Pelkäävätkö päättäjät äänestäjiä

Uskaltaako kansanedustaja ja kunnallinen päättäjä olla aidosti suoraselkäinen? Punnitsevatko päättäjät mielipiteitään siltä kannalta, mitä mahdolliset äänestäjät ajattelevat ja siksi vaikenevat, jos tietävät oman kannattajakuntansa olevan suurinpiirtein eri linjoilla?

Tuo ajatus tuli mieleeni, kun olen seurannut koronasta käytyä vääntöä esim. eduskunnassa ja sosiaalisessa mediassa. Eduskunnan opposition kannattajien ja heitä äänestäneiden mielestä meillä on väärä hallitus. Siksi opposition täytyy haastaa ja kärjistää hallituksen toimenpiteitä joka käänteessä ja näin ruokkia ns. kenttäväkeä.

Minä en pelkää äänestäjiäni. Miksi pelkäisin? Minua äänestäneet tuntevat minut läpikotaisin. He tietävät minun aina olevan heikomman puolella. Tietävät kamppailevan naarastiikerin lailla oman kuntamme, palveluidemme ja asukkaiden puolesta. Olen täysillä kuntalaisten asialla.

Luottamus ihmisiin syntyy tai sitten ei synny. Luottamuksen hankkimiseksi on oltava rehellinen. Siksi olen koronan jyllätessä puolustanut hallitusta, koska tiedän millaisessa paineessa ja ”lirissä” hallitus ja virkakoneisto on viruksen kanssa.

Aatemaailmaltani olen kaikkea muuta kuin hallituspuolueiden kannattaja. Silti katson tässä tilanteessa koko kansankunnan edunmukaista olevan yhdessä toistemme kanssa nujertaa tuo hirvittävä virus. Kun luottamus toisiimme on syntynyt, voi hyvin olla eri mieltä, pelkäämättä ihmisten tuen menetyksellä.

Mitä me voitamme, jos vääristelemme eri asioita kansalaisille? Valtamedia valitettavasti myös ruokkii vastakkainasettelua päättäjien ja kansan välille. Esimerkkinä vaikka eduskunnan työ nyt pääsiäisviikolla. Media antaa ymmärtää kansanedustajien koronakriisin keskellä vain lomailevan. Suuri osa kansasta on raivoissaan.

Totuus kuitenkin on, että eduskunta ei lomaile. Valiokunnat tekevät työtään sen minkä ehtivät. Nousen puolustamaan kansanedustajia silläkin uhalla, että voin saada tukistuksia sieltä ja täältä. Samoin nousen puolustamaan oman kuntani päättäjiä. He laittavat itsensä täysillä likoon, esim. kunnanhallituksessa, lautakunnissa, viranhaltijat tekevät pitkää päivää jne. Ei minulla heidän työpanoksestaan ole moitteen sijaa ja sanon sen ääneen ja rehellisesti.

Se taas ei tarkoita, jos annan tunnustusta heidän työlleen, että olisin samaa mieltä heidän tekemistä päätöksistä. Ja kyllä, nostan esille erilaiset näkemykseni tai teemme valtuustoryhmänä aloitteita. En pelaa kuitenkaan Veikko Vennamo vainaan lanseeraamaa ”pelin politiikkaa”.

Olisin monen monta kertaa voinut jättää valtuustossa eriävän mielipiteen, mutta kun olen jo puheenvuoroissani tuonut erilaisen mielipiteeni julki, niin miksi olisin vielä kirjallisesti jättänyt vastalauseeni? Minulle kun on yksi lysti, mitä historiantutkijat aikanaan kaivelevat Kihniön kunnan pöytäkirjoista. Jätän eriävän mielipiteeni vain painavista ja periaattellisista syistä.

Kun kysyin otsikossa, pelkäävätkö päättäjät äänestäjiä, kysymys oli ensisijaisesti tarkoitettu valtakunnallisesti. Minulla ei ole syytä epäillä oman kuntani päättäjien ja tulevien ehdokkaiden motiiveja, saati rehellisyyttä. Varmaan kaikki ovat pyyteettömästi, oman aikansa likoon laittaen mukana. Kuntalaiset sitten valitsevat sen jonka katsovat olevan kyvykkäin ajamaan heidän ja kunnan asioita parhaansa mukaan.

Hannu Tiainen, Kihniö

Kyykystä ylös kuntavaaliehdokas

3 vastausta artikkeliin “Pelkäävätkö päättäjät äänestäjiä”

  1. Tässähän onkin sitten melkoinen ero sitoutumattomien/puoluex, samoin kuin puolueisiin kuuluvat, siellä mennään politiikka edellä, taas johonkin ryhmään ja sen jäsenenä ja asioita ajavana ilman politiikkaa; arvostan.

  2. Kihniöhän oli joskus maan perussuomalaisin kunta. Isäukko oli kuitenkin Kekkosfani. Varmaan heitäkin on vielä Kihniössä. Nykyään perusteellisin persukunta taitaa olla Kankaanpää.

    Rikostilastoissa oli Kihniö niitä niukimpia.

    Katselin sieltä joskus itselleni loppusijoituspaikkaa, mutta asuntojen hinnat olivat vielä vähän liian korkeat myynti-ilmoitusten mukaan.

    ——-

    Kuntien hallinnossa voi myös puoluekannalla olla merkitystä. Jos äänestää kummoiloita, saattaa kunnan monopoliluonteinen toiminta olla äkkiä veroparatiisiomistuksessa.

Kommentoi