KIKY-tunnit

Uskonnottomatkin (ja juuri he) tunnustavat raamatun länsimaisen sivilisaation merkittävimmäksi filosofiseksi perusteokseksi. Sieltä löytyy perusteluja ja vahvistusta mille tahansa ajattelulle. Juuri tämä ristiriitaisuus on ominaista kaikelle filosofialle. Absoluuttisen varmoja vastauksia ei löydy koska sellaisia ei voi olla olemassa.

Kun Jeesus Nasaretilainen kerrankin puhui kansalle oli Rooman keisari juuri määrännyt lisää verorasituksia. Jeesuksen ainaiset vastustajat, fariseukset ja kirjanoppineet, kysyivät ovela ilme kasvoillaan häneltä että tuleeko keisarin määräämät lisäverot maksaa vai ei. Kysyjät taktikoivat että jos Jeesus vastaa että pitää maksaa, kansa vihastuu ja hylkää hänet. Jos hän vastaa että ei pidä, saadaan hänet syytteeseen kapinoinnista ja majesteettirikoksesta. Nyt tuo kirottu rettelöitsijä ja rauhanhäiritsijä on kiikissä.

Jeesus antoi erään filosofian historian loistavimman vastauksen. ”Antakaa keisarille se mikä keisarille kuuluu”

Vastaus pitää sisällään jatkoajatuksen että se antakaa nurkumatta, mutta ei yhtään enempää. Samoin ääneen lausumaton ajatuksellinen jatko on että jokaisen velvollisuus on herkeämättä aina puntaroida mielessään sitä mikä keisarille kuuluu.

15 Replies to “KIKY-tunnit”

 1. Valtiolla on hirveä vaje saatavissaan. Menee siemenperunatkin, jos heti pitää maksaa. Eurottaminen oli erhe.

 2. Kiky oli Sipilän älytön idea. Jossain liukuhihnatyössä sillä voi ajatella olevan merktystä, onko joku muutaman minuutin pidempään töissä. Mutta monet työt ovat nykyään erilaisia. Kysymys kuuluu, istuiko Sipilä itse muutaman minuutin pidempään työpöytänsä ääressä ja kuvitteliko hän sillä olevan merktystä Suomen viennin kilpailukyvylle?

  Kikyillä oli merkitystä lähinnä työhyvinvoinnin pilaajana. Mielekästä työtä ihminen tekee, mutta turha jumittminen vastoin järkeä työpaikalle saa vain raivon nousemaan. Se raivo purkautuu nyt TES-neuvotteluissa ja kikyistä päästään, toivottavasti.

 3. Muutakaan keinoa ei taida olla sisäiselle devalvaatiolle. Valitettavasti perushörhöt, Lipponen ja Niinistö, pilasivat ulkoisen devalvoinnin mahdollisuuden euroliitynnällään kovia kokeneen Esko Ahon ja muidenkin varoituksista huolimatta.

  Kaikeksi onneksi euron arvo on pudonnut, mutta ne syyt, miksi arvo on pudonnut, saattavat ennakoida euromaille vaikeuksia. Euromaiden vaikeudet johtuvat pääosin eurosta, kun euro ei jousta ylös ja alas päin juuri kyseisen maan suhdanteiden mukaan.

 4. Väyrysen mainostama kaksoisvaluuttasysteemi, missä ongelmamaat, kuten Suomi, ottaisivat oman valuutan maan sisäiseen rahaliikenteeseen, saattaisi olla mahdollinen. Italiassa ehkä kokeilevat.
  Muuan nobelisti ehdottaa ongelmamaille omaa euroa omine kursseineen. En ymmärrä, miten euro voitaisiin erottaa eurosta.

  https://www.uusisuomi.fi/uutiset/nain-talouden-nobelisti-ratkoisi-euron-ongelmat-jokaiselle-oma-valuuttakurssi/2576fd77-e92d-3b4d-b980-7e20067e4acf

  (Tepi ja Karjalainen olisivat vetäneet nämä jutut omasta hatustaan. Minä jouduin valitettavasti turvautumaan ulkopuolisiin lähteisiin. Syvät pahoitteluni.)

  1. ”Muuan nobelisti ehdottaa ongelmamaille omaa euroa omine kursseineen. En ymmärrä, miten euro voitaisiin erottaa eurosta.” – juuri näin .. en ymmärrä minäkään ..

   ***
   Prize–winning economist Robert Lucas’n esitys on todella outo :

   “The flexible euro would build on these successes and create a system in which different countries (or groups of countries) could each have their own euro. “

   ***
   Paavo Väyrysellä on selkeä visio – Suomelle oma valuutta. Ajatellaanpa miten ruotsalaiset pärjäävät omalla valuutallaan. Mitä Ruotsin pankki tekee kun vienti ei vedä? – laskee kruunun arvoa suhteessa muihin valuuttoihin. Tällaista työvälinettä ei suomalaisilla ole.
   .
   https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/801957/Vayrynen+seisoo+yha+kansalaisaloitteensa+takana
   4.8.2015
   Väyrynen seisoo yhä kansalaisaloitteensa takana

   Väyrysen mielestä euroon liittyminen oli virhe, josta Suomen talous on kärsinyt vastoin asiantuntijoiden arvioita. Markan käyttöönotto mahdollistaisi Väyrysen mukaan valuuttapolitiikan yhtenä talouspolitiikan keinona.

 5. Herra Savikivi vetää mutkat suoriksi en vetele mitään omasta hatustani terv tepivaari

  1. Olet moneen kertaan vakuuttanut, että vedät kaikki juttusi omien korviesi välistä ja vaatinut muitakin tekemään samoin. ”Hatusta vetäminen” on liki pitäen sama asia kuin korvien välistä vetäminen.

 6. Ei se mitään veroa ole, vaan sen on tarkoituksena lisätä yritysten kannattavuutta ja estää yrityskuolemia. Yritydten kuoleminen lisää verotusta, jos meinataan työttömät elättää.

  Hirmuista palkkaa nauttivat lakkokenraalit vsarantavat työttömien elämän.

 7. Mitä enemmän kikytunteja sitä enemmän voidaan vähentää työväkeä – no totta firma voi paremmin jos voi teettää työt vähemmällä väkimäärällä, mutta kuka elättää ne työttömät?

 8. Tehkööt kaikki teknologiateollisuuden ”vapaaehtoisella” palkallisella kikyllä niin paljon kuin haluavat.
  Minä tein työssä ainakin 1000 kikyä, eikä niitä edes kukaan laskenut.

  … eli pannaan kaikille 500 € / kk lisää kokonaispalkaksi ja velvollisuus tehdä 24/7 ilman mitään ylityökorvauksia, niin saadaan Suomi nousuun ja valitus loppumaan.

 9. Monella alalla kiky ei ole kuin kiusantekoa. Työajan pidennys ei säästöä tuo, työntekijöitä ei sen takia voida vähentää, että jotain pidetään töissä kuusi minuuttia pidempään tai laitetaan johonkin palaveriin. Kun touhussa ei ole mitään järkeä se aiheuttaa ainoastaan pahaa mieltä.

  1. Kiky tarkoitti vajaat kolmea täyttä työpäivää vuoden aikana tai 2 h kuukaudessa. Ei paha- sen hyöty on mitattavissa. Julkisen puolen lomarahojen leikkaus ainakin kipusiskoilta, opettajilta, poliiseilta, tms. oli huono juttu.

   1. Paljonko kaupunki säästi sillä, että opettajilla oli lisää kokouksia? Paljonko sillä, että kirjaston väen työaikaa päivittäin jatkettiin kuusi minuuttia? Laske hyöty!

    Lomarahojen leikkauksesta oli sentään edes jotain oikeaakin hyötyä, koska se alensi kuntien menoja.

Kommentoi