voi niitä käyttää pelkästäänkin, mutta kun oikeat vahvudet puuttuvat. Minulla on.liian monet rillit hajonneet, joten en missään nimessä sijoita enempää.

 5. Minulla ei ole vielä tähän ikään mennessä minkäänlaisia silmälaseja ollut. Joskus olen yrittänyt pitää aurinkolaseja, kovasti vaan huonolla menestyksellä.

Kommentoi