Demokratia horjuu

 

Kun kuudenneksi eniten saanut jää valtuuston ulkopuolelle ja valtakunnallisesti äänestysprosentti on vaivaiset 55.1%, voidaan kai puhua demokratian kriisistä. Oma putoamiseni ei itseäni sureta, mutta niiden puolesta surettaa jotka minuun luottivat ja jotka tarvitsisivat puolestapuhujaa sekä viestinviejää päättäviin elimiin.

En käynyt vaaleja loan heitolla. Valitettavasti näistä vaaleista haluttiin tehdä eduskunnan esivaalit. Eduskunnan oppositio haastoi nykyistä hallitusta kaikista muista asioista, kuin kuntia koskevista. Iltapäivälehtien on turha jälkeenpäin itkeä heikkoa äänestysprosenttia ja kuinka sittenkin näistä tuli ”hallitusvaalit” kuntavaalien sijaan.

Itse kävin kuntavaalit ottamalla kantaa esim. soteen, tuulivoimaan, kunnan itsenäisyyteen, sairaalamme kohtaloon jne. Valitettavasti vain ainoana ehdokkaana. Olisin niin toivonut muilta ehdokkailta selviä mielipiteitä ja kannanottoja kihniöläisiä koskeviin, tärkeisiin asioihin, ihan äänestäjien oikeusturvan kannalta, mutta yhä saamme odottaa avoimuuden aikakautta myös kotikunnasamme.

Se loanheitto ja sosiaalisen median ala-arvoiset ulostulot toisia puolueita kohtaan, oli jotain jota en ole lähes 50 – vuotisen yhteiskunnallisen toimintani aikana kokenut. Häirintä, uhkailut ynnä muut lieveilmiöt vaaleja koskien ovat hyvin ikävä piirre, jota ei soisi näkevän ja kokevan. Onneksi Kihniössä ei tällaisia ikäviä ilmiöitä nähty.

Ketkä sitten jättävät äänestämättä? Juuri ne jotka ovat yhteiskunnan ”kelkasta” pudotettuja. He eivät näe ulospääsyä äänestämällä. Siksi sorrettujen äänet jäävät vaaleista toiseen kuulematta. Isot puolueet käyvät vaaleja valtavilla yhteiskunnalta saaduilla rahoilla, eikä pienillä budjeteilla sorrettujen puolesta käyvien eduskunnan ulkopuolisten puolueiden ja yhteislistojen ehdokkailla ole juuri sanansijaa.

Olenko katkera? Huokuuko kirjoituksestani kitkerää pettymystä? Yön yli nukuttuani, ehkä hieman vielä harmitus on päällä. Eniten kuitenkin harmittaa ja kovasti yhteiskunnan raaka ja kova ilmapiiri jossa sijaa ei tunnu olevan erilaisuudelle, solidaarisuudelle, humaaneille arvoille ja ihan kaikkien pitäminen mukana tasa-arvoisina ja yhdenvertaisina.

Entä nyt? Ikä alkaa painaa, eikä minusta ole Paavo Väyryseksi, joka jaksaa uurastaa yhä ikävuosista piittaamatta. Vahva tunne on, että aktiivinen politiikkaan osallistuminen saa jäädä. Osallistunko kunnallispoliittiseen keskusteluun jatkossa, jää nähtäväksi. On aika antaa panokseni yhteiselolle rakkaan kumppanin kanssa. Myös terveydestä huolehtiminen vaatii oman osansa.

Hyvää kesää rakkaat äänestäjäni sekä lukijani jotka minua seuraatte. Toivotaan Kihniölle kaikkea parasta. Hyvät uudet kunnanvaltuutetut! Pitäkää hyvä huoli meille niin arvokkaasta kunnastamme. Muuten saattaa sanan säilä iskeä asemanperältä. Kiitos.

Hannu Tiainen

8 vastausta artikkeliin “Demokratia horjuu”

    1. Ei tulis kuuloonkaan. Vaikka kihniöläiset persut ovat ihan mukavia, niin valtakunnan tasolla ajavat niin kovaa oikeistolaista politiikkaa että ihan hirvittää. Kyllä ihmisarvo täytyy kuulua kaikille ja sitä ei Jussin poppoo anna.

      1. Ehkä persut ovat tiedostaneet elämän ankaruuden. Vasurit on pullanmussuttajapuolue.

        Andersson sanoi pullaa mussuttaneena vaalitentissä, että perheiden hyvinvointi on yrittäjyyden ja työllisyyden perusta, vaikka todellisuudessa työ ja yrittäminen ovat perheiden hyvinvoinnin perusta.

        Ehkä Lii oli pullaa mossottaessaan saanut sokerihumalakohtauksen.

        Liin linjalla suomalaiset olisivat kuolleet sukupuuttoon ajat sitten.

        1. Mage kyllä ja totta….Tälläisten Li Andersonin kaltaisten tuohtuneiden arjesta irtaantuneiden takia , ei vain Suomi ole sukupuuttoon kuoleita . Ne jotka on elossa ottaa passin ja lähtee. Minä ensimmäisenä. Näytöt on sitä luokkaa. Vihervasemmisto on tyhmyytensä sokaisema. Seuraavat Eduskuntavaalit ja tämä pienpuolue ryhmät saa oppositio paikan, sekin on liikaa ,mutta demokratiaan kuuluvaa.

  1. Olen tähän saakka pitänyt tuota rahoittamaamme YLE:ä melko luotettavana; vaan en enää. Tämän aamupäivän aikana on ilmennyt puolen tusinaa tapausta kun YLE on ilmoittanut vaalituloksissaan ”läpi menneiden äänet”. Edes puolue ei täsmää aina ehdokkaan/valitun kohdalla. Tämmöisiä toimittajia siis YLE:ssä.

  2. Tää on vähän näitä ”ei auta itku markkinoilla” – mutta toisaalta, muuttuuko mikään.

    Olen huomannut vuosien varrella että oman kylän vuoksi voi tehdä vaikka minkälaisia asioita virallisen aseman ulkopuolellakin. Vähemmän näkyvyyttä niillä saa, mutta yhtä hyvän mielen.

    Ja kun muistelen niitä aikoja kun tein kunnallista luottamustehtävää niin ei siinä kyllä tuntenut koskaan tekevänsä työtä jolla on tarkoitus. Tokihan sillä on suuressa kuvassa, mutta omalta osalta tuntui että työnä oli olla kumileimasin korruptiolle.

    Voisi oikeastaan sanoa että tänä vuonna kaikki poliittisessa työssäni on mennyt päin helmuttia, ja melkein kaikki sijoitustoiminnassa mennyt erinomaisesti. Kai se on että jossain pitää epäonnistua että toisessa voi onnistua.

  3. Oman kylän hyväksi voidaan tehdä vaikka ”Korsimon mutka”, niin tehtiin Liedossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *