Voi on kasvisrasvaa

Jostakin kummallisesta syystä nykyisin hyljeksitään oikeata voita ja oikeaa maitoa. Siinäpähän hyljeksivät ja kirjoittavat mitä kummallisempia suosituksia siitä, mitä ihmisten pitäisi syödä ja juoda. Niin, punainen lihakin on kuulemma paha, paha, paha.

Mistä ja miten se voi oikeastaan valmistetaan

Ensiksi rarvitaan ihan tavallista ruohoa, heinää.

Sitten tarvitaan lehmä,  jonka lävitse kulkiessaan ruoho muuttuu maidoksi.

Vielä tarvitaan meijeriksi ennen vanhaan kutsuttu tehdas, joka tekee maidosta voita.

Niin, voi on kasvisrasvaa.

 

46 vastausta artikkeliin “Voi on kasvisrasvaa”

 1. Muuten Paasivaaran Vientikerma Lahdessa tuotti myöskin voita ja kermaa sopimusviljelijöiden kanssa yhteistyössä. Sieltä lähtivät myös ensimmäiset Jacky jugurtit ja vanukkaat.
  Voi on voita, kerma on kermaa ja oikea kypsynyt juusto on juustoa.
  Lehmä tai naudat yleensä ovat hienoja tuotantolaitoksia ihmisille heinistä, joita ihmisen ruoansulatusjärjestelmä ei pysty hyödyntämään kuin murto-osaltaan. Ja niiden liha monine ravintoaineineen

 2. Paasivaara teki aikoinaan myös margariinia!
  Ennen pantiin kissat hautaan, nyt ne pannaan Kultanauhaan!
  Ennen pantiin mirrit multaan, nyt ne pannaan Suvikultaan!

  Ennen oli kaikki paremmin! 😉

 3. Matkalla kauppaan maito muuttuu oleellisesti. Suoraan tissistä se on aitoa ja lämmintä, niitä vaan ei ole siellä kaupassa.

  1. Virossa ainakin oli joissakin kaupoissa mitenkään käsittelemätöntä maitoa myytävänä. En tiedä onko enään.

   Minä ostan Virossa todellista täysmaitoa, jossa rasvapitoisuus on mitä on (3,8-4.2%). Suomalaisessa täysmaidossa rasvaa on noin 3,5%.

   1. Tällä hetkelläkin monista marketeista saa homogeisomatonta täysmaitoa. Kauppahallista sitä ihan aitoa tissimaitoa sekä myös Alhmanin tilapuodista.

 4. Verkosta=Pehmeiden rasvojen saannissa tulee myös esiin eroja. Kertatyydyttymättömien rasvahappojen määrissä ei tosin ole suurta eroa levitteiden välillä, mutta tärkeissä monityydyttymättömissä rasvahapoissa sitäkin enemmän. Monityydyttymättömien rasvahappojen joukossa ovat myös ne välttämättömät rasvahapot, joita ilman ihmiskeho ei yksinkertaisesti elä (n-3 ja n-6).

  Voita käyttäessään Kaija saa leipärasvastaan alle 10 % siitä monityydyttymättömien rasvahappojen määrästä, mitä hän saa margariinia leivälle levittäessään. Rasvaseokseenkin verrattuna margariinissa on yli kolminkertainen määrä monityydyttymättömiä rasvahappoja, omega-3-rasvahappoja yli tuplaten ja omega-6 lähes viisinkertaisesti. Tästä voimäärästä ei saa juuri lainkaan välttämättömiä rasvahappoja, kun taas margariinipäivänä Kaija saa leipärasvastaan suuren osan tarvitsemistaan rasvahapoista

  1. Pekka Puskaa on useaan kertaan telkkarissa pyydetty esittämään edes yksi hänen rasvaväitteitään tukeva kansainvälisesti vertailtu tutkimus.
   Viimeisimmällä kerralla toimittaja etukäteen ilmoitti Puskalle, että tulee tätä ohjelmassa vaatimaan.
   Kertaakaan Puska ei sellaista tutkimusta ole kyennyt esittämään, vaikka juuri rasvaväitteillään maineeseen pääsi.
   On se vaan ihmeellistä, että yksi Puska kykenee vuosi toisensa jälkeen vetoamaan kansainvälisiin tutkimuksiin, mutta ei yhtä ainoaa tutkimusta kykene julkisesti esittämään.
   Kolmen eri kansainvälisen tutkijaryhmän muutama vuosi sitten toisistaan riippumatta tekemässä tutkimuksessa käytiin läpi tutkimukset eläinrasvan terveysriskeistä.
   Yksikään ryhmä ei löytänyt noiden perusteella todisteita siitä, että eläinrasva olisi terveydelle vaarallisempaa kuin öljyt.
   Sen sijaan yksiryhmä löysi perusteita sille, että öljystä teollisesti tehty margariini aiheuttaa terveysriskejä elimistölle.

 5. Kaviöljyistä kylmäpuristettu rypsiöljy sekä laadukas oliiviöljy ovat laadutaan ja vitamiineiltaan terveellisimpiä. Palmu- ja aurinkoöljyt huonoja.

  Margariinin valmistusprosessi yksinkertaistettuna esimerkiksi:
  auringonkukan siemenet ym. myyt öljyn raaka-aineet murskataan ja siivilöimällä puristetaan ulos. Liuotetaan heksaaniin= bensiinin jalompi muoto.
  Liuoksesta heksaani haihdutetaan pois ja otetaan perusrasva talteen. Siihen lisätään väriksi karoteenia ja maustetaan suolalla ja vitamiineilla. Tai sekoitetaan voihin.

 6. Varsinaista eläinrasvaa on mielestäni esimerkiksi sian kinkussa oleva valkoinen läski.

  Tuskin sekään on epäterveellistä – jostakin syystä tätä kommenttia kirjoittaessa tuli vesi kielelle. Oikein perusteellisesti savustettu kerrosika – nam nam.

 7. Maalla Viljakkalassa herkkua on siankäristys, joka tehdään paksusta possun silavasta ja kylkipekoneista. Uuniin muhimaan. Sitten jäähtymään. Lämmintä juureen leivottua ruisleipää, käristystä ”voiksi” päälle ja kirkasta kylmää sahtia kolpakollinen. Voiko ”voi” olla parempaa !

 8. Voi toki olla parempaa ilman sahtia ”lähinnä kiljua” no makuasia sinänsä terv tepivaari

   1. Ei ole Heikki turtunut vaan ovat liiankin hyvässä kunnossa ja sahti on hämeenkyrön kiljua eikä muuksi muutu terv tepivaari

 9. Moottoreissa voi polttaa niin dinoausurusöljyä kuin kasvisöljyäkin. Pitkälti siis saman sukuista tavaraa ovat.

  Ei ole universaalisti parasta ruokavaliota, koska ei ole universaalin standardia ihmistä.

  Ehkä joillekin kukista puristettu öljy ei ole parasta. Mutta kotimaiset juurekset ja marjat lienevät meille kaikille hyväksi. Ihan raakana.

  1. ”Mutta kotimaiset juurekset ja marjat lienevät meille kaikille hyväksi. Ihan raakana.”

   Erinomainen kommentti Kyuu – kiitos.

   Esimerkiksi mustikat ja lakat (hillat) ovat parhaita suoraan metsästä kypsinä poimittuina kouraan ja saman tien syötynä. Puolukkasurvoksesta keitin puolukkapuuron kaksi päivää sitten ja söin tänäkin aamuna – todellista herkkua.

   Kotimaisia tuoreita porkkanoita olen ostanut ja rouskuttanut nimenomaan raakana. Maanantaina yritin ostaa Prismasta pienehkön keräkaalin, jotta olisin rouskuttanut sen lehtiä nimenomaan raakana. Valitettavasti tällä kertaa oli vain suuria, joten se jäi väliin.

 10. Joo varmaan on koska se ei tee kun ilmalaivoja sen verran tuli kokeiltua kloppina terv tepivaari

 11. Voi on parasta edelleen lämpimän ahvenkukon päällä…kuoren pitää olla laidoista hiukan kärventynyt, ihan paras jo pelkkä tuoksu. Mutsi teki tätä aina…tuoretta ”lentävää kalakukkoa”.

  1. Pitää olla kunnolla kypsytetty. Liian aikaisin syötäväksi otettu tekee pahan mielen. Taikinaa ei saa olla liian paksusti.

