Villasukat.

Käsityö on kulttuuriperintöä, joka säilyy vain vaalimalla – Uudesti syntynyt villasukka todistaa perinnön elävyydestä

Aamun uutisointia.

Villasukan kerrotaan palanneen muotiin. Minä olen sitten ollut muotitietoinen jo kymmeniä vuosia; syys- ja talvisaikaan en muuta käytäkkään kuin vaimon neulomia villasukkia.

Eipä tulisi mieleenkään vetää jotain tehdastekoista sukkaa jalkaani.

Siksi vanhoillinen olen, että rekikoirayrittäjänä vielä käytin flanellisia jalkarättejä; maailman paras ”eräsukka”, kuivuu nuotion loisteessa puolessa tunnissa kuivaksi.

Mutta se villasukka, se on maailman paras kylmän ajan sukka; ei hikoa, sillä pärjää parikin päivää vaihtamatta, mikä teollinen sukka tähän pystyy.

12 vastausta artikkeliin “Villasukat.”

 1. Se tuo villasukka on sitten mitä parhain sukka. Minulla ei sukkallatikossa montaakaan paria teollisia sukkia ole.
  Vapusta syyskuuhun olen aina kulkenut ilman sukkia ja jatkunee.

 2. Minulla on nytkin, tai paremmin kun menen ulos villasukat. En saa pidettyä paljaassa jalassa, aina on ohuet sukat alla. Kyllä niitä tuolla kaapissa odottaa,ehtopuhteella vaimon kutomia . Taitaa olla vielä äitimuorinkin kutomia, hän niitä paljon kutoi, kun ei enää loppumetreillä oikein muuta pystynyt tekemään. Ne muuten ovat omista ”pässin pökkimistä” langoista kudottuja.

  1. Ehkä se on tapa ja jonkinverran villasukka pistelee. Minä käytän kesälläkin kumisaapasta, ainakin sateella ja alunperin ostan saappaat niin, että niissä on sukillekin tilaa. Näissä nykyajan kevytsaappaissa, joissa on irroitettava vuori en tietenkään villasukkaa käytä. On muuten verraton saapas, ei paina mitään eikä maksa mitään. Minäkin alkuun luulin, etteivät ne myöskään kestä mitään, mutta ovat nyt toista talvikautta käytössä.

   1. Minulla on monta vuotta ollut käytössä Muck-bootsit, neopreenia, teräosa kumitettu. Hyvin ovat kestäneet ajoittain kovaakin käyttöä. Paljaskaan jalka ei niissä hikoa ja lämpimät käyttää.

 3. Villasukka on ehdoton kylmän ajan turva talvisaappaassa. Emäntä meillä on aivan mahdoton niitä kutomaan, hänen mielikseen on usein otettava uudet sukat käyttöön. Villapipojakin kutoo, tuppaavat vaan kutittamaan jos hikoilee, ostinkin juuri alpakanvillalankaa pari kerää ja kudotan eukolla pipon siitä, mielellään se sen tekee, ehkä aluksi marisee kun ostin harmaata lankaa, sanoo varmaan että olisi saanut olla värikkäämpi kun itse muka olen niin harmaa. Jostain luin että alpakankarva olisi lämmin eikä kutita.

  Jalkarätin pitoa olen armeijassa kokeillut, en tullut sinuiksi, olin kai liian hätäinen niitä kietomaan, jäi paljaita paikkoja ja sitten hankaavia kuhmuroita.

  Tekokuituiset sukat talvisaikaan ovat minulle kauhistus, kylmiä ovat ja tuntuu että kiihottavat jalkahikeä ja ehkä aiheuttavat varpaidenväleissä kutinaa ja hilseilyä.

  1. Jostain syystä, opin ja omaksuin jo varusmiespalveluksessa jalkarättien käytön. Minun varusmiesaikanani ei jaettu kuin yksi pari sukkia, rättejä oli kolmet.

 4. Kyllä villasukka on oiva väline myös kesäaikana kumisaappaassa. villasukka kerää kosteuden ja jalka voi hyvin. Ei saapas hierrä.

 5. Olipa vuodenaika mikä hyvänsä villa sukka on aina paras jalalle ei hikoile jalka ja kun ne ovat kuivat et talvella paljon palele eikä riehu mitkään sienet varpaan välissä terv tepivaari

Kommentoi