Hintojen nousua

Se on hieno juttu kun henkilökortin hinta nousee.

Pitäähän poliisinkin jostakin saada palkkansa, kun kuulemma korona on kovasti vähentänyt heidän tulojansa. Mikäs siinä sitten mennään kansalaisten kukkarolle, kyllä kansa maksaa. Pakkohan siitä on maksaa, kun melkein joka paikkaan joita viranomaiset ja poliisi valvoo, pitää esittää henkilökorttinsa.

Samalla tietysti nousee passien hinta, mutta sille on selvä syynsä ja se, se saakin nousta. Passien hinta nouseekin reilummmin, mutta emme me kaikki mitään passia tarvitsekaan, eikä se matkustaminen niin suotavaa edes ole.

Kaikenlaista se korona teettää, kun nyt on kuulemma suunnitteilla polttoaineiden nousu, nousut jopa reilusti useampia kymmeniä senttejä.

Sitten kun, se korona saadaan ajettua pois maasta, sitten se vasta maksaakin, kun ei voi enää syyttää koronaa ja kuitenkin pitää sen jälkiä siivota. Kaikkea meidän täytyy kestää.

20 vastausta artikkeliin “Hintojen nousua”

 1. Viimeksi en jatkanut henkilökorttia, otin passin. No, nyt ei voi matkustella minnekään

 2. Hyväksyn passin hinnan jos se on hinta minkä passin tekeminen tulee maksamaan tehokkaasti, huolellisesti ja ilman turhaa byrokratiaa tehtynä.

 3. Kaikki hinnat on noussut, ruoankin. Näin pieneläkeläisenä olen joutunut sen toteamaan.

  1. Jos vähävaraisella (hieno sana tuo, ennen sanottiin köyhä) on mökissään suora sähkölämmitys niin sähkön tai paremminkin sen siirtohinnan nousu lienee yksi pahimmista vitsauksilta hänelle

 4. Maita joissa on passi pakollinen onmelkoisen vähän koska euun sisällä normaali oloissa voi matkata henkilö todistuksella mulla ei ole passia lainkaan
  Sen passin käyttö henkkarina on jopa vaikeaa verrattuna henkkariin terv tepivaari

 5. Ei ole minullakaan tällä hetkellä muuta kuin ajokortti. Passi meni vanhaksi , eikä henkilökorttia ole ollutkaan, piti sitä netissä tehdä mutta ei onnistunut. Se on kamalan monimutkainen ja minulla tökkäsi valokuvaan, ei ollut tarpeeksi uutta. Piti keskeyttää ja siellä se nyt odottaa toimenpiteitä…

  1. Pentti, olet vaikeuksissa, kun ei ole voimassa olevaa passia, eikä henkilökorttia.

   Jos tilaat itsellesi vaikka passin, niin et saa sitä noudettua ilman voimassa olevaa passia tai henkilökorttia.

   Minusta passi voisi olla voimassa 10 vuotta ellei esimerkiksi ulkonäkö muutu niin paljon, ettei enää tunne. Itsellä on ulkonäkö pysynyt hyvinkin tarkasti samanlaisena jos katsoo voimassa olevan passin kuvaa ja jo aikoja sitten vanhaksi menneen passin kuvaa.

   1. Juhani, uuden mallin ajokortilla pitäisi saada, ainakin erääseen pankkin pääsin, johon vanhan mallin pahvisella kortilla en päässyt. Enkä minä enää tarvitse passia, kyllä matkat on tullut tehtyä, ainakin EU;n ulkopuolella.

    1. Pykälien mukaan passia ei saa luovuttaa ajokortilla. Jos luovuttaa, niin luovuttaja tekee virheen. Pitää olla nimenomaan voimassa oleva passi tai henkilökortti.

     Tavallisen paketin saa postista ajokortillakin.

 6. ”Ei se joka pyytää….”

  Itsellä on henkilökortti ollut jonkin aikaa. Ajatus oli että olisi voinut käydä Euroopassa vähän matkaa – noh, korona vei siltä paitsi mahdollisuudet, myös rajat. Mutta onpahan kortti. Saapahan sillä sentäs postipaketit noudettua.

 7. Minä sanoin hiukan väärin, kun puhuin pelkästä ajokortista. Ensi vuoden alussa tulee voimaan loputkin vahvan tunnistautumisen käyttäjät. Eli tarvitaan kaksinkertainen tunnistus puhuttaessa sähköisistä maksupalveluista, eli varsin usein verkkokaupoissa.

  Minulla on onneksi pankkitunnukset, ollut jo kauan. Ilman niitä olisinkin kai pulassa, enkä ehkä saisi niitä pankkitunnuksia.

  Tässä Traficomin sivulla on perusteellinen selvitys siitä mitä kaksinkentainen tunnistus on ja mihin sitä tarvitaan. Ei kovinkaan yksinkertaista.

  https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/saantely-ja-valvonta/sahkoinen-tunnistaminen

 8. Nyt on menty jo siihen pelleilyyn, että verkkopankkiinkin kirjautuessani pitää lisätä sinne puhelimeen tullut numerosarja.
  Kun maksan laskuja, joka saakelin laskua varten tulee puhelimeen uusi numerosarja.
  Tämä alkaa risoa todella, kun minä ja muut tavalliset kanalaiset ovat se suuri rikollislauma ja satojen miljoonien rahanpesussa pankit avustavat innokkaasti.
  En todellakaan ymmärrä tätä tekopyhää pelleilyä.

  1. Mulla on vielä perinteinen nordean tunnuslukukortti käytössä, kun käytän verkkopankkia. Sen piti loppua jo kaksi vuotta sitten ja siirtyä mobiilivarmennukseen tai tunnuslukulaitteeseen. No, tuo tunnuslukulaite minulla on pöytälaatikossa, mutta käytän vielä tunnuslukukorttia niin kauan kun se kelpaa. Miksi luopuisin hyvin toimivasta.

   1. Tunnuslukukortti oli ihan hyvä ja se kulki helposti mukana lompakossa. Eikä se ollut hakkeroitavissa kuten puhelin on.

    Virossa identifioituminen tapahtuu henkilökortilla tai mobiili-ID:llä. Henkilökortti on sirukortti ja tietsikalta identifiotaessa tietsikkaan pitää kytkeä kortinlukulaite. Kortin lisäksi on kaksi erilaista ”pin-koodia”, eri tarkoituksiin (lyhyt ja pitkä).

  2. Nordea toimii minulla niin, että avaan läppärin ja kirjaudun Nordean verkkopalvelun. Kirjaan käyttäjätunnuksen ja valitsen tunnuslukusovelluksen, Avaan sovelluksen kännykästä ja painan 4-numeroisen pysyvän pin-koodin. Pankkisivut läppärillä aukeaa heti maksuihin.
   Tai sitten pääsen suoraan kännykällä valmiilla sovelluksella pankkipalveluihin. En kuitenkaan maksa kännykällä mitään. Seuraan vain maksuja.

   Samalla tavalla vahva tunnistautuminen toimii kaikissa paikoissa eli valitsen pankkini, kirjaan käyttäjätunnuksen ja avaan tunnusluvut kännykästä ja painelen pin- koodin. Siinä se.

   Passin uusinta toimii niin, että menet poliisilaitokselle ja maksat passin, kerrot mistä haluat sen noutaa. Saat samalla koodin, minkä otat mukaan auktorisoituun passikuvaamoon, kuvaaja ottaa mörön näköisen kuvan ilman rillejä ja tai rillien kanssa. Lähettää sen sähköisesti lähimmälle poliisiasemalle. Passi tulee ilmoituksella tilattuun paikkaan. Hävität vanhan passin tai leikkaat siitä kulmat pois ..
   Minä noudin se suoraan poliisiaseman asiakaspalvelusta ja luovutin vanhan passin hävitettäväksi.

   Ajokortti on se luottokortin kokoinen muoviläpyskä, joka käy kela-korttinakin. Uusiminen ei vaadi nykyään lääkärikäyntiä. Ennen pääkopan toimivuus, näkö, kuulo ja havaintokyky sekä logiikka testattiin ja, jopa kellonajan viisarien piirustamisella oikeaan kohtaan. Näin terveydenhoitaja kertoi.

 9. Heikki, kyllä vaaditaan se lääkärintodistus 70v ja siitä eteenpäin. Ainakin henkilökorttia netissä haettaessa tarvitaan se valokuvaamon koodi, jonka mukaan poliisi pyytän sen kuvan. Siitähän se juuri jäi minulla kiinni, kun oli kuva liian vanha.

 10. Joku tahtoo kaiken kännykkäänsä ja si´tten on kvaa, jos se hajoaa tai katoaa.
  Minulla se on vain viestiväline eikä pankkipelleilyyn tai maksamiseen tarkoitettu lelu.
  Se, että joka laskulle pitää kirjata erikseen kännystä koodi, on jo sairasta tekopyhyyttä, kun verkkopankkiinkin jo kirjautuessa se koodi pitää laittaa.

  1. Tuo kännykkäkulttuuri ja sen kautta kaikissa asioissa toheltamien on sairasta.
   Se ilmenee vielä junissa, busseissa ja kaupan kassoilla jne.. ajanhukkana, kun joku etsii matkalippuaan viesteistä tai maksaa kassalla paypalilla sähläten kännykällään kassajonossa jonossa ja sitten vielä kirjaten Lidlissä kännykällä asiakkuutensa.
   Anna meidän kaikki kestää.
   Kännykässä on liian paljon luottamuksellista tavaraa, jonka kadotessa hakkerin käsiin sen tietoturvan murtaa hetkessä.

 11. Kyllä minä maksan kaupan kassalla pankkikortilla, se on paljon nopeampi, kun toiset huohottavat niskaan. Puhelin on kätevämpi, jos maksaa laskuja, nekin hoidan useimmin tällä läppärillä. Periaatteessa minulla puhelin on eniten käytössä puhumista varten. Joskus voi lähettää tekstiviestin ja lukea tulleen sähköpostin.

Kommentoi