11 vastausta artikkeliin “Kukapa vielä muistaa?”

 1. Kisko Benefon, jonka Nokian tuotantokapasiteetti kukisti? Itselläni taitaa olla vielä tallessa gsm-laite. Hyvä, mutta akkua tuskin saa mistään.

 2. Minun ensimmäinen langaton puhelin oli tiiliskiven kokoinen ja painoinen ericsson. Tyyppiä en enää muista.

 3. Ensimmäinen autopuhelimeni oli Motorola 450, vuonna 1987. Maksoi 12600mk.
  Taksivälityslaitteessa oli myös ARP-puhelin, mutta se oli vain ”hätätapauksia” varten. Käsivälitteisten puheluiden hinta oli 5mk/min.
  Nokia kyllä valmisti Mobira Citymania, mutta silloin ei vielä ysisatasen kuuluvuusalue ei ollut Nokialle asti.
  Ensimmäinen Kännykkäni oli Erikson, joka maksoi vuonna 1989 16000mk.

 4. Tämä Mobiran ARP oli minun ensimmäinen matkapuhelimeni. Sen jälkeen tuli Mobiran MD-450, muuten hyvä mutta sen kaista oli niin leveä, että kun valjakkoreissullani sain uuden tilauksen; autoni jätin Korkanaan Peuranpolulle. Vaimo sitten soitteli minulle ja vastauksena tuli venäjänkielisen naisen tekstiä,
  Vaimo sitten soitteli Jukka Heikkiselle Peuranpolun retkikeskukseen; josko Kallesta tietoa?
  Jukka sitten kertoili; auto on heidän pihassa ja minä olen koirineni lähtenyt ranskalaisen seurueen oppaaksi Kivikiekkiin.
  Itärajan pinnassa sillä 450:sellä kyllä yhteys syntyi mutta sen leveän kaistan vuoksi venäläiset usein olivat seassa.

 5. GSM:n vallattua puheviestinnän yritettiin 450-taajuutta käyttää syrjäseutujen bittiliikenteeseen sen pitkän kantavuuden takia, mutta se palvelu loppui vähäisen kysynnän takia.

  Vai olenko nähnyt unta?

 6. Markku, itse käytin tuota 450 MHz dataa, se oli aika mainio etenkin 3G-aikana jolloin oli hyvin epävarmaa saiko datakaistaa aina. Käytimme esim. messuilla usein, sai messuosastoille luotettavan verkon. Tätä käyttivät myös ambulanssit, pelastushelikopterit ja VR. Mutta kuten totesit, se ajettiin alas sittemmin.

  Osa ongelmaa on että isot operaattorit eivät saaneet myydä sitä. Siihen oli joku lakipykälä, Telian kaveri selitti. Eli siis he eivät saa myydä ”priorisoitua” dataa. Jokainen dataliittymä pitää olla tasa-arvoinen toisten kanssa. Tässä koko juju oli että sait priorisoidun kaistan, toki maksoitkin siitä.

  Laki on kyllä ihan fiksu ja reilu tuolta osin, mutta loi pienen ongelman. Sanoisin silti nettona, että tasa-arvoisen datan laki tuo enemmän kuin vie.

 7. Minulla oli Mototola 450. Hel….nen irroitettava akku auton perässä. Sitten veneeseen ja mg antenni katolle. Äänenenlaatu oli ykkösluokkaa vrt. nyk gsm-tekniikka.

 8. Artikkelikuvassa on Mobira Mocoma 150 ARP. Tästä on minulle tarjottu jopa yli 400€, ei ole myynnissä. Tallella on myös tuo MD 450, ei sekään myynnissä. Se muuten tuo MD 450 painoi akkukäyttöisen 5,5 kg.

 9. Seuraava matkapuhelimeni oli MD 59 ohella ja jälkeen Philipsin Metropol NMT. Melkoinen möykky sekin, painavampi kuin Motorolan ARP.
  Seuraava sitten oli Eriksonin alumiinikuorinen GSM.

Kommentoi