Jenkkilän rasismi on seuraus, ei syy

Niin sokeaa miestä on vaikea löytää, joka ei myöntäisi Yhdysvalloissa olevan melkoinen ongelma rasismissa ja syrjinnässä. Sen sijaan sen verran sokeita löytyy vino pino, jotka näkevät poliisin harjoittaman rasismin kaiken keskiössä, syynä kaikelle pahalle. Yhdysvaltojen ymmärtämiseksi on luettava lööppiä pidemmälle.

Tuotan Youtubeen Tylsä mies -videosarjaa, jossa käsittelen joka toinen sunnuntai ajankohtaista asiaa laajemmassa kontekstissa. Viime sunnuntaina hieman pidemmän jakson aihe oli Yhdysvaltain sielunelämä. Tämä blogaus on tiivistelmä samasta aiheesta.

Rahan valtaa ei ymmärretä

Kaikki Yhdysvalloissa on kvantifioitavissa dollareilla. Suomessa sanotaan ”kel onni on, se onnen kätkeköön”, kun siellä rahalla pröystäily on kaikki kaikessa. Lainaa on pakko ottaa, sillä luottokelpoisuuden saa vain hankkimalla ison lainataakan. Luottoa annetaan, oli kelpoisuutta tai ei, velkavankeus on vakio. Turhamaisuus ja löyhät luottomarkkinat luovat ihmiskohtaloita. Raha pitää saada millä tavalla vaan, eikä rikollisuus ole lainkaan poissuljettu tapa. Tämä mielenmaisema ohjaa ihmisiä. Hyvänä puolena se toki ohjaa myös laajamittaiseen yrittämisen kulttuuriin.

Jokainen amerikkalainen tietää, että rikkaat eivät maksa veroa ja että maan isoimmat firmat tulevat yhteiskunnalle todella kalliiksi. Nämä firmat eivät maksa veroja, saavat hurjia tukiaisia ja työllistävät lähinnä pohjapalkalla jota on subventoitava. Kansalaiset tietävät tämän kaiken, mutta eivät toimi sitä vastaan, koska he uskovat että voivat itse olla joskus rikkaita. He eivät halua lopettaa riistoa, he haluavat tulla riistäjiksi.

Syrjintää joka suunnassa

Yhdysvallat on vapaiden mahdollisuuksien maa ja se johtaa vahvimman oikeuteen. Mustat ja valkoiset on yksi aihe, jota en lainkaan vähättele. Vaan on maassa miljoonittain nälkäköyhyydessä eläviä valkoisiakin. Joissain paikoissa mustilla on etulyöntiasema, joissain valkoisilla. Alkuperäiskansojen jälkeläiset ovat todella heikoilla monessa päin. Joissain osavaltioissa on vaikea saada leipää pöytään. Jokainen pykälä ja käytäntö on luotu etninen raja mielessä. Mustille on yhdet kriteerit, valkoisille toiset, aasialaisille kolmannet. Koko yhteiskunta perustuu siihen, että etnisyytesi määrittää pelin säännöt. Tasa-arvosta ei ole etäistä käsitystäkään. Mustien ja valkoisten pöydällä oleva skisma on vain oire siitä. Ei syy. Jos syytä ei korjata, oireet palaavat aina uudestaan.

Morgan Freeman sen sanoi, löyhä käännös: Rasismi loppuu sillä, että sinä lakkaat kutsumasta minua mustaksi ja minä lakkaan kutsumasta sinua valkoiseksi. Hän ymmärsi pelin ongelman, lokeroinnin. Ihmisiä ei nähdä ihmisinä. Kulttuurien sulatusuuni on lähinnä kokoelma kulttuurien erillisiä tallelokeroita.

Koulutuksessa voi olla ydin

Usein kuultu näkökulma on, että paljon voisi tapahtua jos Yhdysvalloissa olisi tyydyttävä perusopetus. Peruskoulut ovat siellä kroonisen alirahoitettuja, opettajat alipalkattuja, alikoulutettuja ja aliarvostettuja. Jokainen uusi sukupolvi mitä niistä kouluista valmistuu omaa edellistä huonommat mahdollisuudet tehdä maasta parempi paikka. Maailmasta ei opeteta mitään. He eivät edes tiedä, että esimerkiksi polisiiväkivalta on ollut ongelma muuallakin, ja monissa maissa asiaa on korjattu. He eivät voi ottaa mallia muualta, koska kaikki mitä he tietävät maailmalta tulee Hollywoodista tai sosiaalisesta mediasta. Heillä ei ole valmiuksia tehdä maastaan parempaa.

Yhdysvallat on kaunis maa, jokaisella osavaltiolla tarinansa ja elämyksensä kuultavaksi ja koettavaksi. Se on hieno maa vierailla, eikä mitenkään hirveä paikka asua jos tulotaso on riittävä. Mutta se on sairas maa. Sen maan sairauden perusilmentymiä ovat epätasa-arvo, rahan palvonta, kapeakatseisuus ja tiedevastaisuus. Emme puhu näistä perustason ongelmista, sillä näemme vain yhden umpirasistisen, hullun väkivaltaisen poliisin ja/tai poltetut kaupungit. Me näemme valkoisen mustaa vastaan ja päinvastoin. Teemme todella tyhmästi, jos keskitymme vain siihen.

Zoomatkaamme ulospäin. Ymmärtäkäämme ongelman lähde, jos ei muuta niin omaksi hyväksemme. Mitä enemmän ymmärrämme ongelmista maailmalla, sitä paremmin osaamme välttää niitä täällä.

28 Replies to “Jenkkilän rasismi on seuraus, ei syy”

 1. Minusta näiden mellakoiden takana ja akitaattorina toimii samat saatanalliset voimat, jotka ovat koko nelivuotis kauden Trumpia yrittäneet saada viralta oikeudellisilla toimilla. Mutta pahasti löivät jokaisessa tuomio,-ja oikeusasteessa kirveensä kiveen ja niin tulee käymään myös näiden mellakoiden kohdalla ja Trump jatkaa myös seuraavat neljä vuotta politiikan linjalla, jossa kaikki voimavarat laitetaan peliin Amerikkalaisen työn ja yrittämisen puolustamiseksi ja palauttamiseksi takaisin Yhdysvaltojen maaperälle.

  1. Valitettavasti olen eri mieltä asiasta.
   Trump jyllää kuin norsu posliinikaupassa tietämättä ja erityisesti piittaamatta päätöstensä seurauksista.
   Se näkyy niin maailmankaupassa kuin jenkkilän tilanteessa sekä mellakoiden että koronaseurausten osalta.
   Valitettavasti jenkit valitsivat viimeksi presidentiksi narsistisen ääliön, joka kaikessa pyrkii ajamaan ensin oman bisneksensä etuja amerikkalaisista vähääkään piittaamatta.

 2. ”Mitä enemmän ymmärrämme ongelmista maailmalla, sitä paremmin osaamme välttää niitä täällä.”
  .
  Olemmeko välttämisessä myöhässä?
  .
  Veronkierto on (suurissa) firmoissa ammattimaista. Keinot eivät aina ole edes vaikeita Perustetaan yritys jonnekin halvan verotuksen maahan. Virokin voi kelvata, johon tulot pumpataan erilaislilla toimenpiteillä. Esimerkiksi erilailla valehankinnoilla omasta toisessa maassa olevasta yrityksestä tai ottamalla lainaa omasta ulkomailla olevasta yrityksestä – lainan korko tarkoituksella korkea. Näin tulot siirtyvät Suomen verottajan ulottumattomiin.
  .
  Hyvä veli verkot – niitä kylä riittää. Katselin sattuneesta syystä Tekir Oy :n tietoja. Huomasin usean kyseisen yrityksen vastuuhenkilön toimivat useassa muussakin erityksessä vastuuhenkilöinä. Näin piiri pieni pyörii..
  *
  Ville Haapasalon matkakertomus on mielestäni katsomisen arvoinen. Ville hakee käsitystä amerikkalaisesta unelmasta. Hän saa kysymykseensä useanlaisia vastauksia. Mobile house’ssa asuvalta perheellä on erilainen käsitys amerikkalaisesta unelmasta kuin miljonäärillä.
  .
  https://www.ruutu.fi/ohjelmat/haapasalo-goes-america

  Haapasalo Goes America

 3. Ensimmäinen askel ymmärtää amerikkalaisia on käydä itse paikanpäällä kokemassa ja elämässä sen useassa kohteessa.
  Olen visiteerannut lähinnä itä- ja etelärannikolla useasti ml. suuret kaupungit New York, Miami jne…pitkähköjä jaksojakin.
  USA on rahanvallan kaupunki kaikin mittarein, Ilman setelitukkoa et pääse mihinkään.
  Autot kaduilla, kävelyväylät peitetty autoille. Kerjäläisiä on enemmän kuin koko Tampereen väkiluku, kaikkialla. Huumeet rehottavat katukuvassa.
  Rasismi näkyy edelleen ns. mustien alueina, kiinalaiskortteleissa jne.. Valkoinen saa olla varuillaan syystä, että rasismi on valkoisten orjuuttajien perimää tähän päivään saakka.
  Trumpin Amerikka on sitä vain pahentanut. Kansa on niin lihavaa, että vatsan edellä pitäisi olla lähes kaikilla kottikärry, millä sen jaksaa kantaa. Sairausmäärät, diabetes on räjähtänyt käsiin. Hoitoon et pääse kuin setelitukolla vaikka vain puukolla olisit haavan sormeesi veistänyt. Ulkoinen näyttävä olemus, kampaus ja meikki, kallis auto ja tykki ja iso kassa taskussa sekä sikari suussa on amerikkalaisuuden tavoitteellinen perikuva.

  Amerikkalainen ylivertainen ystävällisyys on naamio, mikä ei tarkoita mitään. Jos tulee kutsu kotiisi, se on vain kohteliaisuus.

  Aseita ja jääpaloilla olevaa cocista saa kaikkialta, mutta olutta täytyy etsiä.

  Obama oli sentään ihminen nykyisen tappavan johtaja-apinan sijasta. Obama sentään yritti ajaa terveydenhuoltoa ja tasa-arvoa pienin askelein. USA on vain niin rahanahneuden polaroima yhteiskunta, ettei muutoksia saada aikaiseksi ilman näitä koronoita tai muuta yhteiskunnallista katastrofia.
  Amerikkalainen ihanne tulee kuolemaan ja nopeammin kuin uskotaankaan. Yhteiskunta tulee mukaan muutokseen olipa poliisit, baseball -fanit, valkoiset järkipäät jopa republikaanien älymystö.

  Nuoret, koulutetut, yhteiskunnallisesti ajattelevat, jopa urheilijat ja taiteilijat etunenässä alkavat muutoksen, johon liittyvä poliisit ja rähinöitsijätkin. Nyt se on alkanut. Ja sitä tukevat Kiina, Venäjä ja Eurooppa käsiään hykerrellen.

  Trumpin tarina tulee olemaan kauhea. Trumpin paras ansio on se, että koko maailma on nyt viimeistään nähnyt amerikkalaisen mädännäisyyden pahimman kuvan äärimmäisine rasismeineen ja omahyväisyyksineen kaikilla tasoilla.

  Siitä on jo kauan kuin siemen hyvästä Amerikasta oli vielä olemassa – Normandian maihinnousu.

 4. Trump on kauhea mies, kauhean maan johtaja. Hän on tehnyt parhaansa, niin kuin vaalipuheissaan on luvannut, siinä ettei vie maataan ulkomaisiin sotiin (Amerikan sotahaukkojen ja asebisneksestä hyötyvien kauhuksi ja liberaalien mielipahaksi), hän on uhonnut estävänsä huumeiden ja laittomien siirtolaisten virtaamisen USA:han Meksikon rajan yli. Ei sellaista pitäisi tehdä. Huumesota voidaan lopettaa ainoastaan laillistamalla huumeet, ainakin miedoimmat huumeet. Lisäksi USA:n eteläisten valtioiden asukkaat ovat tottuneet käyttämään Meksikon rajan yli tulleita laittomia siirtolaisia halpatyövoimana. Kun on laittomasti maassa ei hevin kysele palkankorotusta eikä ylityökorvauksia. Ei tämmöinen vetele. Ei orjakauppa päättynyt vuoteen 1865. kun Amerikan sisällissota päättyi, se vain muutti muotoaan.

  Olen miettinyt minäkin, että onko Trump oikeasti hullu. Kaiken muun lisäksi hän kuvittelee (ilmeisesti) panevansa pisteen ”diilille”, jonka Amerikan vasemmisto ja oikeisto tekivät 1970-luvulla. Silloin Amerikan vasemmisto lanseerasi käsitteen ”poliitinen korrektius”. Tämän seurauksena bisnesmiehet ovat antaneet vasemmiston suorittaa kulttuurimädätystään rauhassa ja vasemmisto on unohtanut työtätekevät ja raskautetut ja keskittynyt valkoisen miehen syyllistämiseen,rasismin torjumiseen, homolobbaukseen, kaikkien vähemmistöjen ankaraan syleilyyn islamin porukkaa myöten (en tosin ymmärrä miten profeetta Muhammedin seuraajat voidaan mieltää vähemmistöksi), jne.
  Koska USA on nykypäivän Rooma, sieltä tulevat niin hyvät kuin huonotkin asiat muuhun maailmaan. Ennen hitaammin, nykyään herkessä.

  Filosofi Hegel puhuu maailmanhengestä ja järjen viekkaudesta. Jos olen ymmärtänyt oikein Hegelin sanoman, tämä maailmanhenki käyttää ihmisten intohimoja hyväkseen ja vie ihmiskuntaa vähä vähältä parempaan suuntaan. Ja tämä maailmanhenki ei välitä vähääkään siitä paljonko tulee ruumiita ja kärsimystä. Joten Aleksanteri suuri, Caesar, Napoleon ja muut myöhemmät miekanheiluttajat uskoivat itse olevansa maaimaa muuttavia suurmiehiä, mutta olivat vain maailmanhengen välikappaleita.
  Hegelin esiin manaama maailmanhenki ei ole Jumala eikä Jumalan vastavoima Saatana (kristinuskon mukaan personoitunut paha). Mikä se sitten on? En tiedä ja väleen olen miettinyt että tiesikö Hegel itsekään. Hegelhän on kiistelty filosofi, kuulemma spekuloinnin mestari, jonka kimppuun mm. Sören Kierkegaard kävi koko ajatusarsenaalinsa voimalla, joka ajatusarsenaali haastaa kaikki maailman syvällismmät ajattelijat.
  Mutta riittäköön tämä, ettei punaisen langan pää katoaisi minulta kokonaan ja etten eksyisi abstraktioiden labyrinttiin. jossa vaanii aina synkkä kaveri nimeltä nihilismi.

  1. Suorastaan rasistinen, äärioikeistolainen tunteenpurkaus, jossa demokraattisilla kaikkien kansalaisten oikeuksien parantamisella pyyhitään persettä Ayn Randin malliin – hävettää lukea tuollaista. Mutta pakko hävetä, kun suomalainen kirjoittaa tällaista. Ai niin, sehän ei ollut peri suomalaisen kirjoitus, vaan perussuomalaisen Ano Turtiaisen heimolaisen.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand

 5. Oikea suunta, mutta kovin myöhään.

  Minnesotan osavaltio nostaa Minneapoliksen poliisilaitosta vastaan syytteen.

  *******************************************************************
  Murha vai tappo?

  Minnesotan lainsäädännössä kolmannen asteen murha tarkoittaa sitä, että henkilö on aiheuttanut toisen kuoleman suunnittelematta. Liittovaltion keskusrikospoliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan.
  [ Lähde Wikipedia]

  ” ..että henkilö on aiheuttanut toisen kuoleman suunnittelematta.”

  Minneapolisin poliisi Derek Chauvin painoi uhrin George Floyd’n kaulaa polvellaan yli kymmenen minuutin ajan. Kun ihmistä kuristetaan kaulasta, hän yleensä kuolee neljässä minuutissa – väitetään. Poliisilla Derek Chauvinilla oli runsaasti aikaa miettiä mitä oli tekemässä. Mielestäni kyseessä oli harkittu teko – murha.

  ******************************************************************
  https://yle.fi/uutiset/3-11381864

  Minnesotan osavaltio nostaa Minneapoliksen poliisilaitosta vastaan syytteen ihmisoikeusrikkomuksesta

  Poliisilaitoksen toimintaa epäillään järjestelmällisestä syrjinnästä ja sen toimintaa tutkitaan 10 vuoden ajalta.

 6. Tuskin amerikkalainen poikkeaa suuresti mitä ihmiset yleensä ovat maailmassa. Vielä muutama kymmen vuotta sitten USA:n väestö koostui afrikkalaistaustaisista orjien jälkeläisistä ja eurooppalaistaustaisista. Jälkimmäiset koostuivat pääosin irlantilaisten, englantilaisten, ranskalaisten, italialaisten ja saksalaisten jälkeläisistä. Mietitäänpä vähän – ovatko eurooppalaiset olleet kaikki kaikenaikaa täysin rikkeettömiä?

  **************************************************************************

  Mustien juopa USA:ssa valkoisia kohtaa on varsin ymmärrettävää.

  Racial segregation in the United States, as a general term, refers to the segregation of facilities, services, and opportunities such as housing, medical care, education, employment, and transportation in the United States along racial lines. The term mainly refers to the legally or socially enforced separation of African Americans from whites, but it is also used with regards to the separation of other ethnic minorities from majority mainstream communities. While mainly referring to the physical separation and provision of separate facilities, it can also refer to other manifestations such as the separation of roles within an institution. Notably, in the United States Armed Forces up until the 1950s, black units were typically separated from white units but were nevertheless still led by white officers [ Lähde Wikipedia]
  *******
  USA:n laista poistettiin rotuerottelu 1960 –luvulla. Täysin rotuerottelu ei ole poistunut USA:ta – esim. on olemassa ’vain valkoisille’ – asuinalueita.

 7. Suomalaiset, kuten eurooppalaiset, yleensä taitavat olla mielenosituksiin tykästyneitä. Kun jossakin päin maailmaa on jokin merkittävä ongelma, niin silloin pitää myös suomalaisten parvella toreilla – niin kuin meillä itsellään ei olisi riittävästi ongelmia.
  .
  Sinänsä hyvään tähtäävä mielenosoitus. USA:ssa mustat ovat turhan usein joutuneet syyttömästi poliisien tulilinjalle. Voi kuitenkin ihmetellä, mikä vaikutus asiassa on suomalaisten mielenosoituksilla. No, on varmaan hesalaisten kiva olla runsaslukuisesti lähekkäin näin korona-aikaan.

  *******************************************************************************
  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bacab686-f3fc-4e74-8a24-d3eca9980862

  Mielenosoittajat marssivat Helsingissä – taustalla George Floydin kuolema
  Helsingin Tuomiokirkon edustalle kokoontuu keskiviikkona joukko mielenosoittajia, jotka järjestävät myös marssin. Kyseessä on Black Lives Matter -liikkeen synnyttämä mielenosoitus.

  Black Lives Matter on vuonna 2013 perustettu liike, joka vastustaa mustiin ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja poliisiväkivaltaa.

 8. Kyllähän sentään muuallakin kuin Euroopassa järjestetään mielenosoituksia – ainakin Uudessa Seelannissa ja Brasiliassa. Kiinassa on taas vallalla aivan oma linjansa.

  ********************************************************************************
  https://www.wsj.com/articles/george-floyds-death-in-u-s-sparks-outcry-abroad-11591123234

  Anti-racism protests sparked by the death of George Floyd in Minneapolis have spread across the world, from New Zealand to Brazil. Meanwhile, adversaries including China and Iran have criticized the U.S. government’s handling of the demonstrations.

 9. Aika pienellä vaivalla löytää taustatietoa USA:sta ja kymmenen vuoden seurantajaksolla 08-17 tapettiin noin 500 poliisia joista noin 86% oli valkoihoisia, poliiseista valkoihoisia on noin 74%.

  Poliisin tappamisesta syytetyistä 38% oli mustaihoisia jne. jne.

  Mustaihoiset ovat myös yliedustettuina käytännössä kaikissa rikostyypeissä USA:ssa.

  En sillä, että näillä tilastoilla olisi mitään merkitystä tässä ja nyt, mutta ei näitä kyllä myöskään edes pienen pienessä sivumaininnassa kerrota.

 10. Tämmöinenkin dokumentti löytyi

  *****************************************************************
  https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/Digitization/159609NCJRS.pdf

  sivu 2-31

  Source: FBI, Law Enforcement Officers Killed and Assaulted, 1980-1992

  TABLE 2-8

  LAW ENFORCEMENT OFFICERS KILLED PROFILE OF PERSONS IDENTIFIED IN THE FELONIOUS KILLING OF LAW ENFORCEMENT OFFICERS, 1980-1992

  RACE NUMBER PERCENT
  White 751 54.8%
  Black 587 42.8%
  Other Race 33 2.4%

 11. Puolustaako joku pöllö täällä USA:n poliisitoimintaa juuri tässä tapauksessa, joka taas liittyy paljon suurempaa pöllöytteen USA:n rasismissa ? Täällä taitaa olla noita ”turtiaisia ” liikkeellä.

 12. Jopa armeija on Trumpin hullutuksia vastaan.

  ”USA:n puolustusministeri vastustaa presidenttiä: emme lähetä armeijan joukkoja taltuttamaan mielenosoittajia” (IL)

  Jotenkin tuollainen ”presidentti” pitäisi rauhoittaa, poistaa tehtävästään ja passittaa mielenterveysosastolle.

 13. Heikki Karjalainen: ”Suorastaan rasistinen, äärioikeistolainen tunteenpurkaus. jossa demokrattisilla kaikkien kansalaisten oikeuksien parantamisella pyyhitään persettä Ayan Randin malliin – hävettää lukea tuollaista.”

  Ehkä Karjalainen täsmentää mitä kirjoitusta hän tarkoittaa ja mitä rasistista ja demokratian vastaista hän ko. kirjoituksessa näkee tai on näkevinään.

 14. Ayn Rand kirjoitti Neuvostoliiton totalitarismista ja piti sosialismia ja kansallissosialismia epäinhimillisiä järjestelminä. – Wikipedia-artikkeli otsikolla Ayn Rand.

  1. Ayn Rand kannatti äärioikeistolaista täysin vapaata äärikapitalismia. Tästä näkökulmasta hän katsoi sosialismia. Molemmat täysin hukkateillä hänen ajattelussaan,

 15. Myös suomalainen pankkiiri Björn Wahlroos on nimennyt Randin itselleen tärkeäksi ajattelijaksi.
  [Lähde. Wikipedia]
  *
  Olihan kyllä aikaraitarouva:

  Yksi Randin keskeisistä ajatuksista on omistuksen koskemattomuus: yksilön valta omaan kehoonsa ja omaisuuteensa. Rand asettaa tälle kuitenkin joitakin rajoitteita, joista Ayn Rand -instituutin perustaja Leonard Peikoff käyttää nimitystä ”omistusoikeuden kontekstuaalisuus”.[5] Rand esittää, että omistusoikeudet voivat olla olemassa vain riittävän sivistyksen piirissä. Hänen mukaansa eurooppalaisilla oli aikoinaan täysi oikeus ottaa Pohjois-Amerikka itselleen intiaaneilta, koska Amerikan alkuperäiskansa eli alkeellisessa heimokulttuurissa eikä heillä ollut riittävää sivistystä omistusoikeuden käsitteen ymmärtämiseen eikä kunnioittamiseen.[6]
  [Lähde. Wikipedia]

  *******************************************************************
  Kuitenkin, olipa mielenkiintoinen ihminen.

 16. Täytyy myöntää että suhtaudun Aljazeera’n uutisointiin yleensä epäillen, mutta uskonpa alla olevan uutisen pitävän paikkansa.

  ************************************************************************
  https://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2020/05/mapping-police-killings-black-americans-200531105741757.html

  31 May 2020

  Mapping US police killings of Black Americans

  Black Americans are two-and-a-half times as likely as white Americans to be killed by police officers.

  [ Poliisit tappavat mustia amerikkalaisia kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin kuin valkoisia amerikkalaisia.]

 17. Ayn Rand on republikaanien talousjumala niin kuin suurkapitalistienkin. Äärioikeistolaisten polvirukousten kohde.

 18. Ayn Rand (1905-1982) syntyi Pietarissa varakkaaseen venäjänjuutalaiseen perheeseen. Hänen perhettään vainottiin, ja perhe muutti Pietarista Krimille neljäksi vuodeksi Randin ollessa 12-vuotias. Paluun jälkeen perhe näki nälkää ja isän omistama apteekki kansallistettiin valtiolle.
  Rand valmistui Petrogardin yliopistosta ja pääsi turistiviisumilla vierailemaan sukulaistensa luo Yhdysvaltoihin. Kun hän vuonna 1926 muutti pysyvästi Yhdysvaltoihin, hän muutti nimensä Ayn Randiksi.

  Rand kirjoitti Neuvostoliiton totalitarismista ja piti sosialismia ja kansallissosialismia epäinhimillisiä järjestelminä. – Wikipedia artikkeli otsikolla Ayn Rand.

 19. Pitää olla melkoinen fakiiri se, joka toisella suupielellä kannattaa totalitarismia ja toisella suupielelä haukkuu demokratian kannattajan näkemyksiä demokratian vastaisiksi!
  Pitäisi logiikankin pahoinpitelyssä olle edes rippunen logiikkaa (vaikka olisi minälainen derrida).

 20. Pahoittelen vähän myöhäistä mukaantuloa keskustelun jatkoon, työmatka vei.

  Olen huomannut, keskustellessani monien Ameriikoissa matkanneiden kanssa, että sieltä saa helposti kaksi keskustelua. Viimeisimmät matkani siellä ovat olleet köyhiä etelän alueita. Se on yksi maa kiertää Nykissä, vaikka köyhemmilläkin alueilla. Sitten on toinen maa kiertää pienissä taajamanpoikasissa, katsomassa taloja joissa oikeasti asutaan, mutta näyttävät siltä kuin oltaisiin sisällissodan runtelemassa kehitysmaassa.

  Kun tapaa niitä ihmisiä, näkee sen mitä budjetti on, näkee sen mitä pahimmat riistofirmat (walmart, amazon, yms) heille tekevät… sitä vaan miettii että miten maailman rikkain maa pystyy tuohon.

  Tai sitten juuri siksi: ehkä vain maailman rikkain maa voi riistää kansalaisiaan tällä tavoin.

 21. Itse asiassa mediasta löytyy runsaasti kuvauksia siitä, mitä on olla köyhänä USA:ssa .

  ********************************************************************************
  Aikaisemmin Eric eli unelmaansa. Hän tienasi tietokonealalla 7000 euroa kuussa Nyt 53-vuotiaana hän elää yksin ja asuu autossa. Hän saa ilmaista ruokaa pizzerian työntekijöiltä.
  .
  Valtio jakaa ruokakuponkeja 40 miljoonalle amerikkalaiselle. Traileripuistossa keskellä Apalakkeja surin osa perheistä saa ruoka-avustusta. Valintamyymälän kassalla maksuvälineenä käytetään ruokakuponkikorttia.
  .
  Tällainen on Los Angeles ja Hollywood -38 vuotia Elvis näyttää punkkarilta on täynnä vihaa kun hän puhuu Los Angelesin muutoksesta. Emme ole kehitysmaassa. Tämä on maailman rikkaimpia maita. Aivan kuin tämä olisi lavaste. On vaikea tajuta, että ihmisten arki on tällaista.
  *
  https://areena.yle.fi/1-50135403

  Köyhänä Amerikassa

  Yhdysvalloissa köyhien määrä on kaksinkertaistunut viidessäkymmenessä vuodessa. 43 miljoonaa ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella. Kodittomia lapsia on 1,5 miljoonaa, se on kolminkertainen määrä verrattuna 1930-luvun lamaan. Millaista on elää köyhänä maailman rikkaimmassa maassa? (U)

Kommentoi