Sosialismi ja kapitalismi ihmisten elämää sotkemassa.

Niin, elämme kapitalismissa, jota jo 103 vuotta on yritetty muuttaa oikeudenmukaisemmaksi yhteiskunnaksi, sosialismiksi.

On onnistuttu ja epäonnistuttu.

Yksityiseen omistukseen perustuvaa yhteiskuntamallia on ollut olemassa muutamia tuhansia vuosia.

Sosialismia, jonka tuotanto perustuu yhteiskunnalliseen omistukseen on ollut tuo 103 vuotta.

Lähtien Venäjältä 1917 lokakuusta.

Yksityiseen omistukseen perustuva yhteiskuntamalli on pitänyt pintansa, on kyennyt uusiutumaan siinä määrin, että on pystynyt väkivalloin puolustamaan omaa sekä etuaan että myös puuttumaan kovin kovakouraisesti sosialismin leviämisen estämiseen, että sosialismi on aika pahastikin häviöllä.

Kapitalismi on myös onnistunut omassa propagandassaan paremmin kuin sosialistinen propaganda.

Ja etenkin nyt, tänään, kun sosialistinen leiri saatiin murskattua -80 luvun lopulta lähtien.

Muutama sosialismin saareke pitää pintansa, joista suurin ja mahtavin on Kiina.

Kiina otti Leninin tärkeät pari askelta taakse. Ja tulee onnistumaan.

Sosialismi tarvitsee myös kapitalismia, kehittyäkseen.

Kapitalismia ei voi ohittaa, eikä oikaista. Sosialismi syntyy vain ja ainoastaan  kapitalismista.

Sosialismi on sekä syy että seuraus kapitalismista.

Sosialismi on kehityksen yksi vaihe yhteiskunnan kehittymisessä korkeampaan vaiheeseen, kohti todellista yhteisöllisyyttä. Ilman mitään omistusta, omistamista, tai edes rahaa, puhumattakaan valtiosta.

Siihen on pitkä matka.

Ensin yhteiskunnan on kehityttävä pois kapitalismista, joka on nykyisen kehityksen tärkeä ja korkein vaihe, kohti yhteiskunnallista omistusta.

Se tekee kipeää.

Korona tuskin muuttaa maailmaa, tai kapitalismia, mihinkään muuhun kuin kapitalismiin.

Mutta kapitalismin muoto tulee muuttumaan koronan seurauksena. Mihin suuntaan, en voi sanoa.

Kapitalismin, ennen koronaa, pääomat ovat varsin keskittyneet. 8 maailman rikkainta omistaa enemmän kuin yli puolet maailman köyhimmistä. Arvio on, että maailman väkiluku nyt on aika tarkkaan 8 miljardia.

Kapitalismi tietää itsekin, ettei kapitalismi voi toimia, jos pääomat ovat näin keskittyneet.

Kapitalismi tarvitsee säännölliset lamat, noin 7 vuoden välein (kuten on käynyt jo pitkälti 1800 luvun puolelta säännöllisesti). Se on kapitalismin uusjakoa, jotta kapitalismi itsessään toimisi.

Korona tulee jakamaan rajusti pääomia. Miten kapitalismin käy?

Sosialismi ei ole nyt mitenkään vaarallinen vaihtoehto, kun sitä ei juuri ole olemassakaan. Vain saarekkeina.

Mikä neuvoksi?

Meillä ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa!

Sosialismi tai kapitalismi.

Kumpikin järjestelmä on yksityisen omistuksen historian koko taakka harteillaan, sen tuhansien vuosien historiallinen taakka.

Kumpikaan yhteiskuntamalli ei ole suoraan vastaus ihmisen suoraan kehittymiseen, tai yhteiskunnan parempaan kehittymiseen ihmisen paremmalle kehittymiselle.

Uusliberalismi ei ole vastaus yhtään mihinkään. Ei yhtään. Mutta sitä aikakautta me nyt kehittyneessä kapitalismissa elämme.

Se on ihmiskunnan tuhon tie. Se on selvää.

En nyt lähde ruotimaan uusliberalismia, koska se on oma pitkä aiheensa. Yhteiskunnan tulevaisuuden pelastajana tai vastauksena uusliberalismi ei kuitenkaan käy. Sen sanon.

Ihminen, tai yhteiskunta, sen mallit, ole yhtään ainoaa valmista eikä täydellistä, olemassakaan.

Sosialismi, on ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta parempi, vaikkakaan ei kehityksensä takia ainoaksi ja lopulliseksi. Se on vain yksi helmi ihmiskunnan tulevaisuuden ketjussa.

Kapitalismi jääköön. Sitä ei enää tarvita. Jos ihmiskunta haluaa jäädä eloon.

Niin se vain on. Me ihmiset luomme huomisen…se on meidän tehtävä.

27 vastausta artikkeliin “Sosialismi ja kapitalismi ihmisten elämää sotkemassa.”

  1. Juu, kaikki sosialismin/kommunismin nimissä tehdyt kansanmurhathan takaavat, että sosialismi on parempi…

    1. Sosialismin ja kommunismin nimissä on tehty yksi (1) kansanmurha: Pol Potin. SE ”sosialimi” ei ollut tieteellistä, aivan kaikkea muuta.

  2. Järjestelmää joka sotki ja teloitti ihmisiä nykyisen Venäjän alueella vuodesta 1917 vuoteen 1985, kutsuttiin kommunismiksi.

  3. Juu, pyssyt vaan tapetille, vaikka pohdittaisiin yhteiskunta- ja talousjärjestelmiä.

    Se häristä puhuu, joka härillä kyntää.

    1. Kommunismi oli paitsi talousjärjestelmä, myös ihmisten hallintajärjestelmä. Asiat on nähtävä kokonaisuutena. Vuosina 1917 -1950 venäläisen hengenlähtö tapahtui teloituspartion edessä vähäisin perustein. Suomalainen kommari ei tietenkään halua kuulla tästä edes mainintaa.

      1. Avaaja pohtii kapitalismia ja sosialismia. Marxismi on vain yksi sosialismin muoto. Neuvostoliiton kommunismi oli vain marxismin väärenne, jota siellä kutsuttiin marxismi-leninismiksi. Yhdyssanan vulgaarin jälkiosan jäätyä historiaan marxismi saa taas tuoretta elinvoimaa yhteiskunta- ja taloustieteenä sekä filosofiana. Marx harjaa pois kaulukseltaan Leninin hilseen. Kommunisminkin käsitekin puhdistuneena neuvostokommunismista saa taas alkuperäisen merkityksensä Marxin ja Engelsin tarkoittamassa mielessä tavoitteena ja päämääränä – ei keinona ja toimintatapana kuten Lenin sen vesitti. Sosialismi on paljon muuta ja enemmän, puhdasta marxismiakin laajempaa ja monimuotoisempaa Sanottakoon sitä vaikka filosofiaksi mutta uskontoa se ei ole.

    1. Siis ksnsallissosialismi sai suosiota Saksassa, kun yoisen maaiilmansodan jälkeen maassa oli pahempi kurjuus kuin Suomessa. Myös kommunistit yrittivät, kunnes kansamlissosialistit saivat väkivaltaisuuksissa yliotteem

      Hitler kaappasi vallan kansallissosialistisessa liikkeessä väkivaltaisesti ja ymppäsi aatteeseen Ruotsista Uppsalan yliopiston rotutieteen laitoksen opit (joita mielipuolinen RKP kannatti myös Suomessa).

      Hitler halusi myös yhdistää hajanaiset germaanikansat. Saman tapaisia pyrkimyksiä on myös Kiinalla Hong Kongin ja Taiwanin suhteen. Uppsalan yliopiston oppeja Kiina ei tule soveltaman, koska niissä opeissa solvattiin keltaihoisia, kuten suomalaisia.

  4. Saksassa oli pakko kieltää ammattiyhdistysliike, jotta se ei olisi sabotoinut teollisuuden nousua. Samoin oli pakko tehdä myös Italiasa ja samoin tehdään nyt myös Kiinassa.

    Ay:llä on Suomessa pitkät perinteet kehityksen sabotoinnista. Vuoden 1917 lakoista alkaen on ay heitellyt kapuloita rattaisiin. Vastapuolena oli kahden rotukastin politiikkaa ajanut omistavan luokan freudentalistipuolue.
    Isänmaallisilla oli vaikea tehtävä tasapainoilla siinä välissä.

    Sodan jälkeen kommunistit jatkoivat hillumistaan. Hillunta johti siihen, ettei teollisuudella ollut varaa investointeihin. Osa pakeni työttömyyttä Ruotsiin, osa meni siksi, että Ruotsin teollisuudella oli parempi palkanmaksukyky. Samoista syistä virolaiset tulevat nyt Suomeen.

    Kommareiden lakkointoilu johti palkankorotuksiin, jotka oli pakko heti mitätöidä devalvaatioilla, ettei työttömyys olisi tappanut kansaa nälkään. Säästäjät rahoittivat tuon inflaatiorallin, vaikka korot kohosivatkin.

  5. Sosialismi ja kansallissosialismi ovat eri asioita.
    Yhteistä on valtiokeskeisyys.
    Kansallissosialismi on kapitalismin tukema järjestelmä.
    Sosialismi on kommunistien tukema järjestelmä.
    Näillä on vissi ero.
    Mikä se on?
    Kansallissosialismi on valtiokeskeisyyteen perustuva kapitalismin säilyttämiseen perustuva, kapitalistien tukema, kun taas sosialismi on yhteiskunnalliseen omistukseen perustuva järjestelmä, jossa vääryys ei etene varmoin askelin. Vaan palkka juoksee, vaikka töitä ei olisi.

    1. Juu ja puolueen yläluokka rellestää pahemmin kuin kapitalistiporvarit riistäen kansaa mennen tullen.

    2. Matemaattis-joukko-opillisesti kansallissosialismi on sosialismin alalaji.

      Wikipedian mukaan Suomessakin oli itsenäistymisen jälkeen useita kansallissosialistisia liikkeitä, jotka siis olivat kansallissosialistisen aatteen alalajeja.

      Rotuoppi ei tainnut noissa liikkeissä juurikaan juhlia, vaan eriarvoistava rotuoppi oli enemmän freudentalistipuolueen ja Hitleriä ihailevien alaa.

      Tuntomerkkiensä perusteella kiinalainen järjestelmä kuuluu kansallissosialismi – käsitteen alle. Vaikka ”kommunistinen” puolue on vaihtanut aatteensa, se ei ole uskaltanut vaihtaa nimeään, koska kansa on vannonut uskollisuuttaan kommunismille.
      Ei olisi viisasta aiheuttaa levottomuutta rahvaan keskuudessa.

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kansallissosialismi

  6. Koita Huhtala palata reaalimaailmaan. Nliitossa kommunistijohto ja eliitti eleli omissa oloissaan omissa paremmissa asunnoissaan ja kävi omissa kaupoissaan ja sai hoitoa omissa sairaaloissaan. Sama on Kiinassa. Tai Pohjois-Koreassa.

  7. Suomion elänyt ruotsin sorron alla ja sitten vielä venäjän sorron alla. Suomi etsii vielä tasapainoa ja nyt kuitenkin sos huolehtii meistä niin että ajaudumme taoudelliseen ahdinkoon – onko seuraava sitten kapitalisti joka laittaa köyhät kyykkyyn?

  8. https://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Engels

    Friedrich Engels [ ja Karl Marx ]

    Engels oli menestyvän saksalaisen tekstiiliyrittäjän vanhin poika. Hänen isänsä lähetti nuoren Engelsin Englantiin auttamaan Manchesterissä sijaitsevan puuvillatehtaansa hoitamisessa.
    .
    Vuonna 1849 heidät [Engels ja Marx ] karkotettiin Saksasta, eikä jäljellä ollut enää kuin Lontoo. Preussin viranomaiset yrittivät painostaa Englannin viranomaisia karkottamaan miehet Britteinsaarilta todennäköisimmin Yhdysvaltoihin, mutta tuloksetta.
    Engels jatkoi Englannissa puuvillateollisuuden harjoittamista, eläen varsin rikkaasti, mutta nipistäen aina silloin tällöin avustuksia Marxille, joka eli perheineen yli varojensa, kovassa köyhyydessä.

    1. Wikipedian ulkopuolelta voidaan vielä mainita että Karl Marx kärsi kivulloisista peräpukamista.

      1. Kommunismilla on kuulemma sama vaiva.

        Kuinkahan moni Suomen kommari tietää, että Friedrich Engels oli rikkaan perheen kakara.

        1. Niistä kommunisteista, joita Suomessa on, sen todennäköisesti tietävät kaikki.

      2. Kovaa oli elämä Karl Marx ’n perheellä.
        .
        Karl Marx ’n perheelle syntyi seitsemän lasta, joista vain kolme eli teini-ikään asti, Jenny, Laura ja Eleanor.
        ,
        Jenny kuoli syöpään juuri ennen isäänsä. Eleanor Marx teki itsemurhan 1898 . Laura ja hänen miehensä Paul Lafargue tekivät itsemurhan pari vuotta ennen Venäjän vallankumousta. [ lähde: Wikipedia ]

  9. Kommunismi on kuin uskonto. Kukaan ei tiedä mitä se oikeasti tarkoittaa, mutta seuraukset kyllä tunnemme. Kommunismia pyrittiin aikanaan levittämään ympäri maailmaa Neuvostoliitosta ja Kiinasta käsin. Nyt liike on näivettymässä.

  10. Rikkaat rikastuvat aika paljon reilummin taas tämän kriisin myötä, koska he voivat ostaa nyt puoli-ilmaiseksi lisää firmoja.

    Eli siltä osin ei hätää, tilanne tuleem enemään aivan päin helvettiä!

  11. Globalismi on saatanallisin aate tänä päivänä.

    Siihen siältyy ilmakehän häirintä lentoturismin avulla. Häiriityminen aiheuttaa pakolaisuutta.
    Turismi pilaa kulttuurit kautta Telluksen.
    Kaikki kansat altistuvat pandemioille. Nykyinen pandemia aiheuttanee elintarvikepulaa ja ruuan kallistumisen.

    Globalisaatio keskittää omaisuuden harvoihin käsiin.

    Globalisaatio on tehnyt Suomen mepeistä ja kansanedustajista mielipuolia.

  12. No, olihan tuokin melkoinen vuodatus; joskin ennalta-arvattu.
    Tosiasia kuitenkin lienee, että ihmiset lentelevät, kiire kun on, niin siis mihin kiire?
    Päivän uutiskolumnissa asiasta jopa kertoiltiinkin.
    En ole koskaan tuntenut tarvetta mennä lentäen etelänaapuriimme, en edes Kopterlinen aikoihin.
    Minä kerkiän laivalla, oma auto mukana; siinä minun turismini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *