Tymoli.

Näin korona-aikaan olen lievästi kummastellut, ettei ole mitään huomiota kiinnitetty sellaisiin öljykasveihin kuin esim meillä villinäkin esiintyvästä kangasajuruohosta valmistettuihin vahvasti antioksidanttisiin ja tulehduksia estäviin ja helpottaviin tuotteihin.

Vahvin tymolia sisältävä kasvi on maustekasvina käytetty timjami, välimerellinen maustekasvi. Saatavissa yrttiruukuissa läpi vuoden  mm marketeista.

Käytän sitä paljon yrttinä, siis mausteena ja pari kertaa päivässä pureksin pienen nipun Timjamia, kesäisin saan sitä ”ryytimaastani”, talvisin  purkista, siis kukkapurkista. Meillä kun sitä kasvaa sisätiloissa, kuin kukkasina.

Kevään tullen siirrän purkit ulkotilaan.

Timjami tuoreena pureksittuna on Välimeren maissa tunnettu vuosituhannet rohtoyrttinä.

7 vastausta artikkeliin “Tymoli.”

  1. Ehkä huomiota ei ole kiinnitetty siksi, että tymoli tehoaa kyllä bakteereihin ja hiivoihin, mutta korona on virus.

  2. Oikeastaan käsittääkseni se menee niin, että bakteerit ja hiivat heikentävät vastustuskykyä ja samalla altistuminen virukselle kasvaa.
    Olenkohan käsittänyt oikein?

    1. Kalle, immuniteetti on varsin monimutkainen ja monitahoinen kokonaisuus, jossa on lukuisia vaikuttajia.

      Lähtökohtaisesti bakteerit luovat vastustuskykymme ja onneksi tähän on havahduttu uudelleen, kun välillä varsinkin lapsien kohdalla oltiin aivan ylihygieenisia.

      Usein miten on kuitenkin niin, että virus heikentää vastustuskykyä joka mahdollistaa bakteerien kasvun ja lisääntymisen ja juuri tästä syystä myös sairaalaan joutuneita koronapotilaita saatetaan hoitaa antibiooteilla syynä viruksen seurauksena muodostunut oheissairaus.

      Vilustuminen on hyvä esimerkki siitä miten kylmettymisen seuraksena elimistöön muodostunut stressitila alentaa vastustuskykyä ja altistaa ns.flunssavirukselle, vilustuminen itsessään ei ole sairaus.

      Immuniteetti on kuitenkin kuten sanoin monimutkainen kokonaisuus:

      https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01150

  3. Varmasti noin tuo menee. Minä kun en ole minkäänlainen asiantuntija.
    Vedin vain tuommoisen omakohtaisen flunssan vastustamisesta juontuvan käsitykseni.
    Minulla kun on melko vahva usko esim antioksidantteihin luonnosta, kansanparannuskeinoista jne. Mikään erityisuskovainen en ole,
    Valmistan, kuten olen kertonutkin, ihovoidetta, aikanaan myin sitä tassurasvana, ”sopii taluttimen molempiin päihin”, kuusenpihkaa, mehiläisvahaa, kasviöljyä ja kalendulauutetta, omien ja muutamien muidenkin mukaan tehokas.
    Maksuvalmiutta vain ei tuntunut löytyvän, joten nykyisin sitä teen itselleni ja muutamille tuttavilleni.

    1. En yhtään vähättele luonnontuotteita, tosiasihan on, että iso osa nykyisistä lääkkeistä pohjautuu alunalkaen luonnosta löydettyihin aineosiin (Penicillium chrysogenum-homesieni)ja onhan ihmiset parantaneet ( myös parantuneet) itseään luonnontuotteilla jo paljon ennen kuin ensimmäistäkään pilleriä keksitty.

      On myös niin, että ravinnolla on valtava vaikutus immuniteettiin ja luonnostahan löytyy juuri esim. antioksidantteja ja paljon paljon muuta.

  4. No, minä en ole saanut timjamia ylivuotiseksi; aina olen sen laittanut syksyisin ruukkuun ja sisälle; rosmariini meillä tuntuu olevan ylivuotinen; nytkin jo versoaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *