Vähän kuntavaaleista ja valtiontaloudesta.

Jos nyt tehtäisiin kuntavaaliveikkaus sen perusteella, kenellä on eniten ehdokkaita listoillaan, niin eilen jätettyjen listojen perusteella suurimmaksi kuntapuolueeksi tulisi kepu, toiseksi eniten ehdokkaita oli kokoomuksella, joten he tulisivat hopealle.  Perussuomalaiset kolmantena ja demarit olisi neljäs.   Mutta tuskinpa määrä on laadun tae ainakaan kepun kohdalla, sillä roheen 10% Gallupkannatus tuskin puolella kohoaa, vaikka ehdokkaita olisi käyty kirjaamassa kirkkoaidan sisäpuolella.

Sitten vähän muuta ja tästä valtion hulvattomasta rahankäytöstä.

Minusta valtion tulisi hoitaa talouttaan kuten tekevät tolkun kotitaloudetkin.

Eli, jos tulee työttömyyttä ja sairautta, niin silloin lisätään vyöhön reikiä, eikä lähdetä pankinjohtajalta hakemaan vekseliä, että voitaisiin jatkaa kuten ennenkin.

Nyt on suomi sairas ja työttömyys on tapissaan, niin mitä vielä, siitä huolimatta eletään kuin pellossa ja velkaa otetaan niin että ranteita pakottaa, kun pitäisi priorisoida ja karsia kaikki turha, joka ei liity jokapäiväisen leivän, asumisen ja terveydenhoidon ensisijaisuuteen.

Sellaiset kotitaloudet, jotka noudattavat valtion esimerkkiä taloudenpidossaan, niin pankrotti ja ulosottomies olisi aika nopeasti ovellesi kolkuttelemassa ja järjestelemässä pakkohuutokauppaa tiluksillasi.

Toki koronan taakse valtio menee tässäkin, mutta vaikka on korona, niin ei silti pidä elää kuin hölmöläiset, säkillä valoa ( rahaa ) pimeään pirttiin kantaen.

Vaaleja siirrellään ja odotetaan kahden kuukauden siirtämisen tuovan valoa tunnelinpäähän, vaikka musta aukko on imaisemassa suomen lopullisesti pimeyden ytimeen.

Olen sitä mieltä, että aina tulisi ne vaikeimmat päätökset niin valtion kuin yksityistalouksienkin osalta tehdä  etupainotteisesti, eikä jättää niitä seuraavien hallituksien ja tulevien isäntien/emäntien ristiksi.

 

 

 

26 vastausta artikkeliin “Vähän kuntavaaleista ja valtiontaloudesta.”

 1. Perustelet asioita vähän samoin mittarein kuin puolustit ja jopa vaadit, että Trumppi on se oikea valinta ja hän on oikeassa, ja amerikkalaiset talousoppineet ja viisaat poliitikot ml.muutama reb. ja pääosa maailmaa ovat väärässä.
  Suomessa muuten asiat ovat aika hyvin ml. osaava valtionjohto tällaisessa tilanteessa.
  Yksi asia on vaan ihan pielessä….

  1. Persujen pyhimys, Kekkonen, oli sitä mieltä, että hämärästi sanottu on hämärästi ajateltu.

 2. HK:n idoli Mario Draghi on tuonut julki, että Suomi-neitokin on tyrmäävä itsensä luottomuuriin.

   1. Kovin italialaisittain Draghi on ainakin aiemmin ajatellut, mutta tästäkin asiasta saa olla mitä mieltä tahansa.

 3. Jos minä olisin elänyt niillä opeilla mitä Marin hallituksineen nyt osoittaa, niin olisin köyhä kuin kirkon rotta, ilman omaa lupaa ja tupaa, nyt en ole pankkien enkä velkojien armoilla ja meidän huushollissa kaapinpaikkaa ei määrää ulkopuolinen toimija, vaan oma rakas vaimoni.
  Pitää olla tarkkana, ettei hyvänä aikana pistetä kaikkea ylimääräistä taivaan tuuliin, vaan aina pitää varautua siihen, että nousun jälkeen tulee varmuudella se laskukausikin ja sitten on hyvä kun on ollut kaukaa viisas, kun on se pahanpäivän vara mistä ottaa.

  1. Täällä hilluu sellaisia suurien ikäpolvien edustajia, joilla on mahdollisuus olla lähes koko elämänsä ansiotyössä ja hankkia velaton perusvarallisuutensa kasaan perintöineen päivineen. Ja ikänsä saman pirtin nurkissa kyyhöttäneinä mitään riskiä elämässään ottamatta. Ja puheista päätelleen jokunen lottovoittajakin.
   Heidän neuvoillaan ei ole mitään arvoa nuorelle sukupolvelle elää suu säkkiä myöten, kun ei ole edes säkkiä.
   Eikä niille, jotka ovat elämässään riskeeranneet yrityksissä työllistämällä muita ihmisiä laumoittain. Ja, jotka ympäristöolosuhteet kuten 90- luku on ajanut taloudelliseen ahdinkoon, joka sekin on periytynyt monille lapsille muodossa tai toisessa. Ja heitä oli satojatuhansia.
   Pitäisi ”taloudellisten neuvonantajien” ja arvostelijoiden panna hiukan jätä hattuun ”viisauksineen”.

   1. ”90-luvun ympäristöolisuhteet” petasi Holkerin hallitus ja Suomen Pankin johto yhteisvaluuttakokeilullaan.

    Markan pakkodevalvaatio pelasti nälkäkuolemilta.
    Talouselämä oli ollut kuukahtamassa ja ulkomainen lainaraha seis Suomen johtoa kohdanneen luottamuspulan takia.

    1. ”Markan pakkodevalvaatio pelasti nälkäkuolemilta.”

     Niinpä – näin emme enää voi tehdä, kun olemme euroon sidoksissa.

     Esim. Ruotsi ja Tanska voivat ohjata talouttaan kruununsa arvoa säätelemällä.

 4. Hallituksen linja vaikuttaa olevan se, että sellaista ongelmaa ei olekaan, jota ei velkarahalla saada siirrettyä seuraavalle hallitukselle.

  Korona on totta kai aiheuttanut suuren osan ”pakkovelkaantumisesta”, mutta ei suinkaan kaikkea ja ongelmat, jotka olivat jo ennen koronaa ovat edelleen olemassa.

  No mikäli hallitus pitää jo kertaalleen vaalien yli siirretyn puoliväliriihen niin saamme kuvaa siitä missä hallituksen linjaukset kulkevat. En toki yllätyisi jos puoliväliriihi siirtyisi taas vaalienkin siirryttyä ja sama koskee liikenteen verotyöryhmän raporttia.

  1. Eli mitä hallituksen sitten pitää tässä ja huonosti ennustettavassakin lähitulevaisuudessa tehdä ?
   … eli paikatako kaikkein edellisten hallitusten tekemiset aivan toisenlaisessa tilanteessa olleina kuin nykyinen hallitus on nyt, jossa tulevaisuuden kuvakin on hyvin epäselvä maailman laajuisesti ?

   1. Huonosti ennustettavassa tulevaisuudessa tuskin on kovin järkevää tässä ja nyt lisätä pysyviä menoja ilman pysyviä tuloja.

    Hallituksen tulisi käydä se puoliväliriiihi ja kertoa askelmerkit tulevaan, sitä odottaa niin elinkeinoelämä kuin myös kansalaiset.

    1. Valtion tehtävä kriisitilanteissa on ”pelastaa kansa” pahimmalta, mitä mikään muu taho ei tee, ei yksikään yritys ei yksikään lääkäriasema eikä puoluekaan. Valtiot, kaikki, ottavat siksi velkaa saadakseen kansansa-yrityksensä jaloilleen pahimmalta.
     Askelmerkit varmasi ovat valmisteilla koneistossa, jotka aikanaan tulevat keskustelun piiriin, kunhan joku valo pilkahtaa horisontissa.

     1. Kyllä hallituksen tehtävä on sytyttää se valon pilkahdus sinne horisonttiin eikä suinkaan odotella sen syttymistä.

 5. Valtion talous ja kotitalous ovat 2 eri asiaa. Valtio ottaa velkaa oli vallassa kuka hyvänsä.Myös persut ottaa velkaa. Jos ei ihmeitä tapahdu velkaa otetaan myös vuonna 2050 vaikka olisi persu pääministeri tai valtiovarainministeri.

 6. Avaus kun koskee kuntavaaleja niin mikä päivä mahtaa varsinainen lakiesitys vaalien siirtämisestä tulla eduskuntakäsittelyyn?

  Oikeusministeriö sentään jo korjasi lainvastaista tiedottamistaan poistamalla ennenaikaiset julkaisunsa vaalit.fi sivuilta.

  No kun lakiesitys päivänä eräänä tulee euduskuntaan,niin pitää toivoa sen olevan hieman paremmin valmisteltu kuin mitä hallituksen lainvalmistelutyö on ollut aiemmin, jotta ei taas synny uutta sirkusta ns. sudenkuoppiahan tuossa on enemmän kuin yksi.

 7. Se vaan on kuitenkin niin että valtion taloutta hoidetaan eri merkein kun kotitalouden niiden eroja on mm valtion velka
  Sitä joutuu ottaan kaikki valtiot halus tai ei aika kummalla metoodilla vaan toiset kertoilee satuja
  No niissä voidaan sanoa ettei valtiota hoidella lainkaan noin terv tepivaari

 8. Ilkeä jos olisin, niin voisin todeta, että korona on ollut tavallaan lahja Marinin hallitukselle.

  Osin hallituksen toimista, mutta pääosin suomalaisten kuuliaisuudesta johtuen korona on pysynyt kurissa aivan viime viikkoihin asti. Hallitus on hyötynyt tästä imagollisesti, koska yleiseen keskusteluun ei ole muuta mahtunut kuin korona.

  Itsekin odotan mielenkiinnolla esim. puoliväliriihtä siksi, että silloin pitäisi hallituksen ottaa kantaa epäkohtiin, jotka olivat olemassa jo ennen koronaa. Epäkohtiin, joihin hallitus lupasi hallitusohjelmassaan puuttua.

  Sosiaali- ja työttömyysturvan uudistus, työllisyys, työelämän rakenteelliset uudistukset jne.

  Näiden asioiden toivoisin nousevan keskusteluun.

 9. Koko markkinatalous perustuu velkaan ja osamaksuihin. Muuten ei kauppa käy ollenkaan. Pankkitominta myös. Norjan öljyrahasto on 1000 miljardia dollaria. Vaan Norja ottaa velkaa kun sopivaan hintaan saa. Ei tartte koskea öljyrahoihin.

  1. Norja:

   Nykyään maaöljyn ja maakaasun tuotto ja alumiinin jalostus muodostavat merkittävän osan talouskasvusta. Valtion velka on 29,0 % bruttokansantuotteesta
   .
   Suomen valtion velka vuonna 2018 oli 59% BKT:tä
   [Mitähän onkaan vuonna 2022?]

   [Lähde Wikipedia ]

   ****************************************************************************************
   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/df7252d2-46f8-4a0d-98f1-fd56a4c836fa
   .
   VM: Suomen julkinen velka kasvaa yli 20 miljardia euroa tänä vuonna
   [vuosi 2020]
   [ Paljonkohan velka otetaan vuonna 2021]
   .
   Valtiohallinnon kokonaisvelka oli 117,5 miljardia euroa. Paikallishallinnon (kunnat ja osa kuntien omistamista yhtiöistä) velka oli 23,5 miljardia euroa.

 10. Eemeli asia on juuri noin valtio on aivan eri juttu kun kotitalous niiden vertaaminen keskenään on iva turhia koska ne toimii eri periaattein
  Ja vaikka velkaa ei ehkä tarvitakaan sitä monasti otetaan terv tepivaari

 11. Hallitus on toiminut parhaalla mahdollisella tavalla ja ne toimet olisivat vielä parempia jos änkyrät ottaisivat vakavat suositukset ja toimet todesta.
  Komppaan myös Heikkiä.

Kommentoi