Mansettinapit.

Ken edes tietääkään, mitä olivat mansettinapit. Artikkelikuvassa isäni jatkosodan aikana teettämät mansettinapit, hopeaa.

Ei, ei ole mikään natsien hakaristi vaan ihan oikea Suomen armeijan käyttämä tunnuslogo silloin.

Nämä ovat seuranneet minua yli 80 vuotta, kaikissa mahdollisissa elämänkuvioissa; ihme kyllä, eivät ole hävinneet kuitenkaan vuosien saatossa.

Ei ole ollut koskaan aikomustakaan niitä myydä, vaan hinnoittelin ne eräällä asiantuntijalla joka mainitsi, ettei niiden arvoa voi oikeastaan arvioida; ne kun olivat asianomaiselle varta vasten teetetyt.

Mielestäni historiaa nämäkin.

7 vastausta artikkeliin “Mansettinapit.”

 1. Mansetinnapit, kalvosinapit ovat edelleen yleisiä juhlapaidoissa. Ja niitä varten pitää olla erityinen juhlapaita taitettavine reiällisine kalvosimineen.
  Mansetinnappeja on joka lähtöön, jalometallisia, jalokivisiä, mainoslogollisia, joita on edelleen myös firmojen liikelahjoissa. Ne olivat myös lahja miehille merkkipäivinä, harvemmin tänään.
  Niillä ”briljeerataan” juhlatilaisuuksissa siten, että puvuntakin hihan kalvosin näkyy aina esillä olevine arvokkaine kalvosinnappeineen.
  Ne olivat miehen pukeutumisen aatelia silkkisolmioineen ja räätälipukuineen.
  Tampereella Koulukatu 1-3 on miesten pukimo, josta herrasmiehet löytävät tyylilleen sopivan puvun italialaisine kenkineen.

 2. Kyllä ne mansettinapit silloin jatkosodan aikoina viestivät myöskin kantajansa poliittista kantaa. Isäni oli suojeluskuntalainen, äitini lotta kuten useasti olen maininnut. Rauhan jälkeen isäni, yrittäjä, liittyi sosdem puolueeseen. Saattoi sen tehdä kiusallaankin kun isoisäni oli varsin vahva kokoomuslainen.
  Tiedä näistä ja ei kovinkaan merkityksellistä liene.

 3. No, niitä mansettinappeja en ole joutunut käyttämään kuin sotilasvirkapuvussani. Silloin kyllä käytin noita kuvan mukaisia.
  Tätä nykyä ei ole tarvetta mansettinapeille jos ei erilaisille puvuillekkaan ja uskoisin, ettei edes tule.

 4. Molemmat on tuttuja asioita mansetit sekä kravatti neulat nuoret tuskinpa tietää mitä olivat
  muutamat on tullut hukattua ajan myötä mutta eipä niitä enää monikaan käytä terv tepivaari

 5. Sanoisin; minulta löytyy, yllättävää kylläkin, smokki; kerran ostettu erästä ”pierunpidättämis tapahtumaa” varten. ei mahdu minulle jos tarvettakkaan ei ole.

Kommentoi