   Myöhemmin lämmitettäessäkin kannattaa lisätä ihan oikeaa voita. Grrr… taas tuli vesi kielelle.

 12. Kun kerran saa huonoa ei osta toista kertaa ei lentävää eikä makaavaa kalakukkoa terv tepivaari

 13. Kasviperäisiä öljyjä taidetaan nykyisin käyttää vaikkapa moottorisahan ketjuöljyinä – arvataan, että se olisi luontoystävällisempää kuin fossiilinen öljy. En tiedä onko.

  Olen ollut lukevinani, että Motojen hydrauliikkaöljyinäkin jotkut käyttävät kasviperäisiä öljyjä.

  Minä käytän joskus – harvoin – jotakin ruokaöljyjä ruokiin, mutta niin vähän, että sitä ei oikeastaan kannattaisi mainita.

  Ehkä paras käyttö ruokaöljylle on kun tekee kunnollisen salaatinkastikkeen – taas tuli vesi kielelle. Marinadissakin voi toki käyttää ruokaöljyä, kun marinoi hyvää lihaa. Ruokaöljy ei kuitenkaan ole se pääasia kummassakaan tapauksessa, vaan ne mausteet.

 14. Rypsiöljyä käytän paistamiseen, voi on herkkua, jota käytän vähän; perunamuusin sekaan ja esimerkiksi äsken lämmitetylle perunapiirakalle. Margariineja en käytä juuri lainkaan, yleensä leivälleni tulee pelkkää juustoa ja sen päälle muut mahdolliset lisukkeet. Se on vähän niin että mihin tottuu niin se maistuu. Rasvaa ja suolaa pitäisi välttää mutta usein ne juuri tekevät ruuasta maukkaan. Voita saa onneksi myös suolattomana ja se on ihan hyvää, samoin juustoista Valion emmentalissa on vähän suolaa. Vähärasvaiset juustot taas ovat niin kumimaisia että niitä en edes yritä syödä.

  Maitoa menee kahviin ja puuroon. Valitsen nykyisin aina Vapaan ja ulkoilevan lehmän laktoositontakevytmaitoa. Eläimiä ei saa pitää pelkkinä tuotantokoneina vaan niille on annettava mahdollisuus lajityypilliseen elämään. Esimerkiksi lehmien pitäminen navetassa ympäri vuoden tai kanojen pitäminen häkissä on kohtuutonta.

  1. Norpalta tapansa mukaan hyvä kommentti – kiitos.

   Hyvä perunamuussi nimenomaan vaatii suuren köntin voita.

   Minä pyöräilen melkoisen usein – ja usein harmittelen, että hyvillä laitumilla ei näy lehmiä nauttimassa hyvästä ruohosta. Hoitajat eivät viitsi päästää ulos laitumille.

  2. Kaikki on suhteellista.
   Suolattomuuskin lienee joillekin tarpeen, mutta ei kaikille.
   Itsellä en suolan määristä piittaa, mutta verenpaine on n. 75-80/125-130.
   Kramppeja kun alkaa eri syistä olla varsinkin öisin, niin runsas teelusikka suolaa puolen litran vichyyn ja se naamaan illalla, niin ei krampit herätä.

   1. Krampit ovat yleisimmin hapen puutetta lihaksissa mm..urheilijat. Saattavat johtua myös vähästä veden juonnista, magnesiumin ja natriumin(suola) vähäisyydestä, jotka imeytyvät kalsiumiin esim. maito ja juustot ja tulevat kusena ulos.

    1. Minä olen sika, eli kaikkiruokainen, hemoglobiini oli viimeksi 184 (ollut aina 170-192), veriarvot hyvät, maksa-arvot hyvät, munuaisarvot hyvät, kolesteroliarvot hyvät. Leposyke n 55-60. Johtuisiko siitä että olen kaikkiruokainen sika.

 15. Suola on pakollinen jos aikoo ettei tulisi kramppeja ja ne on aika yleisiä mm pyöräilyn puolella
  No kaikki siihen osaa varautua ja suolaa on aina juomassa mukana aika paljonkin
  On muuten aika kivulias tuo kramppi kokenut olen terv tepivaari

 16. Voi ja perunamuusi kuuluvat yhteen, ei käy kiistäminen Norpan ja muiden sanomaa.

  Olen koittanut välttää perunan syöntiä parhaan mukaan, korkeintaan kerran kuussa. Mutta jos sitä tehdään, tehdään sitten hyvin.

 17. Mittauksista voisi myös sen todeta, että olen käyttänyt aika kitsaasti d-vitamiinia. Otan tuommoisen perus 10mg tabletin pari-kolme kertaa viikossa. En voi syödä kalaa. Ajattelin että on varmaan aika huono vitamiinitaso kropassa.

  Katin kontit, luku oli 131 nmol/l, joka on enemmän kuin tarpeeksi missä tahansa oloissa.

  Olemme yksilöitä.

  1. En tiedä mistään lukemista tai pitoisuuksista, mutta oletan d-vitamiinitason olevan hyvä. Käytän maitoa, voita, juustoa – luulisi niistä tulevan sitä vitamiiniä ja myös kalkkia luustolle. En syö mitään pillereitä.

 18. Valitsen maidon itse enkä helpolla ota maitoa jossa lukee lisätty kemiallista paskaa
  Kun haen itse maidon tiedän mistä se on tullut ja niihin ei ole lisätty yhtään mitään näin me voimme tehdä terv tepivaari

 19. Verenpaineeni huitelee siinä 130-140/80-90, joskus vähän ylikin. Se on siis lievästi kohonnut tai ei ainakaan ihanteellinen. Korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja verenkiertoa ja lisää aivoinfarktin riskiä. Suolan vähentäminen on mielestäni parempi keino yrittää pitää verenpaine siedettävissä lukemissa kuin alkaa syödä pillereitä. Suolan saamme kyllä ihan tarpeeksi ja liikaakin ruuan mukana, esimerkiksi leivässä, juustossa ja valmisruuissa. Tietenkin jos verenpaine on alhainen niin ei tarvitse ruokiaan erikseen miettiä mutta ei suola yllin kyllin terveellistä ole kenellekään. Aurajuusto oli ennen herkkuani, mutta nyt sitä ei juuri tule syötyä. Lepopulssi on 45, kunnosta ei asia ole kiinni, testeissä huippukunto, urheilukellon sovelluksen mukaan ylivertainen. Lenkit ja saunominen ovat muuten hyviä keinoja laskea verenpainetta myös.

  1. Verenpaine minulla heittelee mittausksen ajankohdasta ja oikeaoppisesta ottamisesta riippuen. Ei mitään statiineja eikä muitakaan pillereitä käytössä.

   Sama ”noin aika” ja eri tulokset: ennen aamukahvia levon ja hetken olemisen jälkeen 126 /78. Lepopulssi 55-60.
   Tunti sen jälkeen aamiaiset kahvineen ja touhineen ilman rauhoittumista 135/ 80.
   Jos panet pannan käsivarteen liian kireälle niin, että silmät pullistuvat päässä, luku voi olla 145 / 80.
   Oikeaoppinen olisi = 2 sormea käsivarren ja pannan välissä. Luku voi vaihdella oikeassa ja vasemmassa käsivarressa.

   Ps. lääkärintarkastuksessa tilanne, jos jännittää ja lepoa ei ole, paineet voivat olla selvästikin korkeampia kuin normaali. Sen taas lääkäri tietää.

   1. Sinulla verenpaine on suositeltujen.n rajojen sisällä (itse mitattuna alle 135/85), vaikka ei ihan ihanteellinen). Omani häilyy siinä rajoilla, joskus alle, aika usein vähän yli.

 20. Suolaa mollataan niin, että jopa liian alhaisen verenpaineen omaavalle ja sen takia huimausta tuntevalle lääkäri ehdottaa suolan vähentämistä.
  Terve järki on kaikonnut lääkäreiltä ja muilta terveysalan ihmisiltä, kun tähän on menty.

  1. Ihan sama juttu tämän rasvakauhun kanssa.

   Sokerikaan ei ole tietääkseni myrkky. Ongelmana on, että ihmset syövät ja juovat enemmän kuin kuluttavat energiaa.

  2. Niin kuin tuolla aikaisemmin kerroin suola( veren natriumpitoisuus) huuhtoutuu liian nesteen kanssa kuten litra kahvia, maidot, vedet jne..pois elimistössä, joten voi tulla suolan puutetta päin vastoin kuin oletetaan.

Kommentoi