Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2020 tilinpäätökseen

Arvoisa puhneenjohtaja

Valtuustokauden viimeisessä tilinpäätöksessä saimme vihdoin karistettua kriisikuntapeikon hartioiltamme. Ylpeänä, mutta huolten rypyt otsalla voimme sanoa Kihniön säilyvän yhä maamme kuntakartalla.

Miten tähän päästiin, tiesi ryhmällemme monin osin ”katkeran kalkin nielemistä”. Kiinteistöveron nosto, omaisuuden myynnit sekä vesilaitoksen yhtiöittäminen. Siinä osa hintaa jota jouduimme maksamaan itsenäisyydestämme. Aikanaan historia näyttää, olivatko toimet itsenäisyyden arvoisia. Itselleni Kihniö, sen olemassa olon ja sitä kautta kuntalaisten hyvinvoinnin turvaaminen omin voimin, itsenäisesti päättäen oli valtuustokauteni ohjenuorani numero yksi.

Valtuustokauteni ensimmäisinä vuosina, ryhmäpuheenvuoroissani kritisoin valtiovaltaa ja sen hallitusta. Olihan eri hallitukset kuntien leikkauksilla, vastuiden lisäämisillä saattanut valtavan määrän kuntia ahdinkoon, myös oman kuntamme.

Vihdoin saimme hallituksen, joka ymmärsi kuntien vakavan tilanteen. Kuten tilinpäätöksestä selviää, valtionosuutemme kasvoi, saimme harkinnan varaista avustusta kuten myös korona tukia. Kiitos siitä kokoomuksen joutumisen pitkästä aikaa oppositioon.

Lukemalla tilinpäätöstä, voimme todeta – hengähdystaukoa päättäjillemme ei tule olemaan. Olemme jo nyt liki säästäneet itsemme hengiltä. Lenin aikoinaan kysyi kirjassaan: Mitä on tehtävä. Nyt toveri Tiainen kysyy samaa – Mitä on tehtävä?

On selvää, että terveyspalvelumme, loistavien lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan ansiosta on kuntamme timantti. Siihen ei ole kajoamista. Päinvastoin omasta sairaalasta on tapeltava yhä edelleen, yhä pontevammin. Koti – ja perhehoitoon, sosiaalipuoleen on panostettava entistä enemmän.

Nyt kun uusi sote näyttää tulevan, on jokaisen tulevan päättäjän oltava hereillä. On taatusti Kihniön itsenäisyyden loppu, totaalinen näivettyminen jos annamme terveyspalvelumme sairaaloineen päivineen karata meiltä pois. Lähipalvelut ovat osa kuntaamme ja siitä emme saa antaa tuumaakaan periksi.

Emme tule saamaan paluumuuttajia, uusia asukkaita, perheitä, eivätkä nuoret opiskelemaan lähtevät palaa takaisin omaan kuntaan jos olemme antaneet kuntamme kuihtua olemattomiin.

Miten lisätä elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta, kun elämme talouden tilanteessa ns. kädestä suuhun? Pitääkö korjausinvestointeja katsoa uudelleen, lykätä niitä? Entä lisälainat? Olemme edistyneet valtuustokauden ja viimeisen tilikauden aikana elinvoiman ensiaskeleissa. Pyhäniemi, Geo park, tuulivoima jne.

Miten voimme kamppailla markkinoinnissa muita kuntia paremmin, ellemme panosta siihen yhä enmmän. Tosin markkinoinnissa on suuret riskit, koska monet kunnat panostavat jopa televisiomainoksiin, mutta ovatko saaneet niistä vetoapua. On luotava muista erottuva, ainutlaatuinen, erikoisuuksineen houkutteleva Kihniö, tuoden kuntaan turisteja ja asukkaita kuin aikoinaan katosta roikkunut kärpäspaperi kärpäisiä.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuustotoverit!

Kiitos hyvästä tilinpäätöksestä. Ryhmämme hyväksyy vuoden 2020 tilinpäätöksen. Edetään pienin askelin, rohkeasti, turhia riskejä välttäen ja pidetään kuntalaiset mukana, kehittäen avoimuutta ja yhteistyötä.

Omasta ja ryhmän puolesta suuret kiitokset kaikille teille jotka olette monin eri tavoin olleet eri tehtävissä Kihniön hallinnossa, työntekijöinä ja päättäjinä. On ollut suuri kunnia työskennellä päättäjänä teidän kanssanne. Erityiskiitokset tietysti kuntalaisille ja kausiasukkaille. Pidetään yhdessä Kihniön puolta tuulissa ja tuiskuissa. Kiitos

Hannu Tiainen

Kyykystä ylös yhteislistan valtuutettu

Yksi vastaus artikkeliin “Ryhmäpuheenvuoro vuoden 2020 tilinpäätökseen”

  1. Vasta nyt kun aamupäivän reissuiltani palailin; luin puheenvuorosi. Se oli mielestäni oikein hienosti jaoteltu; toisaalta Sinut jollaintavoin tuntevana, ehkä; nuo poliittiset ryydityksesi osuivat aivan nappiin.
    Hieno puheenvuoro.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *