Kantarellia kuitenkin.

Tässä eilen viedessäni roskapusseja jäteastiaan, mitäpäs keltaista siellä pilkotti; no kantarelleja. Pakkohan ne oli ottaa talteen, puhtaaksi perattuna 750g.

Kuivasin ja tänä aamuna otin ne kuivurista ja punnitsin; 59g. Siis kuivaustulos 7,86%.

Purkkiin ja varastoon.

Kantarelli on ehkä kelvollisimmillaan Aurajuustokastikkeessa, muikkupihvien parina.

Kyllähän se vaan niin on, että hyvä kuivuri on energiatehokkain keino kuivata sieniä.

Vuorokauden kuivaus energiakuluina n 0,50€.

Tein muuten kauppiasaikanani melko hyvää tiliä pienellä särkikalalla, siis itse pyytämääni, kuivasin; pyynti-, jalostus-, kuivaus- ja pakkauskulut, n 3 – 5€/kg ja kun ulosmyyntihinta oli vaakatavarana 15€/kg. Ihan se oli tuottoisaa, joskin työvaltaista mutta sillä kävi kauppa hyvin. .

6 vastausta artikkeliin “Kantarellia kuitenkin.”

  1. Kermainen kanttarellikeitto maistuu myös suussani herkulliselta. Kanttarelli ovat omassa sienimakujeni maailmassa aatelia. Samoin hienostuneen makuiset herkkutatit. Eilen koiran kanssa sienimetsällä ollessani sain saaliiksi täyden Lidlin muovikassillisen herkkutatteja. Löysin aivan satumaisen apajan, parin kolmen aarin alueelta kassillinen. Paloittelin pieniksi, keittelin vähän kokoon ja pakastin, yhden kuivurillisen myös kuivasin.
    Myös suppilovahverot maistuvat suussani. Parhaat sienipullat ja suolasienet saan haaparouskuista. Korvasienet olisivat herkullisia mutta täältä saareltani en ole niitä löytänyt.

  2. Kyllä meillä korvasieniäkin kuivataan, ensin vain ryöpätään muutamaan kertaan.
    Haaparouskut ovat mainioita suolasieniä, ylipäätään kaikki rouskut pl kangasrousku, ovat mieleisiäni.
    Nyt vaan alkaa näyttää, että sienikiintiö, siis nuo kuivatut, alkaa olla täynnä.

  3. Hmm…ole ollut siinä ajatuksessa, että kanttarellia ei tulisi kuivata, vaan pikimminkin pakastaa tai säilöä liemeen.

  4. Olet Mika oikeassa siinä suhteessa, että kantarelli on vaativa kuivattava; kuivaus onnistuu vain ihan erikseen sienten kuivaukseen suunnitellussa kuivurissa.
    Minulla on kaksi Orakas kuivuria, lämpötila voidaan potentiometrillä säätää oikeaksi, puhallin hoitaa kosteuden poistamisen.
    Uunissa, ei edes kiertoilmauunissa kantarellin kuivaus ei oikein onnistu, lämpötila nousee helposti liian korkeaksi ja sieni sitkistyy.
    Siis laadukkaaseen kuivuriin tulee panostaa.

  5. Tatteja en ole löytänyt, mutta haperoita yllinkyllin.

    Tosin Keuruulla olisi herkkutattia löytynyt, mutta sateli ja oli matka kesken.

    Hyvälaatuista mustikkaa nyt ämpärissä, mutta vähän. Raakileet ehkä karisseet. Puolukat mehevänpuoleisia. Pitäisi keitellä parin vuoden tarpeet.

  6. Kantarellin ns kotiolosuhteissa (ilman sienikuivuria), päästään korkeintaan kuivausasteeseen 20%, liian vähän pitkäaikaiseen purkkisäilömiseen.
    Kuivuusaste tulee olla alle 10% ja säilytys auringonvalolta suojassa.
    Varsinaisissa kuivureissa päästään helposti lyhyehköllä ja sopivalla lämmöllä alle 10% kuivuusasteeseen.

Kommentoi