UPM:n Kaipolan tehdas lopetetaan.

Luin Aamulehdestä, joka ilmestyy Pirkanmaalla, jota myös aamuporvariksi kutsutaan, jutun, aika pitkän, siitä, miten UPM:n Kaipolan tehdas lopetetaan, ja jotain myötätuntoa annettiin kyllä Jämsälle, ja työntekijöillekin.

Jutusta jäi kaikki se mielenkiintoinen ja kysymyksiä herättävä pois.

Eli: tuottiko tehdas tappiota, vai liian vähän voittoa?

Siirretäänkö tuotanto muualle? Onko UPM:n johtajan Jussi Pesosen 7 miljoonan vuositulot kohtuullisia…? JNE…

Sain uutisista kuulla, että paperitehtaiden työntekijöiden palkat ovat aivan liian isoja, verrattuna Saksaan.

Mutta ei mainintaa, mikä on tehtaan johtajan palkka, onko se kohtuuton.

Myöskään siitä ei mainittu, miten paljon sijoittajien tuotto on ollut sijoitettuun pääomaan nähden kyseisessä kohteessa. Puhumattakaan sijoittajien tuotto-odotuksista.

Näistä mistään ei valtamedia maininnut yhtään mitään.

Sijoittajat eivät varsinaisesti tee yhtään mitään (eikä varsinkaan tuota mitään). He vain keinottelevat osakkeilla.

Sijoittajia ei kiinnosta itse tuotanto, ei mitä tuotetaan, tai miten tuotetaan. Ei se, onko se moraalista tai moraalitonta. Vain tuotto omalle sijoitetulle pääomalle kiinnostaa.

Suomesta tuotantoa siirretän kaiken aikaa muualle Suomesta.

Vuodesta 1987 lähtien, kun hallitusvastuussa oli Harri Holkerin kokoomushallitus, on Suomesta pääomat kiihtyvään tahtiin lähteneet Suomesta.

Sitä edesauttoi EU:hun liityminen 1995.

Kannattavia tehtaita Suomessa lopetettiin ja siirrettiin halpamaihin.

Pörsseistä tuli sanelijoita koko taloudelle.

Mietin, eikö tuotantolaitokset tuota hyödykkeitä ihmisten tarpeisiin?

Samoin mietin, eikö yhteiskunta ole ja pidäkin olla silloin se sääteliä?

Eikö siten valtio ole se korkein elin tässä säätelyssä?

Siten lopulta mietin, onko sittenkin niin, että yksityiseen omistukseen perustuva kapitalismi onkin yhteentörmäyskurssilla yhteiskunnan demokratian kanssa.

Onko olemassa kahdenlaista demokratiaa?

Kapitalistista demokratiaa ja kansandemokratiaa. On selvää, että ne ovat eri asioita.

Lopetan raporttini tähän, Markku Huhtala, Lempäälä

11 Replies to “UPM:n Kaipolan tehdas lopetetaan.”

 1. Katsotanpa mitä mediassa kerrotaan Kaipolan tehtaan kannattavuudesta ja tuotannon siirtämisestä pois Suomesta.

  **************************************************************************************
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006615784.html

  Asiantuntijat: Nämä UPM:n Pesosen väitteet Kaipolan tehtaan sulkemisesta eivät pidä paikkaansa
  *
  Ymmärtääkseni UPM on kannattava yhtiö eikä Kaipolakaan tappiollinen tehdas ole. UPM:n näkökulmasta se on vain liian vähän kannattava. Nykymaailmassa tällainen pienen omistajajoukon etua ajava toiminta on käsittämätöntä.
  *
  Pesosen kirjoituksen voi tulkita heijastelevan ajattelua, joka on suuryrityksille leimallista. Tämän ajattelun mukaan tuotanto kannattaa aina sijoittaa paikkaan, jossa tuotteen valmistuskustannukset ovat alhaisimmat, koska tällöin katteet paranevat ja voitot suurenevat.

  ****************************************************************************************
  https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006579471.html

  UPM:n tulos heikkeni odotettua vähemmän

  UPM odottaa vertailukelpoisen liikevoiton jäävän tänä vuonna selvästi viimevuotista pienemmäksi
  .
  Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liiketulos ja liikevaihto laskivat selvästi huhti–kesäkuussa, mutta jäivät ennakoitua suuremmiksi.
  UPM odottaa vertailukelpoisen liikevoiton jäävän tänä vuonna selvästi viimevuotista pienemmäksi.

  UPM:n vertailukelpoinen liiketulos laski huhti–kesäkuussa 203 miljoonaan euroon, kun se vuotta aikaisemmin oli 345 miljoonaa euroa. Analyytikot olivat ennustepalvelu Infront Datan keräämässä mediaaniennusteessa ennakoineet 178 miljoonan euron liiketulosta.

  Tulos ennen veroja laski 138 miljoonaan odotetun 300 miljoonasta eurosta, kun odotus oli 144 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos painui 0,19 euroon 0,46 eurosta odotuksen ollessa 0,22 euroa.
  .
  Liikevaihto aleni viidenneksen eli 2077 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 2605 miljoonasta eurosta. Analyytikot odottivat 2020 miljoonan euron liikevaihtoa.

  Liikevaihdon laskuun vaikuttivat tiedotteen mukaan graafisten paperien toimitusten supistuminen sekä sellun ja paperien halpeneminen.

 2. Taito Mikkonen
  Aiemmin mainittiin syyksi Suomen palkkojen korkeus Lasse tiesi, että paperitehtaan kuluista palkkojen osuus on 10%. Kuitenkin paperinhintaan vaikuttaa monien muidenkin tehtävista maksetut palkat, olkoon sitten pienemmät tai suuremmat kuin Kaipolan paperikoneen käyttäjien palkat. Paperin tuotanto alkaa nykyään puuntaimien tuottamisesta ja istutuksesta ja jatkuu taimien vapauttamisella heinikosta, vesakon torjunnalla, ensimmäisellä harvennuksella, josta ei saada myyntituloa. Sitten on vielä metsänhoitoyhdistysten jäsenmaksut, niiden tekemien metsänhoitosuunnitekmien maksut ja mahdolliset tarkastukset sekä aiemmin mhyn metsätalousneuvojan kestitseminen. (”Tietysti sinä tarjoat.”) On vielä sertifiointi, hakuuilmoituksen tekeminen ja hyväksyntä Metsäojitusten ja -teiden teko ja kunnossapito. Lauri Vaaran väitöksen mukaan maataloustraktori on puun medtsässä kuljettamisessa edullisempi kuin varsinainen metsätraktori, jota käytetään siitä huolimatta ja koska se on edullinen vain jyhyillä matkoilla, on oltava tiheä metsäautotie varkko. Sitten tulee puunkuljetus edelleen tehtaalle. Kaikki näihin mainittuihin kuluihin vaikuttavat niistä maksetut tai niihin sisältyvät palkat. (Työmies on palkkansa ansainnut.”) ja herrat vielä suuremmat. Sitten vasta tulee edellisten lisäksi paperitehtaan kustannukset.
  Pitäisi selvittää omien ja kilpailumaiden kustannukset kokonaisuutena, koska se vasta on kilpailukykyyn vaikuttava.
  Huom! En ota kantaa, ovatko palkat liian pieniä tai suuria.

 3. https://www.upm.com/fi/tietoa-meista/medialle/tiedotteet/2019/09/upm-aikoo-vahentaa-paallystamattoman-paperin-tuotantokapasiteettia-varmistaakseen-kilpailukykynsa-euroopassa/

  10.9.2019

  UPM aikoo vähentää päällystämättömän paperin tuotantokapasiteettia varmistaakseen kilpailukykynsä Euroopassa

  UPM suunnittelee sulkevansa pysyvästi SC-paperikoneen Raumalla ja myyvänsä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Grand-Couronnessa, Ranskassa. Suunnitelmien toteutuminen tarkoittaisi, että UPM:n SC-kapasiteetti pienentyisi 265 000 tonnilla ja sanomalehtipaperikapasiteetti 240 000 tonnilla.

  UPM on sitoutunut kannattavuuden ylläpitämiseen ja sopeuttaa aktiivisesti tuotantokapasiteettiaan graafisen paperin kysynnän rakenteellisen laskun mukaisesti. Mainitut paperikoneet ovat tuotesegmenteissään kustannuskilpailukyvyltään UPM:n heikoimpia . Suunnitellut toimenpiteet edistävät yhtiön kokonaiskilpailukykyä ja liiketoiminnan tulosedellytyksiä pitkällä aikavälillä.
  [ jatkuu ..]
  *
  Ote (2):
  UPM Communication Papers
  .
  UPM Communication Papers on maailman johtava graafisten papereiden valmistaja tarjoten laajan paperivalikoiman sekä mainontaan ja julkaisuun että koti- ja toimistokäyttöön. UPM:n erinomaisesti toimivat paperit ja palvelukokonaisuudet tuottavat lisäarvoa asiakkaidemme liiketoiminnalle ja täyttävät samalla vaativat ympäristöllisen ja sosiaalisen ja ympäristövastuun kriteerit.
  .
  UPM Communication Papersin pääkonttori on Saksassa, ja se työllistää noin 8 000 henkilöä.

  Lue lisää UPM Communication Papersista ja sen tuotteista osoitteessa
  http://www.upmpaper.com

 4. UPM:n johdon silmissä ihmiset ovat pelinappuloita pelissä, jossa on tavoitteena voiton maksimointi.

  Kun tavoite on saavutettu, niin sijoittajien osingot ovat mahdollisimman suureet, kuten myös pelin ohjaajien, johtajien, palkat ja edut.

 5. Näin ei varmasti saisi tehdä, mutta esitän hieman ”ilkeän” kommentin, sijoittajana ole iloinen UPM:n päätöksestä sulkea Kaipolan tehdas, mutta samaan aikaan olen tavallisena duunarina surullinen menetyistä työpaikoista.

  Iso joukko ihan meitä tavallisia kuolevaisia voisi kirjoittaa saman kommentin, mutta herättääkö se ajatuksia?

  1. Lisään vielä, että kun puhutaan UPM konsernin voitosta niin eihän sekoiteta sitä yksittäisen esim. Kaipolan tehtaan kannattavuuteen?

   Missä muuten ovat ne Kaipolan kannattavuusluvut, kun se kerran tiedetään, että tehdas on kannattava ja olisi sitä myös tulevaisuudessa?

 6. P puheet on osin todettu paikkaansapitämättömiksi lehtien palstoilta luettuna.
  Paljonko tehtaan pitää tuottaa voittoa koronalamassakin ettei tällaista vastuutonta tehtäisi?
  Totta on yksi asia se ettei ole satsattu tuotekehitykseen.
  Totta on se ettei sanomalehteä paineta ikuisesti Kaipolan paperille.

 7. Ei paineta Kaipolassa, vaan lehti painetaan venäläiselle paperille ja suuri osa on jo pitkään painettukin. Entä Suomen paperihuoltovarmuus, jos se jää venäläisille ja saksalaisille.
  Vessatikin vetävä paremmin jo saksalaista Lidlen Floresin ws-paperia edulliseen hintaan.

 8. Kaipolan tehtaan taloudellisesta tuloksesta näyttää olevan mahdotonta saada tietoa julkisesta mediasta. Väitettä Kaipolan tehtaan tappiollisuudesta ei ainakaan ole tullut silmiini.

  Alla olevan kirjoituksen sisältö vaikuttaa minusta puolueettomalta, vaikka se tuleekin UPM:n sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperien johtajalta.

  *************************************************************************************

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006614565.html

  ”UPM:N Kaipolan paperitehdas suljetaan ulkoisista syistä, kertoi UPM sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperien johtaja Anu Ahola.”

 9. Tällaisessa seurassa suomalaiset kilpailevat kannattavuudessa.

  *************************************************************************************
  https://www.upm.com/fi/liiketoiminnot/tuotantolaitokset/

  UPM tuotantolaitokset

  ************************************************************************************
  https://www.upm.com/fi/liiketoiminnot/tuotantolaitokset/?business=UPM%2BCommunication%2BPapers

  UPM Communication Papers [ sanomalehdet, aikakauslehdet ..]

  Viisi Suomessa (pian neljä)
  Seitsemän Saksassa
  Kaksi Irlannissa
  Yksi (?) USA:ssa [UPM Blandin]

  *

  Suomessa:

  UPM Rauma
  UPM Jokilaakson tehtaat, Jämsänkoski
  UPM Jokilaakson tehtaat, Kaipola
  UPM Kymi, Kouvola [ kaksi tehdasta ]

Kommentoi