Mitä vaihtoehtoja lännelle on Kabulissa

Trump teki perustavaa laatua olleen sopimuksen  vetäytymis-”antautumissopimuksen”  talebanien kanssa:

Washington Post: Tällainen oli Trumpin sopimus Talebanin kanssa – Kriitikot: sopimus oli liian hyvä ollakseen totta – MTVuutiset.fi

 1. Länsi voi pitää Kabulin lentokentän miehitettynä ja vahvasti aseistettuna pitkään.
 2. Se voi itse rakentaa kentän ympärille suoja-alueen käyttämällä voimaa ja, se voi rakentaa kovan tason ilmapuolustuksen alueelle Israelin tuella.
 3. Näin Afganistanin elämänputki tulisi tukituksi, jota tuskin taleban haluaa ja pystyy estämään. Se voi kylläkin kiristää sen ulkopuolella ihmishengillä länttä.
 4. Taloudelliset pakotteet ovat lisäksi lännen vahvin kortti, jota varmaan nyt ollaan heiluttamassa uhkailipa taleban mitä tahansa.

Näistä varmaa harmaan veran takana neuvotellaan, mutta julkisuuteen tietoja ei tihku.

7 vastausta artikkeliin “Mitä vaihtoehtoja lännelle on Kabulissa”

 1. Minä katselin aamulla televisiosta presidentti Bidenin puhnetta. Näytti niin väsyneeltä, että mahtaako jaksaa virkakauttaan loppuun. Sitten on lännellä uuden vaihtoehdon hakeminen.

  1. Tämä on pikku juttu Bidenin hermoille vrt. Trumpin tappelu presidentin vaaleissa. Kokemuksella tuosta selviää nuorempien hosuessa päänä seinään.

 2. Länsi on hävinnyt ja samalla menettänyt hirveät summat rahaa sekä uskottavuuden.
  Pieni pelastettujen joukko ei kirkasta.
  Länsi auttoi vastikkeetta.
  Demogratia on kokenut takaiskun ja yksinvaltiaat röyhistävät rintaansa.
  Kiina etusijassa on voittaja ja sille sopii talebanin yksinvaltius kansansa herrana.
  Puhdistukset ovat jo käynnissä mallia löytyy.
  Kiina auttaa mutta ottaa avustaan vaikkapa arvokkaita mineraaleja.
  Kaivos saanee edullista työvoimaa.

  1. Jos länsi panee rahahanat jäihin, Kiina voi auttaa, mutta ei pääse Afagaanien rahoihin käsilsi länsipankeissa ja se on paha rasti heille. Katsotaan, pitävätkö mullahien pehmeät puheet paikkansa. Eristäytyminen nostaa uuden kapinan.

 3. Kun Jimmy Carter aikoinaan osoitti heikkoutta Iranin riehuvien äärimuslimien edessä se johti vahvana pidetyn Reaganin valintaan USA:n presidentiksi. Toivottavasti amerikkalaiset eivät luule Trumpia uudeksi Reaganiksi, Trump heikentäisi USA:ta entisestään, hän haluaa vain säästää rahaa. Ja ihailee kaikenmaailman diktaattoreita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *