Coxaan meno lähestyy – päiväkirja 15.12 2021

 

Lupasin lukijoilleni pitää päiväkirjaa polven tekonivelleikkauksesta. 11.1 2022 menen tulotarkastukseen ja leikkausaika on 8.2 2022. Siis näillä näkymin, jos eivät koronakriittiset sotke kuvioita ja hoitajia tarvitaan pandemian hoidoissa.

Olen alkanut varautua leikkaukseen. Jos toimenpide toteutuu tuona annettuna ajankohtana, on oikea polveni palvellut minua viikkoa vaille 67 vuotta. Jäähyväisiä on polven kanssa pidetty ja muisteltu vauvana konttaamiset ja joskus myös aikuisena, ne tosin on häipynyt jostain syystä muistista, paitsi polven.

Kuten useat tietävät, on minulla ulkohuussi. Mutta kuulkas kummaa, ostaa päräytin kuivakäymälän. Laitoin sen eteisen komeroon. Sähköt ja kaikki. En ole raaskinut vielä käyttää. Ulkohuussi on vaan paras, herää aamuisin ja lähtee rähmät silmistä kun pakkasella rientää helpotukseen.

Uudella tekonivelellä ei sovi ottaa yhtään riskiä, joten joudun ainakin aluksi tyytymään sisävessaan. Ei tarvitse rappuja könytä keppien kanssa ja voi olla pihalla liukastakin. Pakastetta olen täyttänyt, ettei kovin pian nälkä yllätä. Voitin muuten Killinkosken joulumarkkinoilla arvalla kinkun. Sen kun pistän uunin heti leikkauksen jälkeen ja monta päivää pötsi kiittää.

Niin ja aloitin kuntopyöräilyn. Aloitin ja lopetin. Kaamos ja jatkuva kiire vaan vei mehut kunnon kohottamiselle. Ja konvehtirasioiden pirulaiset kauppojen hyllyllä saivat taas näin joulun alla sortumaan. Kasvomaskin lisäksi pitäisi joulun ajaksi määrätä silmälaput sivuille.

Sain syksyn aikana painoa pudotettua viitisen kiloa ( kiitos polttopuiden teon), mutta nyt on huolestuttavasti taas alkanut nousu. Jos on valtion taloudessa nousu – ja laskukausia, ei se ole yksin. Täällä on toinen samanlainen. Minulle tosin laskukaudet ovat tervetulleita, toisin kuin valtiolle.

Hyvä ystäväni Sirpa kävi vasta samassa leikkauksessa johon olen menossa. Kovasti olen kysellyt kuinka onnistui. Nähnyt kuvia ja komeasti on lähtenyt parantumaan. Sirpa tosin ei käynyt Coxassa, mutta hyvin oli onnistunut toisaallakin. Paljon on tutuissani jotka ovat käyneet tai ovat myös menossa tekonivelien vaihtoon. Kannustuksia olen saanut ja kehuvat, että olisi kannattanut ajoissa mennä.

Olemme myös Mirjamin kanssa käyneet varastoon tanssimassa. Sitä kun ei tiedä milloin taas pääsee. Hänellä on maaliskuussa edessä lonkkaleikkaus. Jännä nähdä kuinka juhannusvalssin käy tekonivelten voimalla kahdelta konkkaavalta.

Luottavaisin mielin valmistaudun operaatioon, sillä niin paljon olen saanut kehuja ja itsekin paikan päällä käyneenä tiedän Coxan olevan aivan superpaikka. Joskus taisi olla sinappimainos jossa todettiin: Kahta en vaihda, sinappi oli toinen mutta en muista mikä se toinen oli. Itse olen muotoillut sen paremmaksi: Kolmea en vaihda – Coxaa – Sydänsairaalaa – omaa terveyskeskusta.

Joulun jälkeen jouluruuat ja suklaat on syöty ja alkaa ankara kuntoilu. Siitä lähdetään kun paino oli eilen 104.2, niin ennen leikkausta sen on oltava 100 kilon kieppeillä – eikö sovita niin.

Hannu Tiainen

Kihniö

8 vastausta artikkeliin “Coxaan meno lähestyy – päiväkirja 15.12 2021”

 1. Pitäiskö Hannu sun poiketa Tampereella sellasessa kaupassa kun riimu ja remmi saisit sieltä nuot hevosten silmiin sopivat sivu esteet no huumoria hiukan
  Toivotaan että leikkaus menee hyvin kuten tuolla gogsassa yleensä asiat on mennyt monella terv tpivaari

  1. Niinpä Tepi, kyllä tarviis silmälaput ,kun joka vuosi vannon, että suklaa saa jäädä, mutta aina sorrun kun hyllyt notkuvat erilaisia rasioita vaikka mitä.

 2. No Hannu lohduttaakos se sinua että et ole ainoa joka sortuu nyt en ole vielä sortunut
  Mutta kerta se on ekakin kerta no minua rajoittaa suklaa alergia aika pitkälle muttei se aina toimi sekään kun se on aika lievä kuitenkin ja tummaa suklaata voin syödä terv tepivaari

 3. Se muuten on kaiken lisäksi hyvää ja maistuu suklaalle liikaakin terv tepivaari

 4. Tuttavaltani vaihdettiin polven tekonivel Coxassa 3 kk sitten. Vamistautuminen eri tavoin oli kuin sinullakin. Kyynärsauvat ja taitettava rollaattori, joka on kuulemma äärimmäisen kätevä sen aikaa, kun tavitsee ( Tampereen apuvälinekeskus).
  Koko operaatio oli nopea ja kotiin seuraavana päivän. H…moinen pillerikasa lääkkeiksi.
  Veri tutkittiin ja se oli ok. Leikauksen jälkeen n.viikko, tuli tulppa jalkaan ja kuukauden Marevan kuuri piikein ja pillerein. 2. tyypin diabetes oli hänellä ja painoa.
  Hänen nuoret jälkeläisensä asuvat lähes naapurissa, mutta ovat niin ”kiireisiä” etteivät ehdi äitiänsä avustamaan kuin ruikuttaen. No, minulla on ollut aikaa 15 km:n päästä.

 5. Noinhan se Hannu on oikeasti ystävät autetaan mulla kaverilta amputoitiin jalka ja n kaksi vuotta olen avustanut kauppa reissut
  Ja on muuten huomenna taas meno n kolmen tunnin retki terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *