Korvasieniä.

Tulipa eilen käväistyä hakemassa korvasieniä. Kolme ja puoli kiloa tuli, eikä tarvinnut kuin kävellen mennä hakemaan sienet, ihan miltei pihapiiristäni.

Korvasieniähän saa tunnetusti samasta paikasta vain ehkä kahtena vuotena mutta minun paikkani kasvattaa korvasieniä joka kevät.

Olen nimittäin tehnyt ikioman korvasieniviljelmäni pikku aukean reunaan, vuosia sitten rakentanut. Pohjalle vaan sanomalehtisilppua ja korvasienen kappaleita, fillerihiekkaa päälle ja siinähän se. Parin vuoden jälkeen alkoi tuottaa sieniä ja vuosittaiseksi toimeksi jää lisätä niitä korvasienen silppuja, ja mahdolliset vihreät ruohot kitkettävä.

Onnistuessaan, kasvusto tuottaa satoa ties miten monta kevättä.

 

5 vastausta artikkeliin “Korvasieniä.”

  1. Kuivumaanhan nuo laitan; paras säilöntämuoto. Minulla on niin paljon kuivaa korvasientä, että varastoonhan nuo kuivuttuaan menevät.

  2. EräsTammelantorin korvasienikauppias kertoi selityksen isolle saaliilleen-oma viljelmä kuusikossa, jonne panee osan pohjalle sanomalehtiä ja osaan kuusen/männyn sahanpurua. Peittää normaalilla kuusien aluskatteella. Saalis on suuri ja lähes 1 kg:n korvasieniä.

  3. Se on muuten tärkeä asia noita korvasieniä ryöpätessä huolehtia siitä, että tuuletus varmasti toimii. Gyromitriini kun on tosi paha hermomyrkky, sitä ei saisi hengittää ja sisätiloissa sitä ei voi välttää koska läheskään kaikissa kaupunkikeittiöissä ei ole hormiin poistavaa laitteistoa vaan ainoastaan aktiivihiilisuodatin.
    Meillä homma hoituu parhaiten suoraan ilmastointihormiin huuvan yläosasta.
    Kuivatun korvasienen pitoisuudet taas ovat siksi paljon laimentuneet, että mainittavaa määrää ei enää poistu huoneilmaan.
    Helppo säilytys on yksi syy sienien kuivaamiseen ja toinen on tuo edellä mainitsemani.

    1. Minä ryöppäsin korvasienet aina ulkona. Ja, vieläkin, jos raakoja ostan. Jos oikein tarkkoja ollaan, millään tuulettimella sisällä, ei ole sille myrkylle tehoa.

      Kummallisuus: Porvoossa yksi meidän Lapissa syntynyt ja pääosan elämästään elänyt, kuivasi korvasienet ja käytti ne aina kuivattuina sellaisenaan. Tuota minä en tekisi. Hän oli kuitenkin korvasienien ystävä ja terve kuin pukki.

  4. Kyllä nyt on, sanoisinko, oikein korvasienikevät. Eilen törmäsin aivan uuteen korvasieniryppääseen; 2kg hetkessä kertyi korini pohjalle. Nyt kuivurikapasiteetti on miltei täysi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *