Ne pienet varpuslinnut yms.

Pihakameroideni kertomana, ilahduttavaa on, että mm pikkuvarpunen on sitten kevään lisääntynyt ihan ilahduttavasti.

Västäräkkejäkin ilmaantunut mukavasti lisää.

Aamusella naureskelin noita variksia eilen illalta;  vaimo kun heitti pikkuisen homepilkuilla olleita ohraleipiä sellaisenaan, variksilla ilmeni kaksitahoinen ”saaliin” hyväksikäyttö. Ensin pilkottiin maahan ja sitä poimittiin nokkaan ja lennettiin …? Olisikohan toinen pesintä?

Sitten tuo paloittelutekniikka, lintu seisoi leivän päällä ja hakkasi ja repi nokallaan sopivia paloja. Varis on älykäs lintu.

 

 

10 vastausta artikkeliin “Ne pienet varpuslinnut yms.”

  1. Nyt juuri katselen, meillä rupeaa sittenkin olemaan jo melko vahva varpus-, pikkuvarpus- ja tiaiskanta; närhet, rastaat tuntuvat puuttuvan. Saas nähdä, tuleeko punatulkkuja?

  2. Västäräkkejä on paljon. Samoin tali- ja sinitiaisia. Varpusia, peippoja, mustarastaita ja räkättirastaita. Pääskysiä pilvin pimein. Kottaraisia erittäin vähän. Muutama punarinta. Muita pikkulintuja kuuluu ja näkyy vähän. Käkeä ei ole kuulunut koko kesänä.

  3. Voihan se niinkin olla, että pienet varpuslinnut ”urbanisoituvat”, käsittääkseni mahdollista, minä nyt vain olen tähän ihan omaan pihapiiriini keskittynyt.

  4. Mahtavatkohan ne siivekkäätkin siirtyä vähitellen vesistöjen äärelle, ei ainakaan meillä ollut vielä keväällä minkäänlaista liikettä, ei yhdessäkään pöntössä pesitty. Jonkun aikaa, kun istuu laiturilla, niin kyllä kaislikoissa käy aika kuhina ja monenlaista lintua siellä elää.

    Se, mihin minä olen kiinnittänyt huomiotani ja ihmetellyt tämän kesän liikettä nurmikoilla ja kukkapuskissa. Kyllä niissä käy aika kuhina verratttuna viime kesään, jolloin ennustettiin pikkusiivekkäiden katoamista. On pientä ja suurempaa ötökkää ja ampiaista, siis tomuttajia riittää, kunhan olisi tomutettavia tähän aikaan.

  5. Mökillä talitiaisella näyttäisi olevan jo toinen pesintäkierros menossa. Tuo pikkupönttö näkyy hyvin tuvan ikkunasta ja tiaiset lentävät pönttöön yhtämittaa. Tuskin ne sieltä harrastusvälineitä hakevat. Tiaisia ja kirjosieppoja pänttöihin tuli. Laitoin isommankin pöntön mutta siihen ei löytynyt isompaa asukasta, sen sijaan talitiainen senkin otti.

    Tuulihaukka kävi varisten jättämällä pesällä muutaman kerran mutta ei sitten jäänyt. Kuovit ja töyhtöhyypät pesivät pellolla ja kurkiperhekin siinä kävi. Laituri oli sorsien suosiossa, isompi porukka siinä joskus yöpyi ja jätti siivoamatta sotkunsa.

    Lokkeja on ollut koko kesän, laskin aiemmin kymmenen lokkia mutta nyt viime viikonloppuna niitä oli ilmaantunut pellolle valtava määrä, ainakin yil 40. Ruuan perässä varmaan. Joutsenetkin kävivät rannassa, kaksi poikasta näyttää olevan.

    Eilen lenkillä tuossa Pirkkalan metsässä pongasin kaksi korppia. Toivottavasti se metsäalue saa olla eikä siihen aleta moottoritietä pykäämään niin kuin jotkut ovat suunnitelleet. Sellaisen ei luulisi olevan enää nykypäivänä mahdollista.

  6. Pääskyset ovat ilahduttava näky. Niitä lentelee nyt runsaasti kun nauttivat lämpimästä. Meitin nurmikolla vierailee myös punarastas matoja tonkimassa, ei pelkää yhtään vaan tulee ihan lähelle kun istun ulkona kahvilla ja tupakilla.

    1. Pääskynen lentää matalalla, kun on tai tulee matalapaine syystä, että pääskysen herkku, hyönteiset lentävävät matalalla. Ja päinvastoin korkealla korkeapaineessa, koska hyönteisetkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *